Vil starte forening for fete i Bergen

Ove Amundsen har slitt med overvekt i 30 år. Nå kritiserer han tilbudet for overvektige ved Haukeland.- Ressursene som er ved sykehuset, blir ikke godt nok utnyttet til å hjelpe oss, sier han.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 20 år gammel

RANDI KVINGE— Tilbudet til oss som virkelig sliter med fedme er for dårlig. Vi får ikke nok oppfølging og motivasjon til å gå ned i vekt, sier Ove Amundsen.

Han er med i Landsforeningen for overvektige som startet opp i juni i fjor. Til sammen er det 100 medlemmer med i foreningen. Nå ønsker foreningen å starte en egen avdeling i Bergen.

— Vi håper å bli nok medlemmer til å starte opp med aktiviteter her i Bergen, sier Amundsen.

Han understreker at dette ikke er en slankeklubb, men en forening som legger press på myndighetene for å få til et bedre tilbud for overvektige mennesker.

En sykdom Landsforeningen for overvektige arbeider for at fedme skal defineres som en sykdom, og at det opprettes kompetansesentre som tilbyr behandling på lik linje med andre kroniske sykdommer. - Vi ønsker at leger og myndigheter tar overvektige på alvor. Det bør også bli gitt økonomisk støtte til medisiner og hjelpeprogrammer for sterkt overvektige, sier pressetalsmann for Landforeningen for overvektige, Tor Bognø.

Må hjelpe seg selv - Vi som er fete er eksperter på hvilke tilbud som fins. Dermed kan vi gi råd og veiledning til andre. Vi står også sterkere når vi er flere, sier Amundsen.

Selv har han fått diabetes og er blitt uføretrygdet. Tidligere fikk han god hjelp til å gå ned 30-40 kilo på noen måneder, og han kom seg tilbake i arbeidslivet. Men han gikk opp igjen i vekt da han fikk diabetes. Nå synes Ove tilbudet ved Haukeland sykehus er verre enn noen gang.

— Før var vi flere som møttes til samtaler og rådgivning på Haukeland. Opplegget Dr.Bassøe hadde for overvektige var helt supert. Han gav oss motivasjon og oppfølging. Nå er han pensjonert, og det fins ikke noe felles opplegg for oss lenger, sier han.

Han forteller at han selv må finne frem til behandlingssteder der han kan få hjelp. Tirsdag reiser han til rehabiliteringssenteret Skogly på Lillehammer.

— Jeg er ofte den eneste som sliter med fedme når jeg kommer til et rehabiliteringssenter. Dersom vi hadde vært flere som reiste sammen, hadde det vært lettere, sier han.

- For lite ressurser Overlege ved medisinsk avdeling på Haukeland sykehus, Stein Frostad, er enig i at tilbudet til fedmepasienter ikke er tilstrekkelig.

— Vi har dessverre ikke nok tid til å ta imot så mange pasienter som vi skulle ønsket, sier Frostad.

Ove Amundsen mener at sykehusene har nok ressurser, men at de må brukes på en annen måte enn i dag.

— Det er nok av ressurser i helsevesenet. Men legene må bruke dem på rette måten. De kan for eksempel samle pasientene i en gruppe og sende de sammen til en opptreningsinstitusjon. Da kan Haukeland sykehus skryte av at de har et bra tilbud uten at det går utover budsjettet, sier han.

Les også: Medisin mot fedme testesAntall fete vestlendinger doblet på tre år

SELVLÆRT: - Vi som er fete er eksperter på hvilke tilbud som finnes. Dermed kan vi gi råd og veiledning til andre, sier Ove Amundsen. (Foto: Ørjan Deisz)

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Russen har feiret i to dager. Nå slår politisjef alarm.

– Skuffende, sier russestyret.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Se forskjellen fra i fjor til i år

  2. Person stakk av med billetter fra tivoliet

  3. Over tusen båter deltok i kortesjen, ifølge 17. mai-komiteen: – Fantastisk oppmøte

  4. Søket avsluttet etter skred i Sogn

  5. Her slukes bobilen av flammene

  6. Åtte nye smittede i Bergen – testkø på nasjonaldagen