Slik blir 1. mai-markeringene

Nei til vikariater i Bergen, bondekamp i Odda. Sjekk hva som skjer på arbeidernes dag.

Publisert Publisert

BEDRE I ÅR: Fjorårets 1. mai-tog i Bergen ble et av tidenes våteste og kaldeste. I år meldes det sol og 8-9 grader.

 • Pål Andreas Mæland
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

LES OGSÅ:

Les også

- Jeg er forferdelig,forferdelig lei meg!

1. mai, arbeidernes dag, blir som vanlig markert i by og bygd. Men innholdet og formen for markering varierer mye fra sted til sted.

I Bergen er det leder i Handel og Kontor, Trine Lise Sundnes, som er årets hovedtaler på Torgallmenningen. Hun holder sin tale klokken 15, og deretter vil den tradisjonelle prosesjonen gå gjennom byens gater.

Reservasjonsretten, igjen

Heldigvis for deltakerne er værmeldingen adskillig bedre enn i fjor, da 1. mai ble en av årets sureste og våteste dager.

Les også

Brennende hjerter i full storm

Les også

NKP holdt fanen høyt i stormen

Årets hovedparole i toget er «Nei til løsarbeidersamfunnet! Kun faste ansettelser gir et anstendig arbeidsliv». Dermed fortsetter LO kampen for at en større andel av arbeidsstyrken skal være fast ansatt, med de rettigheter det innebærer. Tidligere 1. mai-er har kampen mot EUs vikarbyrådirektiv spilt en viktig rolle, noe som voldet blant annet Ap-ledelsen hodebry.Det blir også en egen parole mot reservasjonsretten for helsepersonell, til tross for at helseministeren har varslet at regjeringen trekker tilbake sitt forslag om dette. Mange er urolig for hvordan det nye forslaget regjeringen har varslet vil slå ut. 8. mars samlet flere tusen kvinner og menn seg samme sted for å demonstrere mot reservasjonsretten, i den største kvinnedagsmarkeringen noensinne i Bergen.

Andre sentrale paroler i 1. mai-toget i Bergen er disse:

 • Opphev blokaden av Gaza – Boikott Israel!
 • Sosial dumping skaper A og B lag – Norsk lønn i Norge!
 • Ja til heltid og faste stillinger·Ingen Rasering av posttilbudet – stopp EUs liberalisering
 • Hev kvinnelønnen – Likelønn nå!
 • Syria blør – FN må sikre freden
 • Stopp raseringen av statlig barnevern i vest

Bondekamp og sykehus

I Odda feirer LO i Indre Hardanger sitt 100-årsjubileum, med en noe spesiell hovedtaler.

Det er nemlig leder Norsk Bonde— og Småbrukarlag, Ann Merete Furuberg, som skal holde appell før 1.mai-toget i arbeiderbastionen Odda.

— Dette er historisk, at en bonde- og småbrukarleder står på talarstolen i Odda 1.mai. Fanen til Hordaland Bonde- og Småbrukarlag vil bli båret i 1.mai-toget i Odda, sammen med følgende paroler: «Matproduksjon over heile landet!», «Hardanger utan bønder? Jordbruk er framtid!» og «Vi treng alle bruk i drift - både små og store!», forteller Terje Kollbotn, medlem i 1. mai-komiteen.

Også kampen for lokalsykehuset blir viktig i Odda. Bente Øien Hauge, koordinator for Folkebevegelsen for lokalsjukehus i Norge, skal holde appell fra taket på Odda Sjukehus når 1.mai-toget passerer.

Askøy og Ytre Arna

Ytre Arna har også sitt tradisjonelle 1. mai-arrangement, med tale av leder i Handel og Kontor, Trine Lise Sundnes. Prosesjonen i Ytre Arna starter klokken 12.15. På Askøy skulle SVs nestleder Inga Marte Thorkildsen tale på 1. mai-arrangementet i Folkets Hus klokken 11, etter en markering ved Utøya-minnesmerket på Kleppestø. Så skulle hun videre til Bergen SVs lunsj i Logen teater klokken 12. Men dette blir det ingenting av - Thorkildsen rakk ikke flyet til Bergen.

— Jeg er forferdelig, forferdelig lei meg, skriver hun på Facebook.

— Detfinnes heldigvis flinke folk i Hordaland SV som jeg vet vil engasjere oginspirere. Det sto ikke på været i alle fall! sier Thorkildsen til BT.

Stoltenberg til Svalbard

Arbeiderpartiets avtroppende partileder Jens Stoltenberg holder i år 1. mai-tale på Svalbard, mens favoritten til å overta partiledervervet, Jonas Gahr Støre, er hovedtaler i Salangen. Nestleder Helga Pedersen er i Grimstad, Eydehavn og Risør.

Partisekretær Raymond Johansen taler i Stavanger, Sandnes og Bryne, melder Arbeiderpartiet.

LO-leder Gerd Kristiansen er hovedtaler på Youngstorget i Oslo.

Hvordan skal du feire 1. mai? Fortell oss under

ODDA: For noen år siden møtte nesten hver tredje innbygger opp på 1. mai-markeringen i Odda. Årsaken var kampen for å få beholde fødetilbudet ved Odda Sjukehus. Foto: KÅRE FRØYSTEIN

TIL SVALBARD: Partileder Jens Stoltenberg, her som statsminister på Youngstorget 1. mai i fjor, reiser til Svalbard i år. Foto: Solum, Stian Lysberg/NTB scanpix

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Helse Bergen tilbyr ansatte gratis parkering og overnatting

Ansatte i Helse Bergen tilbys gratis parkering ved Haukeland og klinikken i Sandviken.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

 1. Mann (19) siktet for drap – vil akseptere fengsling

 2. Skyss ringes ned av fortvilte kunder. Slik svarer busselskapet.

 3. Lærer ved videregående skole smittet - 22 i karantene

 4. Branns trener om islendingen: – Det var «pure class»

 5. Brann mener de ble snytt for minst én straffe. Her er dommerens forklaring.

 6. Hytten er 15 minutter hjemmefra: – Veien er kort, men jeg har følelsen av å være langt til fjells