Fire risikerer drapstiltale

De fire som var i leiligheten da Ragnhild Embla Helsengreen døde, kan bli tiltalt for uaktsomt drap.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Politiet venter nå på blodanalysene som kan gi svar på hvorfor 15-åringen døde.

De siktede har alle forklart seg om hendelsesforløpet i timene før Helsengreen ble funnet død på en madrass i Nordre Skogvei, men etterforskerne vet ikke nøyaktig hvilke narkotiske stoffer 15-åringen fikk i seg.

— Siktelsen mot de fire opprettholdes mens vi venter på svar på analysene, sier politiadvokat Harald Bilberg.

Hvem ga henne stoff?

Det avgjørende punktet for politiet er hvem som ga Helsengreen narkotika. Om hun døde av en overdose, risikerer vedkommende i ytterste konsekvens at siktelsen utvides til å gjelde uaktsomt drap. Foreløpig er de siktet for å ha forlatt en person i hjelpeløs tilstand.

— Jeg stiller meg uforstående til at siktelsen skal bli utvidet. Ut fra det jeg har sett av materiale i saken, er det ikke grunnlag for det, sier Steinar Yndestad, forsvarer for den 32 år gamle kvinnen.

Ifølge jussprofessor Asbjørn Strandbakken ved Universitetet i Bergen skjer det relativt sjelden at noen dømmes for drap etter å ha gitt andre narkotika

Alder virker inn

  • Om noen skal straffes for uaktsomt drap, er kravet at vedkommende burde ha forstått at dette kunne vært dødelig. Avdødes alder, erfaring med stoff og dosens størrelse vil være sentrale momenter i vurderingen, sier jussprofessor Asbjørn Strandbakken.

Et av eksemplene er en dom Borgarting lagmannsrett avsa i 2002. Da ble en kvinne dømt til 6 måneders betinget fengsel for å ha injisert en dødelig døse heroin og Rohypnol i en beruset mann. Straffen ble mildere enn aktors påstand på grunn av lang saksbehandlingstid.

— Om den som får narkotikaen er svært ung eller uten erfaring med narkotika, blir dette vurdert som ekstra klanderverdig og kan få betydning for påtalevurderingen, sier Strandbakken.

Publisert: