— Situasjonen er at tre unge personer på 17, 18 og 23 år har tatt en overdose med GHB. Vi vet ikke eksakt hva slags stoff dette er, om dette er det samme stoffet som har tatt livet av andre personer den siste tiden, sier operasjonsleder Ronny Lentføhr i Hordaland politidistrikt.

Alle de tre personene ble lagt inn på Voss sjukehus etter å ha tatt overdoser natt til onsdag. De to yngste, en gutt på 18 og ei jente på 17 år, tilhører begge en ungdomsinstitusjon på Voss. De hadde stukket av fra institusjonen og ble funnet bevisstløse på forskjellige adresser.

Bevisstløse

— I det ene øyeblikket virker det som de er oppegående, så rabler det fullstendig for dem. De er helt hinsides, man får ikke kontakt, de er bevisstløse, sier Lentføhr.

Politiet fikk melding om at 17- og 18-åringen hadde stukket av fra ungdomsinstitusjonen like før klokka 23 tirsdag kveld.

Ved ungdomsinstitusjonen fikk politiet beskjed om at ungdommene trolig hadde oppsøkt en bestemt adresse.

— Politi og helsepersonell dro dit, og der framsto begge to som oppegående. Men ettersom institusjonen ikke overtok ungdommene, hadde vi ikke annet valg enn å slippe dem. Dermed dro de videre til en annen adresse hvor de tok GHB, sier operasjonslederen.

Åpnet ikke døren

Institusjonen tok så kontakt med politi og helsevesenet igjen, da de hadde fått opplysninger om at 18-åringen hadde falt om like ved sykehuset. Det ble raskt klart at gutten hadde tatt en overdose. Han ble deretter plukket opp av en ambulanse og kjørt rett til sykehuset.

17-åringen og den 23 år gamle mannen var imidlertid på en annen adresse like ved, og politiet ble tilkalt på nytt.

— Det var da mistanke om at også de andre hadde inntatt GHB. Da ingen åpnet døren, ble det besluttet å gå inn med makt. Der fant vi den 17-årige jenta og 23-åringen bevisstløse, sier Lentføhr.

Han forteller at det også var en 16 år gammel jente i boligen, men hun hadde ikke tatt overdose.

Alle de tre ble utskrevet fra sykehuset i formiddag.

- Hva skjer videre i dag?

— Det blir etterforskning av saken, samtidig som barnevern og foreldre blir kontaktet, sier Ronny Lentføhr.

Tre dødsfall

Til sammen tre personer i alderen 19 til 29 år har dødd av overdose av et GHB-lignende stoff i Grenland de siste to helgene. Politiet i Hordaland kan foreløpig ikke knytte GHB-overdosene i Voss til overdosedødsfallene i Telemark.

Fem personer er siktet i denne saken, en av dem er en 29 år gammel mann fra Larvik som er siktet for produksjonen av dødsdopet. Mannen er tidligere dømt for å ha produsert sprengstoff i sin bolig, skriver Østlands-Posten. Alle de fem personene er siktet for befatning av stoffet butanediol, som omdannes til GHB i kroppen.

I løpet av en uke har det vært 13 overdoser knyttet til bruk av butanediol i Grenland.

Politiet beskriver stoffet som livsfarlig og ber brukere kvitte seg med stoffet umiddelbart, skriver Telemarksavisa. Ifølge politiet er stoffet, som går under det formelle navnet 1,4-butanediol, opptil sju ganger sterkere enn GHB og mye vanskeligere å dosere.

Det finnes heller ingen motgift til det narkotiske stoffet, så alt legene kan gjøre er å observere pasientene.