Kommunen godtar mobbebot

Høyanger kommune har fått 100.000 kroner i bot for ikke å ha grepet i en alvorlig mobbesak. De godtar boten, og erkjenner at de har gjort feil.

  • Hanne Louise Åkernes
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Kommunen ble politianmeldt i 2013 av foreldrene til to elever ved Høyanger skole. De mente elevene ikke fikk tilstrekkelig oppfølging, og at kommunen visste om at det foregikk langvarig psykisk og fysisk mobbing ved skolen. I forrige uke kom det frem at politiet i Sogn og Fjordane har vedtatt å gi kommunen en foretaksstraff på 100.000 kroner. Nå har kommunen valgt å godta boten.

— Vi har nettopp ringt til politiadvokat Anette Stegegjerdet Norberg og sagt at vi godtar boten, sier rådmann Arve Varden i Høyanger kommune til BT.

Foreldrene til den ene eleven politianmeldte kommunen etter at sønnen deres ble truet med kniv på skolen. Før dette hadde han blant annet blitt holdt under vann i svømmehallen til han mistet pusten, ifølge foreldrene. Saken ble først henlagt, men Statsadvokaten sa at saken skulle etterforskes på nytt.

Les også

Høyanger fekk mobbebot

— Erkjenner brudd

— Betyr det at dere godtar boten at dere anerkjenner at det som har skjedd?

— Vi registrerer at politimesteren gir oss pålegg ut i fra to forhold. Det ene er at vi ikke har satt inn tilstrekkelige ressurser for å forebygge og det andre er at vi ikke har gjort vedtak. Når det gjelden den mobbingen som har pågått over flere år, så erkjenner vi at vi ikke har satt inn tilstrekkelige ressurser for at dette skal stoppe, sier Varden.

Han forteller at de har fått på plass et nytt system for å sikre at det blir gjort vedtak i mobbesaker.

— Dette er nå godkjent av Fylkesmannen, sier han.

- Vil lære av saken

Etter flere tilsyn fikk kommunen i fjor høst en rekke krav fra Fylkesmannen i Sogn og Fjordane. Ifølge rådmannen er kommunen allerede i gang med å jobbe med flere av problemstillingene som nevnes i begrunnelsen for forelegget.

Varden sierat kommunen nå ønsker å legge bak seg saken.

— Vi er nødttil å ta lærdom av denne saken, for å unngå at dette skjer igjen. Dette skal ikke skje igjen. Vi ønsker enbest mulig skole her i Høyanger, og det skal vi jobbe for fremover, sier han.

Advokat Snorre Sæveraas sier at hans klient er glad for at kommunen tar boten.

— Min klient er glad for at kommunen tar boten. Det viktigste for henne er at det settes handling bak ordene fra kommunen, og at dette aldri skjer igjen med verken barn eller voksne, sier han.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Trude (38) vart brutalt overfallen på jobb. Då starta ein ni år lang kamp.

Trude Gruben Breivik og mannen hadde kjøpt nytt hus på heimstaden. Fødselspermisjonen med barn nummer to var straks over.

Mest lest akkurat nå

  1. Fikk livreddende første­hjelp på banen: Eriksen har snakket med lagkameratene

  2. 43 evakuert fra båten, men 27 er igjen. – Eksplosjons­faren vedvarer fortsatt.

  3. Branns nye spiller på plass i Bergen: – Folk vil få se

  4. Fotballverden slår ring rundt Eriksen

  5. Måtte fjerne hissig oter: – Den spankulerte inn, pisset på gulvet og la seg til rette

  6. Sjøforsvaret deltok i Pride-festen for første gang: – Det gjør meg veldig stolt