Verdens største ladestasjon

På Danmarks plass skal 25 biler kunne lade samtidig.

HURTIGLADING: Elbilsalget har tatt av på svært kort tid. Her fyller Miljøpartiet de grønnes Tom Sverre Tomren på ladestasjonen ved Krambua i Bergen. Snart kommer verdens største ladestasjon på Danmarks plass. JAN M LILLEBØ

Verdens største hurtigladestasjon for elbiler er under planlegging i Bergen. Det skriver Norsk elbilforening. Når den står ferdig, skal 25 elbiler kunne hurtiglade samtidig.

— Ingen kø

— Hurtigladestasjonen på Danmarks plass skal bli et grønt energipunkt der både private og næringsdrivende kan fylle strøm og hydrogen samtidig, uten å måtte stå i kø, sier Lars Ove Kvalbein i Bergen kommune til Norsk elbilforening.

I følge Opplysningsrådet for veitrafikken, var det ved utgangen av februar i år var det registrert 22.662elbileri Norge, 3254 av dem med eieradresse i Hordaland.

Kommunen bytter til elbil

Elbilsalget i Bergen har økt kraftig. Dette er første gang man prøver å samle så mange hurtigladere nær et bysentrum i Norge.

— Også mange av kommunens egne biler vil bruke ladestasjonen. Nær samtlige av kommunens 730 biler skal byttes til elbil, sier Kvalbein til Norsk elbilforening.

Første byggetrinn skal være ferdig høsten 2014. Den skal ifølge Norsk elbilforening ha følgende ladepunkt:

  • 5 CHAdeMO ladepunkt (50 kW DC)for blant annet Nissan LEAF, Mitsubishi i-MiEV og Peugeot Partner
  • 4 Combo ladepunkt (50 kW DC) forblant annet BMW i3, VW e-up og kommende e-Golf
  • 8 ladepunkt med den nyeelbilkontakten Type 2 (22 kW AC semihurtig) lading for blant annet Tesla ModelS og Renault ZOE og alle elbiler i den ladefarten bilen kan ta imot.
    Det var BKK som kom med ideen, og som skal drifte ladestasjonen. En betalingsløsning for hurtiglading skal også innføres så snart det er praktisk mulig.