- Bryggen er mer enn bergensere flest ser

Bryggen står der, stolt og kry. Turistene flokker seg både utenfor og innenfor hver eneste butikk. Tidvis er det så tett trafikk i smauene at man nesten ikke får med seg noe som helst.

SAMLINGSPUNKT: - Tidligere var dette et samlingspunkt for Hanseatene. Det var her de varmet seg, drakk øl og samlet krefter før neste tur, forteller turguide Thomas De Ridder til kunnskapstørste damer på guidet tur.
  • Camilla Ahamath
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Over en million mennesker gikk over Bryggen i fjor. Mange av dem går rett forbi verdensarven.

- Det er så mye man ikke vet om egen by som man skulle hatt litt kunnskap om, sier Grethe Berg, som opplever Bryggen med turguide i egen by.

- Vi er ofte på Bryggen, men da går vi stort sett bare frem og tilbake. Det er jo mer med Bryggen enn det vi kan se, og det var derfor vi ville være med på en guidet tur, sier bergenser Torunn Anfinsen.

Turist i egen by

Fire frøkner følger en turguide på Bryggen. Gruppen skiller seg ut fra de andre turistene. Det er ingen av dem som knipser bilder, verken med kamera eller mobil. De følger med.

- Hva tilbyr egentlig Bryggen?

ENGASJERT: Åse-Marie Reisæter (til v.), Margrethe Wikran Tromsø, Grethe Berg, Torunn Anfinsen med turguide Thomas De Ridder fra Bryggen museum er på en historisk vandring gjennom Bryggens smau og stuer.

- Mye mer enn vi bergensere ser. Turister vet ofte mer om slike attraksjoner enn det vi gjør, sier Anfinsen.

Bryggen er en av Bergens største attraksjoner. Den var for over 400 år siden sete for det tyske kontor i byen og det sentrale knutepunktet for den hanseatiske handelsvirksomheten i Norge.

På Bryggen kan du ifølge Turistinformasjonen:

  • Se den unike arkitekturen og bygningsmønsteret.
  • Lære om Bryggens historie i et av museene.
  • Besøke verksteder hvor syersker og håndverkere lager flotte kvalitetsprodukter.
  • Slappe av og ta en matbit i vakre omgivelser.
Les også

Hva er byens verste turistfelle?

Historisk kosetime

- Det er ganske kjekt å være turist i egen by, og man får så utrolig mye mer igjen for å være med en turguide enn å rusle rundt på egen hånd, sier Berg.

Ut fra Bryggen Museum kommer en guide som ser ut som han er dratt direkte ut fra middelalderen. Guiden gestikulerer og informerer om hvordan den hanseatiske verdenen ble bygget på Bryggen.

Bryggens Museum viser også skiftende kunst— og temautstillinger og tilbyr en historisk vandring gjennom Bryggens fortid - fra Bryggen museum gjennom den gamle trebebyggelsen på Bryggen, til Det Hanseatiske Museum. Prisen for en guidet tur er 120 kroner for en voksen.

Mye for lite

- Det er overhodet ingenting å si på prisen. Man får tilgang til flere museer og kunnskap man ellers ikke ville fått, og det er veldig koselig å gå i alle de fine smauene, sier Berg.

Turguiden Thomas De Ridder ser ut til å ha funnet rett hylle i livet. Med engasjement og innlevelse deler han sin kunnskap om mikroverdenen på Bryggen under den Hansa-tiden.

Han har mange historier om handel, bryggehusene, tørrfisk, storbrannen, gjenoppbygging, mannsprøver, familielivet, prostitusjon og alkohol.

- Vannet på Bryggen var dårlig på den tiden, det gikk derfor mest i øl. Det var for eksempel helt greit for barn ned i 10-12 årsalderen å drikke øl fra de lokale stuene, forteller De Ridder.

Mellom Bredsgården, Enhjørningsgården og Svensgården finnes en liten gjemt perle med uteservering.

Det kryr av turister på uteplassen ved Bryggen Tracteursted som i dag er en restaurant inspirert av bergensk og hanseatisk matkultur. Her kan man nyte et festmåltid, på historisk grunn, slik det ble gjort i Schøtstuene av hanseatene.

Pinlig og flaut

- Det er så spennende å få med seg litt mer enn det som er på overflaten, sier Margrethe Wikran fra Tromsø.

- Som for eksempel at de seks første husene er rekonstruk-sjoner etter storbrannen. Det er kun fra huset Schøtstuene og husene bort til Julehuset som er originaler fra 1702, sier De Ridder.

- Jeg kjenner mest til varene som kom tilbake fra Bergen. Fisken fra Tromsø ble byttet til andre ting herfra, sier Wikran.

Venninnen Åse-Marie Reisæther, som bor i Bergen, har fått utallige spørsmål av venninnen sin om blant annet Bryggen som hun ikke har kunnet svare på. Nå får hun det.

Damene ler seg imellom.

- Det er jo pinlig å ikke vite mer om byen man faktisk bor i, men det er jo så typisk, sier Reisæther.

- Ja, det er flaut!

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Gruppe 26 klar til innrykk!

  2. Akvariet mest populært i regnvær

  3. Grieg-elskere fra hele verden møter et innpakket hus

BT anbefaler

Foreldre skal ha varslet om voldtekts­siktet SFO-ansatt – rektor trer til side

– Vi undersøker saken, sier kommunen.

LES SAKEN