— Hvis det er én russ her inne i salen som hører på meg så er jeg fornøyd, sier Ottar Hammersland (32).

Fredag var han i Grieghallen under den trafikkulykkeforebyggende holdningskampanje for russen i regi av Norsk Luftambulanse.

Dette er første gang Hammersland står åpent frem og forteller om hva som skjedde 7. februar 2012.

Han entret scenen med en ansatt fra fengselet rett bak. Så fortalte han om hva som skjedde før han ble dømt for uaksomt drap. Og om tiden etterpå.

Vanskelig å leve

Hammersland var ruset da han mistet kontroll over bilen og kom over i feil kjørefelt i Hjelmåstunnelen i Lindås. Han traff trebarnsfaren Karsten Stall Osmundsen (36), som var på vei til jobb da han ble drept.

Hammersland ble dømt til fengsel i to år og to måneder. Han begynte å sone dommen i november i fjor. Han har skrevet et langt brev til Osmundsens familie, som han leste opp fra i Grieghallen.

Brevet hadde han allerede skrevet før rettssaken i mai i fjor, men da sa han at «Jeg har skrevet et brev til enken etter Karsten Stall Osmundsen, men har ikke hatt nerver til å overlevere det. Kunne jeg ha tatt hans plass, ville jeg ha gjort det».

I brevet somble lest opp skriver han at: «Jeg klarer nesten ikke leve lenger på grunn av den smerten jeg har påført alle».

Ruset seg i perioder

Til russen fortalte han at han bare husker at han lå på siden og så kameraten ligge på asfalten inne i tunnelen. Tre dager etterpå våknet han på sykehus av at foreldrene sto ved sykesengen. De viste ham avisoppslagene.

Han skjønte først ikke hva han hadde gjort. Foreldrene vil ha ham på avrusning, men det ville han ikke i starten.

— I denne perioden ruset jeg meg når jeg hadde det tøft. Akkurat når ulykken skjedde var jeg sykemeldt, forteller Hammersland, som er yrkessjåfør av yrke.

Etter hvert skjønte han selv at han hadde et rusproblem og ba om behandling.

I blodet hans fant en etter trafikkulykken revatril, hasj og amfetamin. Han vet ikke selv hvor mye han hadde ruset seg før han satte seg bak rattet denne morgenen.

Slet psykisk

— Når jeg begynte å skjønne hva jeg hadde gjort slet jeg veldig psykisk. Jeg hadde søvnløse netter og begynte å skrive dagbok.

I brevet til Osmundsens familie skriver han at:

«Men kunne jeg tatt sorgene deres så dere hadde sluppet, så hadde jeg stått der med åpne armer og tatt sorgen fra dere».

Til russen fortalte han om konsekvensene kjøring i rus har hatt for ham. I dag sitter han inne, har mistet huset, er uten jobb og førerkort. Kameraten er skadet for livet. Han er blind på det ene øyet og har mange andre helseplager.

- Var dum

— Når jeg er så dum å sette meg bak rattet i rus er dette det minste jeg kunne gjøre, å stille opp her i dag, sier Hammersland.

I dag har han heller ikke kontakt med vennen som satt på med ham.

— Ikke kjør i ruset tilstand uansett, sa han til russen.

Til familien har han allerede sendt brevet, hvor han skriver at «Unnskyld. Jeg skulle ønsket at vi hadde byttet plass».

1000 russ

Rundt 2500 russ får i dag høre sterke historier fra mennesker som er blitt rammet av trafikkulykker.

— Mange ble sittende igjen etterpå. Vi vet at dette er sterkt for mange å høre. Vårt håp er at dette vekker dem og at de tar dette med seg inn i russtiden og i tiden etterpå, sier regionsjefSteinar Sellevold i Stiftelsen Norsk Luftambulanse region Vest.