- Uvanlig med så fint vær i oktober

Men holder til det til høstferien neste uke?

Publisert Publisert

SOL: Solen skinner i Bergen. Og det skal vare godt ut i neste uke. - Det ligger et usedvanlig kraftig høytrykk over Vestlandet akkurat nå, sier meteorologen. Foto: Siri Øverland Eriksen

iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Østlandet har så langt vært heldig med været i høstferien, men det ser sannelig ikke så galt ut for bergenserne sin del heller.

– Nei, det ser ut til at finværet kan dra seg godt inn i neste uke, mens det vil komme nedbør på Østlandet. Men det vil ikke bli like høye temperaturer og det blir nattefrost i lavlandet, sier meteorolog Geir Ottar Fagerlid ved Vervarslinga på Vestlandet.

– Usedvanlig kraftig høytrykk

Temperaturene vil ligge på rundt 10–12 grader i stedet for 15–17 som temperaturen ligger på denne uken. Men ifølge meteorologen er det fare for litt nedbør sør på Vestlandet og i langfjellet i Sør-Norge, som Haukelifjell og Hardangervidda.

Høstferie i Bergen? Dette kan du gjøre.

Ifølge meteorologen ligger det nå et usedvanlig kraftig høytrykk over Vestlandet og Sør-Norge.

– Det er uvanlig med så fint vær i oktober. Vanligvis er det er par fine dager, før regnet kommer. Men nå kan finværet gå helt til midten av oktober før vi får noen nedbør av betydning. Vi må bare nyte det, sier han og legger til:

– Et høytrykk bruker lengre tid på å flytte på seg enn et lavtrykk, så dette er et sikkert varsel. Vi trenger ikke å ta frem paraplyen på minst en uke, sier Fagerlid.

Les også

«Været i Oslo er oppskrytt»

Les også

Varmeste september noensinne

– Et snilt ekstremvær

Så uvanlig er dette høytrykket i oktober, at en rekord fra 1956 vil bli slått i morgen. Det kraftigste høytrykket som er målt i Bergen i oktober, er på 1043,2 hekto Pascal (hPa), som er målenheten for lufttrykk. Men rekorden fra januar 1907, vil bli stående. Da ble det målt 1056,5 hPa.

– Det er en veldig uskyldig rekord, som vi ikke hadde merket hvis det ikke hadde vært for instrumentene som måler dette, sier han.

– Det er et snilt ekstremvær som vil vare lenge. Men jeg klarer ikke å glede meg over det fine været, når jeg tenker på at alt vi skal ta igjen i slutten av oktober.

Ifølge meteorologen er det normalt at det skal regne 271 mm i oktober. Så langt har vi bare fått 20,5 mm, men det falt i månedsskiftet september-oktober.

– Statistisk skal det som sagt regne en god del i oktober, men vi får håpe at det bli en tørr måned. Men det får tiden vise, sier Fagerlid.

Les også

Bergensernes beste venn

– Folk ønsker forutsigbarhet

Men først kan i alle fall alle bergenserne glede seg over at det blir sol når høstferien starter neste uke. Og for dem som gjerne ville hatt høstferie denne uken:

– Det er blitt en tradisjon at Bergen har høstferie i uke 41 og Oslo i uke 40. Grunnen til det, har nok med trafikksituasjonen å gjøre. Det er jo ofte de samme stedene man skal reiser, sier Christian Lampe, planlegger ved seksjon for strategi og utredning i Bergen kommune.

Han forteller at det er den enkelte kommune som avgjør når de har ferie, basert på retningslinjer fra Staten.

– Vi sender ut et høringsutkast der vi får eventuelle innspill, så er det skolebyråden som vedtar den endelige skoleruten, sier Lampe.

– Har dere noen gang hatt lyst til å flytte på høstferien?

– Jeg kan ikke si at det aldri vil skje, men da må man ha en god grunn til å gjøre det. Det skal være en spesiell hendelse, som da man slo sammen vinter- og påskeferien i fjor, sier Lampe og legger til:

– Folk ønsker forutsigbarhet. Derfor er skoleruten forutsigbar fra år til år. Så man gjør ikke endringer bare for å gjøre det.

Publisert