- Kastrering ingen løsning

Psykolog Thore Langfeldt tror ikke på kjemisk kastrering av den tiltalte i lommemannsaken.

I LOMMEMANNSAKEN: Psykolog Thore Langfeldt mener tiltalte Erik Andersen ikke bør utsettes for kjemisk kastrering. Aas, Erlend

NTB

– Ingen velger å bli seksuelt tiltrukket av barn, det tror jeg de fleste vil unngå. Men det er noe som skjer med et menneske, tidlig, sa Langfeldt da han vitnet i Follo tingrett mandag.

Den erfarne psykologen har hatt 51 samtaler med den tiltalte Erik Andersen og forklarte seg som forsvarets vitne i lommemannsaken.

Les også

- Ikke pedofil

Langfeldt har jobbet med overgripere helt siden 1970-tallet og driver i dag Institutt for klinisk psykologi og terapi. Senteret jobber systematisk med overgrepsdømte som må gå i terapi som en del av straffen. Under utspørringen ble Langfeldt spurt om ikke kjemisk kastrering kunne være en løsning, men dette ble kategorisk avvist.

– Vi må ha kjemisk friske personer i behandlingsopplegget. Vi har også eksempler på at personer med lavt testosteronnivåer faktisk har vært veldig voldelige og det er ikke nødvendig med ereksjon for å begå seksuelle overgrep, sa psykologen i retten.

Slipper forvaring?

Forsvarer Gunhild Lærum var svært fornøyd med psykologens vitnemål. Hun tror resultatene Langfeldt kan vise til er et godt argument når straffutmålingen for Erik Andersen skal diskuteres i retten. Ifølge Langfeldt har ingen overgripere som har fullført psykologbehandling hatt tilbakefall.

– Han behandler 90 overgripere hvert eneste år og Andersen har sagt at han ønsker å fortsette i terapi i den tiden det er aktuelt, sier Lærum.

Langfeldt selv anslo at Erik Andersen må gjennom et behandlingsopplegg som vil vare mellom fire og seks år. Lærum ville ikke si til pressen om psykologens vitnemål vil være avgjørende når det omstridte spørsmålet om forvaring skal opp i retten.

Gal seksuell utvikling

Sentralt i psykologens nesten seks timer lange vitneforklaring, var hvorfor han trodde Erik Andersen tok kontakt med unge gutter og fikk dem til å stikke hendene i lommene hans. Ved å referere til noen traumatiske opplevelser knyttet til nakenhet og seksualitet i barndommen, mener han Andersen kan ha fått en gal seksuell utvikling.

– Han hadde tre alvorlige situasjoner i barndommen som var med på å skade eller ødelegge utviklingen av en normal seksuell identitet for ham. Andersen har jo hatt problemer i forhold til både kvinner og menn, sa Langfeldt i retten.

Langfeldt trakk også fram en hendelse da Andersen som 17-åring arbeidet på en bensinstasjon og en dag fikk hjelp av en ung gutt til å fiske fram noen nøkler fra lommene fordi han selv var tilsølt med olje. Denne opplevelsen skal ha hatt en pirrende virkning på den unge mannen, noe Langfeldt tror kan ha markert starten på det som senere er omtalt som modus for lommemannen.

Undertrykt homofil

Han beskrev måten Andersen har tilnærmet seg små gutter på som en måte å knytte en relasjon og få nærhet, ikke for å oppnå seksuell tilfredsstillelse. Han sa at familiefaren fra Bergen har hatt en undertrykt homofil del av sin legning som aldri har fått utvikle seg i en sunn retning.

Han trakk fram måten den tiltalte i lommemannsaken gjorde sine tilnærmelser overfor unge gutter på. Som et eksempel nevnte han at Andersen ved et tilfelle gikk inn i en skolegård i Oslo, gikk inn på toalettet og forsøkte å få guttene til å berøre kjønnsorganet hans.

– Det er en utrolig primitiv og klønete måte å tilnærme seg seksualitet på. Han er normalt oppegående ellers og har familie og fungerer godt. Jeg tror det er snakk om noe som blir vekket opp inni ham, sa Langfeldt som mener den tiltalte behøver flere års terapi for å bli kvitt traumene som sperrer for normal seksuell utvikling.