Snart skinner det av Håkonshallen

Håkonshallen får endelig nytt tak, som vil være blankt og kobberfarget de neste årene. - De siste årene har vi vært nervøse for at taket skulle blåse av, sier Torbjørn Nævdal i Statsbygg.

Publisert Publisert
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

På toppen av stillaset som nå burer inn Håkonshallen blåser det friskt. Det gamle, grønne kobbertaket er allerede fjernet fra taksiden som vender mot sjøen. Snart skal det erstattes med nytt og skinnende kobber.

— Ifølge blikkenslageren vil nok ikke kobbertaket bli grønt igjen før om 25 år, sier Ole Bjørn Sandahl, driftsleder i Statsbygg med ansvar for Håkonshallen.

Han regner med at sjøsiden vil være dekket av nytt kobber innen tre uker.

— Håkonshallen er et praktbygg for Bergen, og vi er veldig glade for at det nå blir rustet opp, sier byantikvar Johanne Gillow.

Hun tror at folk kommer til å stille spørsmål ved det skinnende taket i begynnelsen.

LAG PÅ LAG: Her legger Jarle Larsen og Henrik Søhol et av de mange lagene som skal ligge under kobbertaket.

SPESIELT STILLAS: Under arbeidet med taket står det et bredt stillas rundt Håkonshallen. - Siden bygget og grunnen rundt er fredet, er stillaset spesielt utformet. Det kunne ikke festes i muren fordi man er redd for sprekker og det måtte settes på betongputer i sand for at vekten skulle bli jevnere fordelt, sier Torbjørn Nævdal i Statsbygg. Foto: BJØRN ERIK LARSEN

— Folk vil nok synes at det ser litt merkelig og uvant ut, men så blir man jo vant til det. Dessuten vil det ikke ta så lang tid før det blir mattere, sier Gillow.

Lenge etterlengtet opprustning

— Dette er den første store opprustningen av Håkonshallen siden 1961, da restaureringen etter den store Verbode-eksplosjonen i 1944 var ferdig, sier regiondirektør i Statsbygg Torbjørn Nævdal.

Arbeidet startet i mai og skal ferdigstilles i oktober. Alle arrangementer skal gå som planlagt og hallen er åpen for besøkende som vanlig.

I løpet av denne perioden skal det 1000 kvadratmeter store taket få nytt kobberdekke. I tillegg blir det et bedre isolert tak, ny lynavleder, universell utformet tilgjengelighet og nytt kjøkken i den tilhørende stallbygningen.

— Kjøkkenet er fra 1960-tallet og trenger virkelig oppussing. Håkonshallen har ikke hatt universell utforming tidligere. Det er jo uverdig at rullestolbrukere må bæres opp i kongehallen, sier Nævdal.

— Vi har i mange år ønsket å kunne ruste opp taket. Under høststormene de siste årene, har vi vært nervøse for at taket skulle løsne og blåse av, sier Nævdal.

Festet taket i båter på havnen

— Det var på 90-tallet elendigheten begynte og taket begynte å flagre, sier Nævdal.

Ifølge Nævdal slet den store orkanen i 1992 veldig på taket, det samme gjorde all snøen som kom i 2010. Stormen Dagmar i 2011 gjorde galt verre.

— Under orkanen i 92 måtte vi trekke tau og vaiere over taket som vi festet i båter på havnen for at det ikke skulle blåse av, forteller driftsleder Sandahl.

— De siste årene har vi hatt et ekstra øye på taket og vært i beredskap dersom det har blåst veldig, sier han.

Siden middelalderbygg automatisk er fredet har Statsbygg hele tiden tett kontakt med riksantikvaren.

PÅ STILLASET: Prosjektleder Torbjørn Nævdal på vei rundt Håkonshallen. - Siden stillaset ikke er festet i noe, kan vi ikke ha presenninger. Det ville gitt for stort vindfang, sier han. Foto: BJØRN ERIK LARSEN

— Det er Riksantikvaren som har avgjørelsesmyndighet for alle tiltak på hallen, sier Nævdal.

Ifølge driftsleder Sandahl har Håkonshallen hatt mange forskjellige takkonstruksjoner opp gjennom årene, blant annet tre, teglstein og skifer.

Forventer reaksjoner

Kjell Andresen hos Riksantikvaren forteller at taket i Håkonshallen måtte bygges opp helt på nytt etter krigen.

— Da ble det laget ny trekonstruksjon, og taket ble tekket med kobber. Disse endringene ble også fredet, dermed var det klart at det skulle legges kobbertak på nytt nå, sier han.

Det nye kobberet skal legges oppå flere lag av plater, isolasjon og dampsperrer. Dermed blir taket nå 21,2 cm tykkere enn det opprinnelig var.

Andresen forventer en del reaksjoner på det skinnende utseendet i begynnelsen.

— Jeg tror likevel at folk vil være glad for at det blir satt i stand. Håkonshallen er et av våre viktigste nasjonale klenodier, og det er viktig at det er i god stand, sier hans kollega hos Riksantikvaren, Hanna Kosonen Geiran.

FEILSKRUDD: På 1990-tallet ble kobberet skrudd fast. - Dette var uheldig, og gjorde at kobberet begynte å sprekke, sier prosjektleder Torbjørn Nævdal. Foto: BJØRN ERIK LARSEN

KOBBERFARGE: Sånn kommer taket på Håkonshallen til å se ut de nærmeste årene. Foto: BJØRN ERIK LARSEN

SKAL GJENVINNES: Det gamle, grønne kobberet som nå har gjort sin jobb på taket av Håkonshallen skal gjenbrukes lokalt i Bergen, i forbindelse med reparasjoner og andre byggeprosjekter. Foto: BJØRN ERIK LARSEN

Publisert