Stilte frivillig til ny DNA-prøve

Dager senere ble Monika Sviglinskajas tidligere stefar (32) pågrepet og siktet for drap.

Publisert Publisert

SIKTET: 32-åringen fra Litauen er siktet for å ha drept Monika Sviglinskaja (8)

iconDenne artikkelen er over fem år gammel

— Mannen som nå er siktet i saken, ble tatt inn og spurt om han ville avgi referanseprøve som vitne. Dette skjedde noen dager før han ble pågrepet og siktet. Han gikk frivillig med på det, sier Asbjørn Onarheim, påtaleansvarlig for den gjenopptatte Monika-etterforskningen.

Mandag i forrige uke ble en 32 år gammel litauer pågrepet og siktet for drapet på Monika Sviglinskaja.

Nye prøver fra vitner

Åtteåringen ble funnet død i en sokkelleilighet i Sund kommune 14. november 2011.

Saken ble henlagt som intet straffbart forhold ni måneder senere.

Etter at saken ble formelt gjenåpnet i mai i år, har vitner fra den opprinnelige etterforskningen blitt spurt om å avgi nye, såkalte referanseprøver - som typisk skjer ved å skrape av hudceller i munnhulen med en vattpinne.

Eks-stefaren hadde kun status som vitne i den opprinnelige etterforskningen, og var en av dem som avga referanseprøve da.

Ny prøve ga treff

Referanseprøver er biologisk materiale hentet fra for eksempel vitner, i utgangspunktet for at de skal kunne utelukkes i en etterforskning.

I eks-stefarens tilfelle gikk det altså andre veien. Prøven han avga nylig, viste seg å samsvare med DNA-funn fra åstedet, mener politiet.

Som politiet tidligere har opplyst, gjør forbedrede analyseteknikker at Folkehelsa i 2014 klarte å fremstille delvise DNA-profiler fra spor på åstedet der Monika ble funnet død.

Disse funnene ble ikke gjort sist åstedssporene ble sjekket for DNA.

— Etter at saken ble gjenåpnet i mai, snudde vi alle steiner på nytt. Blant annet kontaktet vi Folkehelseinstituttet og spurte om muligheten for å analysere spor fra åstedet på nytt, sier Onarheim.

Taus om bevisene

— Vi hadde de nye DNA-funnene før vi kalte Monikas tidligere stefar inn til referanseprøve.

Politiadvokaten vil ikke si om det er flere nye DNA-funn som førte til at den nå drapssiktede 32-åringen ble pågrepet.

— Jeg vil heller ikke si om vi har flere nye bevis enn DNA-treffet. Vi har funnet et delvis DNA, og jeg vil ikke gradere bevisstyrken av det. Det var i hvert fall tilstrekkelig til at siktede ble fengslet, og at retten fant skjellig grunn til mistanke, sier Onarheim.

Les også

Syv ting du trenger å vite om Monika-saken

Advarer mot forhåndsdømming

32-åringen er ennå ikke formelt avhørt etter pågripelsen, grunnet hans helsetilstand. Litaueren nekter straffskyld.

I forrige uke ble han varetektsfengslet i fire uker.

— Han har klart gitt uttrykk for at han ikke har noe med dødsfallet å gjøre. Jeg syns man skal være forsiktig med å forhåndsdømme ham på dette tidspunktet i saken. Skyldspørsmålet er på langt nær avgjort, sier hans forsvarer, advokat Fredrik Verling.

Han møtte 32-åringen senest tirsdag denne uken.

— Vi hadde en grei samtale, men det er for tidlig å si når det eventuelt kan bli lagt til rette for nye avhør, sier Verling, som ikke vil bekrefte om 32-åringen er til observasjon ved Sandviken sykehus, slik flere medier meldte tidligere denne uken.

Publisert