Luiza er redd hun har svineinfluensa

19-åringen har utsatt å gå til lege i to uker.

I DÅRLIG FORM: Luiza Andersen (19) er syk på andre uken, og er fryktelig lei. - Jeg trodde det skulle gå over fort, men nå er jeg redd for at jeg har fått svineinfluensa. Jeg blir ikke bedre, og er i elendig form, sier hun. Luiza og bestevenninnen var på Bergen legevakt onsdag, og fikk beskjed om at folk måtte vente i opptil ni timer.
  • Tine Dommerud
  • Hanne Louise Åkernes
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Luiza Andersen (19) er redd hun er en av et økende antall nordmenn som har fått svineinfluensa.

- Jeg har hørt at folk dør av det. Derfor blir jeg selvfølgelig litt engstelig. Det virker som om flere og flere er blitt smittet i det siste, sier hun.

Hun var en av mange som hadde stilt seg opp i den ni timer lange køene på legevakten onsdag. Og det er ikke en dag for sent, skal vi tro hennes mor.

Les også

- Med en gang skolene begynner igjen, tar spredningen seg opp

Les også

Vet ikke om noen har svineinfluensa

Les også

- Nå bør du vaksinere deg

- Hun er også lege, og ga meg streng beskjed om at jeg nå måtte komme meg til legen nå. Jeg har vært syk i over to uker, og er ikke blitt noe bedre gjennom julen. Det er utrolig kjipt å gå glipp av både julaften og nyttårsaften på grunn av sykdom, sier hun.

12 på Haukeland

Onsdag meldte Haukeland at de har 12 personer innlagt med påvist influensa. I løpet av få dager vil det blir klart hvor mange av disse som får påvist H1N1-viruset (svineinfluensa).

- En liten gruppe av de smittede som er innlagt, kan ha svineinfluensa. Vi har sendt inn prøver for å få dem analysert, sier seksjonsoverlege Steinar Skrede ved Medisinsk avdeling.

Flere andre sykehus har prøvene klare, og ved Ahus i Lørenskog har det vært en kraftig økning i antall pasienter med viruset. Siden november der det påvist smitte i 181 prøver. Bare på de to første dagene i 2013 har 20 nye pasienter fått påvist smitten.

Ved St. Olav Hospital i Trondheim er det påvist åtte tilfeller av svineinfluensa siden november.

Seks personer er lagt inn med svineinfluensa på Molde Sjukehus. Ved Stavanger universitets­sjukehus er 17 personer med samme virus innlagt. Ved Sørlandet Sykehus er det siden romjulen påvist 24 personer med svineinfluensa.

Stor telefonpågang

Thorbjørn Hiis Berg, overlege ved Bergen legevakt, forteller at de har en jevn strøm av pasienter som ønsker å finne ut om de har fått svineinfluensa. Størst pågang er det på telefon til legevaktens sykepleiere.

- Folk søker råd og lurer på hva de skal gjøre. Vi oppfordrer folk til å drikke mye, ta det med ro og kanskje ta noe feber­nedsettende. For de fleste går det heldigvis over, sier han.

Dersom du får smerter i kroppen, høy feber, tørrhoste og svært nedsatt allmenntilstand, oppfordrer han folk til å komme til legevakten.

- Selv om vi har hatt en jevn strøm, tror jeg ikke vi har nådd toppen ennå. Det er ofte forskjellig hvor toppene kommer først, men den er nok ikke kommet hit til oss så langt, sier Hiis Berg.

Onsdag ettermiddag hadde han hatt inne fem personer som meldte om influensaliknende symptomer.

Pågangen har også vært stor på andre legevakter og legekontorer over hele landet:

-  Det er i hovedsak eldre pasienter, altså en av risiko­gruppene. Derfor ønsker vi å oppfordre alle i risikogruppene om å vaksinere seg, sier seksjonsoverlege Skrede.

- Ikke en pandemi

Til tross for den store pågangen, avviser Folkehelseinstituttet at det er snakk om en pandemi.

— En pandemi er en influensa­sykdom som skyldes et virus med nye egenskaper som innebærer at alle kan få det fordi ingen har immunitet. Dette er ikke tilfellet med svine­influensa, som vi første gang så for tre år siden og som mange er vaksinert mot, forklarer Karin Rønning, direktør for avdeling for infeksjonsovervåking hos Folkehelseinstituttet (FHI) til NTB.

Jeg prøver å drikke mye, men klarer ikke å spise noe annet enn bananer. Luiza Andersen

Luiza Andersen krysser nå fingrene for at hun ikke er smittet av den beryktede svineinfluensaen.

- Nå får jeg i hvert fall hjelp, så får vi håpe på det beste. Jeg har så lyst til å bli frisk. Jeg prøver å drikke mye, men klarer ikke å spise noe annet enn bananer, sier hun.

Bestevenninne Maj-Linn Larsen (29) er med henne på legevakten som støtte:

- Nå har du vært syk lenge nok, sier Larsen og lover venninnen å vente sammen med henne utover kvelden.

Skolesmitte

Lege Preben Aavitsland tror flere blir smittet av influensa når skoleelevene er tilbake i klasserommet.

— Legene kan forberede seg på en topp om noen uker, og sykehusene bør være på vakt en tid fremover, sier Aavitsland. Han driver nettstedet epidemi.no og har tidligere arbeidet ved Folkehelseinstituttet.

Han tror vi når influensatoppen i slutten av januar i år.

-  Erfaringer fra tidligere år er at skoleferien i julen legger en demper på spredning. Med en gang skolene begynner igjen, så tar spredningen seg opp igjen, sier han.

Han anbefaler barn og voksne som er syke om å holde seg hjemme, selv om de ikke kjenner seg alvorlig syke.

- Influensa kan være alt fra nesten ikke symptomer til veldig syk. Alle som tror de har influensa skal være hjemme, ikke bare av hensyn til seg selv, men også av hensyn til kolleger, sier han og minner om håndvask, samt å hoste inn i albue og ikke på folk.

Tips? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post

Publisert
BT anbefaler

Christian og døtrene nekta å snu etter tre timar i kø. Til slutt gav kommunen etter.

Amper stemning utanfor Sentralbadet torsdag kveld.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Politiet: – Vi er veldig fornøyde

  2. – Vi har hele tiden bedt Ropstad ta kontakt med Skatteetaten

  3. La ned blomster utenfor kvinnens bolig. – Familien er i bunnløs sorg.

  4. Fana-naboene sier nei til rusmisbrukere i nabolaget: – En varslet katastrofe

  5. Bømlafjordtunnelen gjenåpnet

  6. De vil bygge Norges største gondol. Nå er det full krangel.