To biler meldt stjålet fra Bildeleringen

Siden torsdag har fem biler forsvunnet fra samme plass. To er fortsatt borte. - Trist og beklagelig, sier daglig leder.

Publisert Publisert

— Det er første gang noe sånt skjer siden vi startet for over 17 år siden, sier Marit S. Hjelseth.

Hun er daglig leder i Bildeleringen i Bergen, et non-profit-andelslag som disponerer 123 biler og har cirka 1150 medlemmer.

Forsvant fra samme sted

Siden torsdag er fem av deleringens biler forsvunnet på mystisk vis. Alle fra samme sted: Klosteret i Bergen.

— Tre av bilene har vi funnet igjen, men de sto ikke der de skulle. To biler - begge relativt nye stasjonsvogner som er leaset - er fortsatt sporløst borte og aktivt anmeldt til politiet som stjålne, sier Hjelseth.

FORSVANT: Disse to bilene forsvant fra sine faste parkeringsplasser i Bergen sentrum i forrige uke. Siden har ingen sett dem. Foto: Bildeleringen SA

Helt konkret dreier det seg om to Peugeot 508 stasjonsvogner.— Ingen av de forsvunne bilene var bestilt for det tidsrommet da de forsvant, sier Hjelseth.

- Store verdier

Delering-lederen sier det dreier seg om store verdier.

— Hver av bilene som er borte er i hundretusenkronersklassen. Vi har klare mistanker om at dette ikke dreier seg om feilbruk, sier Hjelseth til BT mandag ettermiddag.

Da er hun akkurat kommet ut fra politistasjonen i Bergen sentrum, etter å ha anmeldt den siste forsvunnede bilen - som ble borte fra Klosteret i løpet av helgen.

— Vi har sjekket det vi kan om dette kan være glipper, altså henting på feil sted, feil dag eller henting av feil bil. Men så langt har vi ikke funnet ut at det er tilfellet i noen av sakene. Det virker, dessverre, som om dette er noe systematisk.

Egentlig forsvant to biler i helgen, men den ene dukket opp igjen før Hjelseth rakk å anmelde det.

— Nå gjør vi tiltak for å hindre at dette skjer igjen. Blant annet flytter vi dagens biler fra oppstillingsplassen på Klosteret, og erstatter dem med biler som har sporing og såkalt smartkort. Det vil si at du ikke får start på dem uten å ha en gyldig bestilling, sier Hjelseth.

- Basert på tillit

Bildeleringen dreier seg kort fortalt om andelshavere som kan låne bil gjennom deleringen, og så sette den tilbake igjen på en av flere oppstillingsplasser etter bruk.

Man betaler dels gjennom andel, dels direkte for leien og dels gjennom en månedsavgift. Nøklene hentes ut i nærheten av der bilen står.

— Det er trist og beklagelig at dette skjer. Hele ordningen vår er basert på tillit, sier den daglige lederen.

— Jeg håper det stopper nå.

I tillegg til politianmeldelser, er de forsvunne bilene også etterlyst internt i Bildeleringen.

Så langt har det ikke kommet avgjørende tips.

— En av bilene som ble funnet igjen, sto før helgen ulovlig parkert mellom Klosteret og Akvariet - samme dag som den forsvant. En av våre andelshavere fant tilfeldig nøkkelen til denne på bakken i nærheten av bilen. Den andre gjenfunne bilen sto på en annen av oppstillingsplassene våre, nær Haukeland, og der var nøkkelen også lagt på plass.

Opplevd lignende i Trondheim

Drøyt 60 mil lenger nord har Bilkollektivet Trondheim opplevd lignende tyverier som sine kolleger i Bergen.

— For et par år siden ble flere av bilene våre sporløst borte. Vedkommende tyv hadde brukt falsk ID da hun meldte seg inn. Heldigvis klarte vi å spore bilene opp etter en måneds tid, sier daglig leder Leif Tore Anderssen.

I Trondheim har andelslaget med 750 andelseiere valgt å endre rutiner etter tyveriene.

— Nå krever vi å få møte nye medlemmer ansikt til ansikt før de blir akseptert. I tillegg har vi endret nøkkelrutinene våre. Nå må du oppgi en kode for å hente ut nøkler til bilene, sier Anderssen.

Publisert