Angriper UDIs kvinnesyn

Likestillings- og inkluderingsombudet får jevnlig henvendelser fra kvinner som opplever at de blir mistenkeliggjort i familiegjenforeningssaker.

Publisert Publisert
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

— Det oppleves selvfølgelig ganske dramatisk at kjærligheten din blir mistenkeliggjort. Disse kvinnene bryter med mange tabuer og at de da skal møtes med mistenkelighet er ille, sier Likestillings- og inkluderingsombudet Sunniva Ørstavik.

Les også

- Det er kjærlighet

Lørdag fortalte BT om Marit Hammatti Langhelle som ble gjenforent med sin ektemann etter tre års kamp mot UDI som mente ekteskapet var et proformaekteskap. I sommer fikk hun ja fra UNE, og hennes ektemann fikk endelig komme til Norge.

Gjennom prosessen frem til hun fikk ja, fortalte hun at hun følte seg diskriminert.

— Rammer kvinner

— Bare fordi du er en eldre kvinne og gifter deg med en ung mann, så mener UDI at ekteskapet ikke er ekte. Hvorfor skal det være lettere for eldre menn å gjenforenes med unge kvinner. Kjærligheten gjelder vel like godt for menn som for kvinner, sier hun.

Og hun er ikke alene om å føle det slik. Jevnlig får Likestillings- og inkluderingsombudet henvendelser fra fortvilte kvinner som opplever at UDI ikke tror på dem.

— Kvinnene sier at de blir mistenkeliggjort, særlig hvis aldersforskjellen går feil vei. Vi hadde for eksempel en 40 år gammel kvinne som var sammen med en 20 år gammel gutt. Hun opplevde at ekteskapet deres ble stemplet som proforma på grunn av alderen hennes i forhold til ektemannens alder, sier Ørstavik.

- Fordommer

Ørstavik sier at man er vant til eldre menn som finner seg en ung utenlandsk kvinne, men at vi er mindre vant til det motsatte.

— Men hvorfor skal nettopp denne fordommen om hva som er vanlig, prege rettighetene kvinner og menn har, spør hun.

Likestillings- og inkluderingsombudet sier at de har hatt møter med UDI og Justisdepartementet for å se på praksisen, og for å få klarhet i om det er en forskjellsbehandling mellom kvinner med yngre kjærester og menn med yngre kjærester.

— Det er jo tall som tyder på at det er slik, men UDI sier det er andre forhold som ligger til grunn. Jeg vil likevel at Justisdepartementet skal se nærmere på retningslinjene slik at man er sikker på at det er en reel likebehandling av kvinner og menn. Det skal ikke være slik at kvinner mistenkes for proformaekteskap oftere enn menn med yngre kjærester, sier hun.

- Ikke hørt noe fra justis

Det siste møtet med justisdepartementet var sommeren 2012.

— Da sa de at de hadde planer om å gå gjennom retningslinjene sine, men siden den gang har vi ikke hørt noe om det.

— Jeg forventer at UDI og Justisdepartementet tar dette på alvor og at man jobber systematisk med det slik at dette ikke får følger for saksbehandlingen.

Hun viser også til en kronikk av migrasjonsforsker Anne Staver, som sto på trykk i Dagbladet i april i fjor. Der det sto følgende: «Justisminister Faremo har sagt at familiegjenforeningsreglene skal revurderes i nær fremtid. Dette kommer etter mange oppslag i media om mer eller mindre absurde avslag, ofte på grunn av regelen om tidligere inntekt. Vi kan håpe at kjønnsperspektivet kommer med i vurderingen.»

— Vi forventer at kjønnsperspektivet kommer med, sier Ørstavik.

FØLER SEG DISKRIMINERT: Marit Hammatti Langhelle (53) kjempet i tre år for å få sin ektemann El Hassan Hammatti (28) til Norge, fordi UDI mente det var et proformaekteskap. Foto: ODD MEHUS

Publisert