Kommunen godtar mobbebot

Høyanger kommune har fått 100.000 kroner i bot for ikke å ha grepet i en alvorlig mobbesak. De godtar boten, og erkjenner at de har gjort feil.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Kommunen ble politianmeldt i 2013 av foreldrene til to elever ved Høyanger skole. De mente elevene ikke fikk tilstrekkelig oppfølging, og at kommunen visste om at det foregikk langvarig psykisk og fysisk mobbing ved skolen. I forrige uke kom det frem at politiet i Sogn og Fjordane har vedtatt å gi kommunen en foretaksstraff på 100.000 kroner. Nå har kommunen valgt å godta boten.

— Vi har nettopp ringt til politiadvokat Anette Stegegjerdet Norberg og sagt at vi godtar boten, sier rådmann Arve Varden i Høyanger kommune til BT.

Foreldrene til den ene eleven politianmeldte kommunen etter at sønnen deres ble truet med kniv på skolen. Før dette hadde han blant annet blitt holdt under vann i svømmehallen til han mistet pusten, ifølge foreldrene. Saken ble først henlagt, men Statsadvokaten sa at saken skulle etterforskes på nytt.

Les også

Høyanger fekk mobbebot

— Erkjenner brudd

— Betyr det at dere godtar boten at dere anerkjenner at det som har skjedd?

— Vi registrerer at politimesteren gir oss pålegg ut i fra to forhold. Det ene er at vi ikke har satt inn tilstrekkelige ressurser for å forebygge og det andre er at vi ikke har gjort vedtak. Når det gjelden den mobbingen som har pågått over flere år, så erkjenner vi at vi ikke har satt inn tilstrekkelige ressurser for at dette skal stoppe, sier Varden.

Han forteller at de har fått på plass et nytt system for å sikre at det blir gjort vedtak i mobbesaker.

— Dette er nå godkjent av Fylkesmannen, sier han.

- Vil lære av saken

Etter flere tilsyn fikk kommunen i fjor høst en rekke krav fra Fylkesmannen i Sogn og Fjordane. Ifølge rådmannen er kommunen allerede i gang med å jobbe med flere av problemstillingene som nevnes i begrunnelsen for forelegget.

Varden sierat kommunen nå ønsker å legge bak seg saken.

— Vi er nødttil å ta lærdom av denne saken, for å unngå at dette skjer igjen. Dette skal ikke skje igjen. Vi ønsker enbest mulig skole her i Høyanger, og det skal vi jobbe for fremover, sier han.

Advokat Snorre Sæveraas sier at hans klient er glad for at kommunen tar boten.

— Min klient er glad for at kommunen tar boten. Det viktigste for henne er at det settes handling bak ordene fra kommunen, og at dette aldri skjer igjen med verken barn eller voksne, sier han.

Publisert