I dag klokken tolv startet forhandlingene om nytt budsjett for Bergen kommune. Rundt forhandlingsbordet sitter representanter fra byrådspartiene Høyre, Fremskrittspartiet, samt Venstre, KrF og Byluftslisten.

Sistnevnte parti ble annet tatt inn i varmen for å gi sentrumsalliansen en større miljøtroverdighet. Nå viser det seg å skape problemer.I går kveld ble det nemlig kjent at deres representant Endre Tvinnereim skal stå på Aps valgliste i 2015.

— Dette har jeg nå tatt opp med gruppelederen vår, sier Kenneth Stien, Høyres lokallagsleder i Bergen.

Visste ingenting

Stien var totalt uvitende om partiovergangen da han leste Bergens Tidende tirsdag morgen. Stien legger ikke skjul på at saken skaper en rekke problemer. Som fremtidig Ap-politiker vil nemlig Tvinnereim være tjent med at budsjettforhandlingene ryker. Arbeiderpartiet har som mål å splitte firepartisamarbeidet på borgerlig side, og etablere et formelt samarbeid med minst et av sentrumspartiene.

I forhandlingene vil også Tvinnereim få førstehånds kunnskap om partienes smertegrenser og samarbeidsvillighet, noe Ap senere vil kunne tjene på.

Det er også ventet at Ap vil bruke partiovergangen for alt den er verd når det gjelder å styrke sin miljøtroverdighet. Hvis Tvinnereim forlater forhandlingene, vil de kunne si at han forsøkte, men at de borgerlige partiene ikke har like store ambisjoner på miljøfeltet som Ap.

På spørsmål om partiovergangen skaper problemer svarer lokallagsleder Kenneth Stien følgende:

— Ja, derfor har det vært naturlig å ta en runde på den situasjonen som har oppstått.

Må stole på han

Høyres gruppeleder Dag Skansen utelukker ikke at Tvinnereims overgang kan få konsekvenser. Han sier dette blir tema når forhandlingene starter i dag.

— Det er viktig å opptre ryddig i forhold til hvem en representerere. Vi får lytte til hva han å si, så konkluderer vi i fellesskap, sier Høyres gruppeleder Dag Skansen.

— Dere har flertall uten Byluftlisten. Hvorfor er det da så viktig å ha dem med når det har oppstått tvil om representantens uavhengighet?

— Dette handler like mye om de andre forhandlingspartnerne. Vi kan godt ha en mening om det, men vi må diskutere sammen alle fire. Det er viktig med en god tone når vi forhandler. Derfor vil vi konkludere i fellesskap.

Venstres Julie Andersland vedgår at overgangen skaper problemer.

— Vi kan ikke gjøre noe annet enn å stole på han. Men det er viktig at han er tydelig på at han ikke vil gå til Ap med den informasjonen han får vite om i forhandlingene. Blir det sådd tvil om hans lojalitet, så må vi vurdere hans rolle videre, sier hun.

Byluftlisten har sammen med Venstre, KrF og Ap innkassert flere miljøpolitiske seire siste månedene. Neste periode er det derimot slutt for den partiet.I mai ble det kjent at Byluftlisten blir tenketank og ikke stiller valg i 2015.