- Visepolitimester skjelte ut varsler i Monika-saken på åpent møte

Visepolitimester Gunnar Fløystad skal ha omtalt varsler i Monika-saken som «en som blandet seg inn i ting han ikke hadde noe med å gjøre.»

Publisert Publisert

FÅR KRITIKK: Uttalelser visepolitimester Gunnar Fløystad skal ha kommet med på et internt møte, er tema i et krasst brev fra en politiadvokat til politimester Geir Gudmundsen. Foto: Montasje

iconDenne artikkelen er over fem år gammel

En erfaren politiadvokat i Hordaland politidistrikt går i et internt brev ut mot visepolitimester Gunnar Fløystad.

Bakgrunnen er uttalelser Fløystad skal ha kommet med på et informasjonsmøte for litt over en måned siden. Til stede var rundt 30-40 av de ansatte ved bergenspolitiets retts— og påtaleenhet.

«Jeg varsler med dette om at visepolitimester Gunnar Fløystad på parole fredag 12. september 2014 fremsatte uttalelser som det er grunn til å tro er brudd på arbeidsmiljølovens paragraf 2-5, vern mot gjengjeldelse ved varsling», heter det i brevet, som er datert 25. september.

- Omtalte ham negativt

Brevet er adressert til politimester Geir Gudmundsen, med kopi til personalsjef, verneombud, hovedverneombud og lederen for Politiets Fellesforbund.

Bakgrunnen for Fløystads påståtte uttalelser var BTs avsløringer om at en erfaren drapsetterforsker allerede i januar i år varslet til sine overordnede om at han fryktet Monika Sviglinskaja ble drept.

Ifølge brevet startet visepolitimesteren informasjonsmøtet med å vise til BTs reportasje som sto på trykk samme dag.

Der kommer det blant annet frem at drapsetterforskeren ble avvist da han slo alarm.

Fløystad skal ifølge brevet ha omtalt den nevnte etterforskeren i negative ordelag, og skal ha sagt at etterforskeren «var en som blandet seg inn i ting han ikke hadde noe med å gjøre».

Han skal videre ha sagt at «det ville gå helt galt dersom alle og enhver skulle blande seg inn i etterforskninger man ikke har noe med å gjøre».

- Kunne ikke leve med det

BT har vært i kontakt med politiadvokaten som har skrevet brevet. Vedkommende ønsker ikke å kommentere innholdet noe nærmere, men sier til BT at det var umulig å la være å si fra.

— Det står stor respekt av den jobben etterforskeren har gjort. Jeg kunne ikke leve med at en av de øverste lederne kom med uttalelser mot en person som har gjort en enorm jobb i Monika-saken, sier politiadvokaten, som ikke ønsker å stå frem med navn.

«Fløystad fremsto som sint og irritert både i forhold til at saken var omhandlet/lekket til pressen, og ikke minst i forhold til den aktuelle etterforsker/varsler. Etterforsker/varsler var ikke til stede og kunne dermed ikke selv forsvare seg mot uttalelser fra en av politidistriktets ledere», skriver politiadvokaten i brevet.

- Var sint og irritert

— Av respekt for etterforskeren, og den jobben han har gjort, kunne jeg av samvittighetsgrunner ikke la være å gi beskjed. Så får politimesteren vurdere om uttalelsene var akseptable, sett i lys av at etterforskerens innsats har medført at saken nå er gjenopptatt, sier politiadvokaten til BT.

Det har ikke lyktes BT å få en kommentar fra visepolitimester Fløystad onsdag kveld. Overfor BA avviser han beskyldningene i brevet.

— Jeg kjenner meg ikke igjen i anklagen. Jeg har ikke sagt eller gjort noe som på en fornuftig måte kan oppfattes som trakassering, sier Fløystad til avisen.

Politimester Geir Gudmundsen ønsker ikke å kommentere brevet onsdag kveld, og viser til at han ser på dette som en varslingssak.

Les også

Politimesteren tar selvkritikk i Monika-saken

«Jeg kan bekrefte at jeg har mottatt varsling om kritikkverdige forhold i forbindelse med Monika-saken. Denne er blitt behandlet i henhold til politidistriktets rutine for varslingssaker. Prosessen er fortrolig og jeg kan derfor ikke kommentere innholdet.», skriver Gudmundsen i en tekstmelding.

Leder Kjetil Rekdal i Politiets Fellesforbund Hordaland bekrefter å ha mottatt brevet.

— Jeg har ingen andre kommentarer utover at jeg har mottatt et brev og at dette er en intern sak. Det vil bli behandlet i henhold til våre rutiner om varsling, sier han.

Publisert