- De var helt rystet av det de så

John Normann Melheim og sønnen havnet midt i dramaet.

Publisert Publisert

DRAMATISK: John Normann Melheim og sønnen Vegard Jevnaker Melheim var blant de første på drapsåstedet mandag. Foto: VEGAR VALDE

  • Liv Solli Okkenhaug
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

John Normann Melheim og sønnen kom til stedet like etter de første vitnene.— Vi ble stoppet av en privatbil som kom kjørende og parkerte på skrå over veien. Mannen som kom ut snakket som en foss, og var veldig preget av det han hadde sett, sier Melheim.

- «Desperado med kniv»

Vitnet fortalte Melheim og sønnen at han hadde kommet kjørende og reagert på bussen som sto parkert på unormalt vis i veikanten.

Les også

Buss kapret i Årdal, tre døde

— Han hadde forsøkt å åpne døren, og fikk etter hvert hjelp av flere personer. De oppdaget at det lå en person i en blodpøl på innsiden, og forsøkte å ta seg inn for å gi førstehjelp. Så fikk de øye på det han kalte «en desperado med kniv». De kastet seg i bilen og kjørte vekk. 50 meter unna møtte de oss. De hadde rukket å ringe 113, og hadde fått beskjed om å stoppe trafikken, forteller Melheim.

Litt øst for bussen ble vitnene sittende og vente i halvannen time. Tiden før gjerningsmannen ble pågrepet av brannmannskaper fra Årdal var nervepirrende.

— Det var vanskelig å se detaljer, det var skodde og det begynte å mørkne. Gjerningsmannen holdt seg etter hva vi vet i bussen, men det ante vi jo ikke da. Tiden gikk og vi hadde ingen informasjon. Etter hvert så vi at det begynte å være aktivitet rundt bussen, men det var umulig å se hva som foregikk. Vi konsentrerte oss om å prøve å ivareta hverandre, sier Melheim.

PÅ ÅSTEDET: Helsepersonell i arbeid på åstedet ved den kaprede bussen mandag kveld. Foto: SCANPIX

Til slutt stoppet en ambulanse på vei østover og fortalte dem at gjerningsmannen var tatt.

Kom fra Filefjell

Far og sønn hadde vært på hytten på Filefjell, og var på vei hjem til Øvre Årdal da de ble stoppet ved Holsbru. Mandag kveld var de på vei hjem via Filefjell og Lærdal.

— Veien fra åstedet og videre til Årdal blir stengt lenge, så vi fikk beskjed om å heller kjøre rundt. Vi har det forsåvidt bra, men det synker litt innover oss etter hvert hva som har skjedd, sier han.

Melheim var selv med på å starte opp ruten Valdresekspressen i sin tid som disponent i Årdal billag.

— Sånn sett er dette ekstra spesielt for meg. Det er jo andre gang denne ruten blir rammet av en slik hendelse, sier han.

— Det er veldig uheldig. Buss er et av de sikreste fremkomstmidlene du kan velge, og da er det utrolig tragisk for alle involverte når noe slikt skjer. Men det er jo ikke mulig å sikre seg fullstendig mot ustabile personer, sier Melheim.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. - Fryktelig tragisk

  2. Valdresekspressen ble kapret i 2003