Mandag morgen denne uken sendte Tomas Moltu, tidligere byråd for KrF i Bergen, en e-post til partiet hvor han meldte seg ut.

Tomas Moltu sier til BT at han nå vurderer å melde seg inn i partiet De Kristne.

— Jeg har ikke meldt meg inn i noen andre partier, men jeg er åpen for det. Jeg har lest partiprogrammet til De Kristne og jeg synes det var overraskende godt. Det har en retning. Jeg er åpen for å melde meg inn der, sier Moltu.

Partiet De Kristne ble stiftet i 2011. Ved stortingsvalget i 2013 fikk de en oppslutning på 0,6 prosent. Partiet er mer høyrevridd og har en mer verdikonservativ profil enn KrF.

Ønsket Frp velkommen

Tomas Moltu er ingen hvem som helst i Bergen KrF. Han var hovedarkitekt da KrF gikk inn i byråd med Frp i 2007, noe som daværende partileder Dagfinn Høybråten hadde advart ham mot å gjøre.

Han var byråd for skole og barnehage i to år, fra 2007 til 2009. I de senere år har hans kone Marita Moltu gjort seg mer bemerket i bergenspolitikken. Hun var gruppeleder for KrF i bystyret i forrige periode og ble utnevnt til varaordfører i fjor høst.

Før valget var det imidlertid flere som hadde spådd at Moltu skulle bli ordfører.

MAKTPAR: Marita og Tomas Moltu har vært en maktfaktor KrF side de ble vervet i 2000. I motsetning til store deler av partiet som var svært skeptisk til Fremskrittspartiet, gjorde de porten vid og døren høy for det høyrepopulistiske partiet.

Det kommer neppe som en overraskelse på dem som har fulgt KrF tett at Tomas Moltu nå forlater partiet. Hans utspill om at partileder Knut Arild Hareide burde vrakes som partiets toppkandidat i Hordaland ved neste høst stortingsvalg var neppe klok hvis han fortsatt hadde ambisjoner om å gjøre karriere i partiet.

I et senere intervju med Dagen refset han også partilederen for å ha ansatt tidligere KrFU-leder Emil Andre Erstad som politisk rådgiver – som han opplever som for liberal i spørsmål som homofilt ekteskap.

Motstand mot homoekteskap

Tomas Moltu sier til BT at han er uenig i veivalg som er gjort i KrF lokalt og sentralt.

— Jeg er borgerlig innstilt og jeg ønsker ikke usikkerhet om regjeringen skal være rød eller blå, sier han med henvisning til at Hareide og partiet så langt ikke har gjort det klart om de støtter Erna Solberg eller Jonas Gahr Støre som statsminister etter valget neste høst.

Hareide har svart at partiet vil besvare dette spørsmålet før landsstyremøte i november.

— Hva om Hareide der signaliserer klar støtte til Erna Solberg. Har du da gjort et feil valg?

— Hvis de gjør det så er det bra. Problemet til KrF er at de har hatt en strategi der de åpner for nye velgere, samtidig som de ikke klarer å sørge for at eksisterende medlemmer blir hørt, sett og ivaretatt, sier han.

PÅ TOPPEN: Tomas Moltu var skolebyråd fra 2007 til 2009 og sentral da KrF inngikk byrådssamarbeid med Frp. Her blir han avbildet sammen med blant annet daværende byråd Monica Mæland.
Jan M. Lillebø (arkiv)

— Hvem er det som ikke blir ivaretatt?- Det er de som ønsker en retning.

— Jeg opplever også en utydelighet i partiets familiepolitikk. En vet ikke lenger om partiet ønsker å stå ved ekteskapet mellom mann og kvinne, barns rett til å kjenne sitt opphav, og jobbe for det, sier han.

— Er ikke det utopi å tro at KrF kan få gjennomslag i denne saken?

— Ja, hvorfor skal en jobbe for en sak som en ikke kan endre? Det har med troverdighet å gjøre. Enten mener en det eller så gjør en det ikke, sier Moltu, som liker dårlig at Hareide deltok i Pride-paraden i Oslo og at KrF-byrådet i Bergen vedtok å søke om å få arrangere Europride.

Homoekteskap

Tomas Moltu er også misfornøyd med partikulturen lokalt i Bergen. Her er han imidlertid langt mer forsiktig med å uttale seg. BT vet imidlertid at tonen mellom KrFs politikere på rådhuset og Moltu har vært anstrengt.

I fjor kritiserte Tomas Moltu den nyvalgte helsebyråden Rebekka Ljosland åpent på Facebook. Han skal også ha vært svært kritisk på et internt partimøte mot finansbyråd Dag Inge Ulstein (KrF).

Bakgrunnen var at Dag Inge Ulstein fikk utbetalt langt mer i lønn for å drive valgkamp enn det som var satt av i budsjettet. Det ble heller aldri laget noen kontrakt for frikjøpet.

— Jeg kjenner meg ikke trygg på partikulturen i Bergen KrF, sier Moltu.

Forståelse fra konen

— Din kone er varaordfører og fortsatt med i partiet. Hva tenker du om hennes situasjon nå som du melder deg ut?

— Hun er fortsatt med i partiet og jeg respekterer henne for det. Hun lever godt med at jeg melder meg ut og jeg lever godt med at hun fortsatt er med.

Ektefelle Marita Moltu sier følgende om utmeldelsen.

— Jeg har respekt for at han tar sine egne valg, men jeg mener KrF mister en god mann, sier hun.

BLE IKKE ORDFØRER: KrFs Marita Moltu ønsket å bli ordfører, men endte opp som vara. Til manges overraskelse ble en 25 år gamle KrFp-politikeren Rebekka Ljosland helsebyråd.
Tor Høvik

— Går du selv med tanker om å melde deg ut?- Jeg har ingen planer om å melde meg ut av KrF.

— Bør ledelsen i KrF være bekymret for at det kan komme flere utmeldelser fremover?

— Det har jeg ingen kommentar til.