Søndag kveld var det full aktivitet i Sparebanken Vest sine lokaler. Det klirret i mynter, ble fiflet i sedler og 50 frivillige bankansattes flittige fingre går i ett sett.

.

Når 3000 bøssebærere har vært ute i Bergens gater og smau for å samle inn penger til årets TV-aksjon, er det mange penger som må telles opp.

— Åheeey!

Ett av penge-telle-bordene bryter ut i jubel: Noen har donert en hel tusenlapp til aksjonen.

- Helt ekstremt

Et par timer senere viser det seg at både tusenlapper, hundrelapper og kronestykker har gitt utslag: Fjorårets innsamlede beløp i Bergen er slått - med over en million kroner.

— Nå er vi ferdige med tellingen, og det totale beløpet fra bøssene er over 4,8 millioner kroner, sier en lykkelig Marthe Jansen, leder for TV-aksjonen i Bergen, til BT klokken 22 søndag kveld.

— I fjor ble det samlet inn 3,6 miilioner på bøsser, så dette er vi strålende fornøyde med, fortsetter hun.

10,2 millioner

Mandag hadde TV-aksjonen også fått oversikt over penger som var kommet inn fra Bergensere på telefon og deres andel av nasjonale gaver, som den fra regjeringen.

— Vi ligger veldig godt an i forhold til tidligere år, sier Jansen, når vi snakker med henne igjen mandag ettermiddag.

Opptellingen viser at Bergen i år gav 10,2 millioner kroner, noe som er 1,4 mililoner mer enn i fjor.

— Det utgjør ca 38 kroner per innbygger, sier hun.

I tillegg har de foreløpig fått inn 1,8 millioner kroner fra næringslivet i byen, en million mer enn i fjor.

- Gode tilbakemeldinger

Rundt 3000 bøssebærere gikk søndag ettermiddag fra dør til dør i Bergen for å samle inn penger. Årets TV-aksjon går til Nasjonalforeningen for folkehelsens arbeid med demens, og pengene skal brukes på forskning, aktivitetstilbud og informasjonsarbeid.

Jansen er svært fornøyd med innsatsen til de frivillige bøssebærerne.

— Vi har hatt full dekning i alle områder, og jeg må bare si at jeg er skikkelig stolt over å være byaksjonens leder i dag. Alle har gjort en ekstremt god innsats og har vært helt fantastiske, sier Jansen.

Med siden starten

I tillegg til frivillige bøssebærere og arrangører rundt om i bydelene, er altså 50 bankansatte i aksjon i banklokalene søndag kveld. En av dem er Magne Lien, som har vært pengeteller siden den aller første TV-aksjonen gikk av stabelen for over 30 år siden.

— Det er mye samme lesten nå som da. Det har alltid vært stort engasjement rundt dette, sier han.

— Det har aldri vært noe problem å få nok folk til å stille. Og det er jo en viktig sak i år.

200 millioner

Årets TV-aksjon samlet inn vel 224 millioner kroner. Det er ny rekord og fjorårets innsamlede beløp på snaut 200 millioner er slått med god margin.

Fjorårets TV-aksjon, som gikk til Amnesty, samlet inn oppunder 200 millioner kroner.

Likevel putter nordmenn stadig mindre av den totale inntekten sin i bøssene. Ifølge beregninger som Aftenposten har gjort, gir vi under halvparten av hva vi ga innsamlingen på 70- og 80-tallet, målt i forhold til folkets gjennomsnittlige inntekt.