Ap jublet høyest for Frps taperprognose

Jubelen sto i taket over prognosen som viste at Ap ser ut til å gjøre et meget godt valg. Men Ap-folket jublet enda høyere over at Frp ligger an til å bli valgets taper.

VAKE: Partileder Jens Stoltenberg på Arbeiderpartiets valgvake på Folkets Hus i Oslo mandag.
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Arbeiderpartiet ligger an til å gå fram med 2,3 prosentpoeng på landsbasis og få en oppslutning 33,2 prosent. Det brakte fram jubelen i et fullsatt Folkets Hus, hvor Ap holder valgvake mandag kveld. En etter en ble lederskikkelsene i partiet jublet opp på talerstolen, hvor byrådslederkandidat i Oslo, Libe Rieber-Mohn, for sin del konstaterte at hennes lokalparti ligger an til å gjøre det meget godt, og at et rødgrønt byråd er innen rekkevidde.

Lydnivået i salen ble bare overgått av jubelen over prognosene som viser at Fremskrittspartiet trolig blir valgets taper.

— Den jubelen var nok et uttrykk for at Fremskrittspartiet er det partiet som står lengst fra Ap og AUF, sier AUF-leder Eskil Pedersen til NTB.

Nær terroråstedet

Arbeiderpartiet holder sin valgvake i LOs storstue noen titalls meter fra stedet der terrorbomben 22. juli tok åtte liv. Samtlige av talerne hyllet ungdomspartiet for den innsatsen som ble satt inn i valgkampen, i lys av terrormassakren kort tid etter eksplosjonen i Oslo sentrum.

— Dere har utvist en tapperhet og et pågangsmot som vi aldri hadde kunnet forvente, sa partisekretær Raymond Johansen.

— Uansett hva det endelige valgresultatet blir, er det AUF som er valgets vinnere. I dag er det lov for oss og dere å være glade og stolte, sa Johansen.

Nestleder Helga Pedersen ville ikke spekulere på hvilken betydning terrorbomben i Oslo og massakren på Utøya har hatt for Aps oppslutning i valget.

— Jeg håper at de bidrar til høy valgdeltakelse og har fått folk til å ta stilling, men jeg tror ikke det vil medføre at folk skifter mening, sa nestlederen i Arbeiderpartiet til NTB en snau time før den første valgprognosen var klar.

En million roser

Ap har i løpet av valgkampen vært på nesten 412.000 hjemmebesøk og delt ut nesten en million roser, halvparten i løpet av den siste uka før valgdagen. Meningsmålingene har vist at Ap kan få en viss andel sympatistemmer etter bombeangrepet i regjeringskvartalet og massakren på Utøya.

Pedersen er fornøyd med måten partiet har gjennomført valgkampen på.

— Det har vært en kort og intens valgkamp. Vi har mobilisert voldsomt de siste dagene, og jeg har selvfølgelig store forventninger til resultatet, sier hun.

Publisert