- Truet etter BT-intervju

«Vi må avgjøre hva som skal skje med forræderen», skrev ukjente personer etter at politikeren Shilan Shorsh kritiserte kvinnefiendtlige kurdere.

Publisert: Publisert:

<b>TAR OPPGJØR:</b> - Jeg har vært redd for å bli angrepet på gaten, sier politikeren Shilan Shorsh. Hun har fått sterke reaksjoner etter at hun, blant annet i et BT-intervju, kritiserte kvinnefiendtlige holdninger blant kurdere. FOTO: ØRJAN DEISZ

— Jeg er virkelig redd. Jeg har ikke våget å gå ut på gaten alene, sier Shorsh.

Den vanligvis så uredde RV-politikeren er skremt over reaksjonene fra enkelte kurdere i Bergen, etter BT-intervjuet i forrige måned.

Der fortalte hun at kurdiske jenter i Norge blir holdt som fanger i sine egne hjem, og at de risikerer å bli tvangsgiftet av foreldrene sine.

- Ble kalt hore

— I flere år har jeg blitt oppringt og skjelt ut, gjerne midt på natten, på grunn av meningene mine. Men etter dette intervjuet eksploderte det. Mange har misforstått meg, og har stoppet meg på gaten og skjelt meg ut for ting jeg ikke har sagt, forteller Shorsh. I tillegg til å være politisk aktiv er hun leder for Selvstendig demokratisk kurdisk kvinnegruppe i Bergen.

Da Kurdisk kulturforum arrangerte nyttårsfest 19. mars skal hun ha blitt dyttet og seksuelt trakassert.

— En av festdeltakerne kalte meg hore og sa han ville voldta meg. Etter festen ble jeg redd for å gå ut. Denne gangen er det virkelig alvor, tenkte jeg.

Men det skulle bli verre. 5. april dukket det opp oppslag på to forretninger i Bergen sentrum. Der blir «forræderen» skjelt ut som hore, horunge, æreløs og skamløs.

Avsenderne mener vedkommende har sabotert den kurdiske radioen i Bergen, som ble stengt etter klager om kvinnediskriminerende innhold. En av dem som har uttrykt sin misnøye med radioen, er Shorsh.

Redd for å bli angrepet

«Vi utfordrer folk til å avgjøre hva som skal skje med forræderen», heter det i oppslaget. Shorsh er ikke navngitt, men mener det ikke er noen tvil om at det er hun som omtales.

Skrivet skal være videresendt både til Oslo og Kurdistan.

— Jeg har fått mange henvendelser. Alle skjønner at det dreier seg om meg. Jeg er redd for å bli angrepet av en som er uberegnelig. Selv om jeg har kritisert radioen, var det ikke min skyld at den ble stengt, sier Shorsh.

Men ikke alle har reagert negativt på uttalelsene hennes.

— Tre kurdiske damer ringte meg mens mannen ikke var hjemme, og roste meg. Jeg tror mange er enige med meg, uten at de tør si det åpent.

Hun har vært i møte med politiet om truslene, og vurderer å be om voldsalarm. Politiet vil ikke kommentere møtet.

Shorsh mener Kurdisk kulturforum har unnlatt å ta et oppgjør med de udemokratiske og kvinnefiendtlige kreftene i miljøet.

— De fleste kurdiske jenter er undertrykket, og de få som er selvstendige blir kalt for horer. Vi kan ikke sitte stille og se på at folk får ødelagt livene sine på denne måten. Jeg ønsker ikke å lage bråk, men jeg vil at sannheten skal frem. Jeg har mistet venner på grunn av det, og jeg kan aldri reise tilbake til Kurdistan. Jeg har betalt en høy pris, men jeg har valgt å være ærlig.

Publisert:

FAKSIMILE: BT 8. mars.