- Jeg beklager dette på det sterkeste

Ordfører Trude Drevland (H) sier hun gikk på en smell etter lengre tids fokus rundt mannens situasjon.

  • Gerd Tjeldflåt
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

— I denne saken har jeg gitt uriktige og tildels motstridende opplysninger. Jeg beklager det på det sterkeste. Jeg er lei meg for det, sier ordføreren i pressekonferansen 14. etasje på rådhuset i Bergen.

Klokken 1500 setter Drevland seg ned foran alle toppolitikerne og pressekorpset i Bergen.

— Kjære alle sammen. Takk for at dere har kommet. I dag skal jeg være personlig. Mye mer personlig enn jeg er komfortabel med. Jeg liker det ikke, men jeg må, starter ordføreren med.

Hun sier hun forstår godt at det er mye politikere, presse og andre lurer på. Særlig i tilknytning gudmoroppdraget.

Krevende tid

Drevland viser til at det har vært en krevende tid for henne og familien den siste tiden, og peker på saken mot sin mann Odd Drevland. Han er dømt for blant annet grovt underslag, grovt bedrageri og dokumentfalsk. I mai endte ankesaken mot ham med en dom på to år og seks måneder i fengsel.

— Da presset begynte å eskalerere rundt Viking Star og andre hendelser, gikk det mentale stresset ut over langtidshukommelsen min. Det har legen bekreftet. Saken om taleskriving rundt påsketider var jeg heller ikke forberedt på. Mange av dere har opplevd meg som en hyperaktiv og lettere eksentrisk ordfører.

— Bare den siste tiden har jeg sett beskrivelser som vandrende sirkus og andre flatterende beskrivelser. Sannheten er at jeg har gravd meg ned i arbeid for ikke å måtte beskjeftige meg med andre ting.

Svik, sinne og sorg

Drevland sier hun over en lengre periode har kjent på følelser som svik, sinne og sorg.

— Svik fordi jeg aldri trodde min ektemann gjennom 33 år kunne sette oss i en slik situasjon. Sinne fordi jeg ikke i min fjerneste fantasi kunne forestille meg at livet kunne ta en slik vending. En mann på Nav som knapt våget seg ut i gatene en lang periode, at det skulle oppstå usikkerhet rundt eksistensen generelt. I det hele tatt at jeg skulle bli dratt inn i dette, så jeg aldri komme. Sorg fordi tapet var så stort, alt ble snudd opp ned, ingenting ville bli som før. Det har vært mange tunge tak.

Sa nei til annet cruise

Da dommen kom i slutten av mai, sier Drevland at mye av dette ble rullet opp igjen. Hun viser også til at barna deres har hatt det tungt. Istedenfor å bearbeide dette, sier ordføreren at hun har gravd seg ned i arbeid.

— Da jeg tok på meg gudmoroppdraget var jeg opptatt av å gjøre det så godt som mulig. Det sto ikke i min makt å bestemme dag eller klokkeslett. Jeg var ikke klar over alle forpliktelsene jeg sa ja. Jeg har stiftet kjennskap med en bransje og tradisjon jeg kjente lite til.

Hun sa også nei til en invitasjon fra rederiet om et cruise neste høst, som også var en gudmorsgave.

— Jeg tenkte å reise med en venninne, siden min mann skulle sone da. Men jeg takket nei.

Fortsatt sykemeldt

Drevland forteller at hun fremdeles er sykemeldt. Hun er også kritisk til dem som mistenker at hun «har tatt en egenmelding. Ifølge Drevland har hun sammen med legen kommet frem til at hun skal fortsette å være sykemeldt en periode.

Drevland har vært sykemeldt siden fredag 5. juni. Det var dagen etter hun selv la ut en melding på sin egen Facebook-side, der hun skrev at hun var blitt flydd med privatfly til sjøsettingen av skipet «Viking Star» i Venezia i fjor.

Dette er samme skip som ble døpt i Vågen i Bergen 17. mai i år. Privatflyet var betalt av skipsreder Torstein Hagen, og Drevland innrømmet at hun hadde hatt med sønnen sin på turen. De to fikk også opphold på luksushotellet Hotel Danieli i Venezia sponset av skipsrederen.

I etterkant jobbet ordføreren hardt for at Hagen skulle få registrere «Viking Star» i Norsk internasjonalt skipsregister (NIS).

«Dersom det ikke skulle være mulig selv etter de nye reglene å få BERGEN bak på 4 cruiseskip, eid av siste direktør i Bergenske Dampskipsselskap Torstein Hagen vil jeg beklage det på det sterkeste. Jeg tillater meg å håpe på en raus og velvillig vurdering av denne henvendelse p.v.a Viking Cruiseline», skrev Drevland i en e-post til næringsminister Monica Mæland i fjor høst.

Fredag 5. juni avslørte BT også at havnedirektør Inge Tangerås var med på den sponsede turen til Venezia.

Hektisk opplegg

Om turen til Venezia sier Drevland at den var hektisk.

— Ja, det var et flott hotell. Men vi var for det meste på verftet, med unntak av to middager og en guidet tur.

Hun erkjenner at det ikke var lurt å ta ut ferie for å reise på denne turen til Venezia.

— Men jeg handlet i aller beste mening. Jeg tenkte jeg kunne skåne kommunen på den måten.

I etterkant ser hun at dette er fremkommet på en uheldig måte. Summen av de personlige belastningene ble for stor til at hun uttalte seg korrekt.

— I ettertid ser jeg at jeg burde orientert meg selv og andre bedre om hva dette oppdraget innebar. Målet var ikke personlig vinning, ikke på noe som helst nivå.

Slutter ikke

Drevland har ikke noen planer om å gi seg som ordfører, og skal tilbake i vervet sitt etter sykmeldingen er over.

— Dette kan ha tæret på tilliten til meg, til partiet. Hvis så er tilfelle, er det leit. Men jeg skal forsøke å rette opp i det. Denne saken har gitt meg mye lærdom. Erfaringene vil jeg ta med meg i forretningsutvalget, for at vi skal lære av dem og dra nytte av dem.

Hun slår fast at hennes oppdrag ikke er fullført.

— Jeg har fortsatt mye å gi, men jeg trenger litt tid nå. Jeg kommer tilbake for fullt i politikken etter ferien.

Drevland ville ikke stille opp på noe intervju etter pressekonferansen og gikk rett ut av rommet.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Sjekk når din gruppe skal få sprøyten

Fredag la helsebyråden frem vaksineplanen for Bergen.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Disse tunnelene er nattestengt denne uken

  2. Philippe (13) fikk klar beskjed på vinterferien: – Reis hjem

  3. Franske Guillaume har fast jobb og leilighet i Bergen. Nå nektes han innreise.

  4. Hun har forberedt seg i ni måneder. Men Marit Bjørgen er ikke sikker på om hun er sterk nok.

  5. Heftig satsing i Bergen: – Alle vil få sjokk

  6. Silje og barna skulle på vinterferie, men toget dukket aldri opp. Vy legger seg flat.