Bare julehygge står på programmet på Nordhordland folkehøgskule den siste uken før jul.

På et rom i annen etasje har elleve jenter juleverksted. En av dem er June Elise Gulli, en av flere unge som stilte opp i BTs serie om mobbing, «Vær en venn», tidligere i år. I reportasjen fortalte Gulli om hvordan hun følte vennene på videregående snudde ryggen til henne, og at hun ikke hadde noen å være med.

I august begynte hun på danselinjen på folkehøyskolen på Frekhaug, og nå er situasjonen en annen.

— Her er man aldri alene. Bare i dusjen, sier hun og ler.

Vil motivere

Gulli går i klasse med ni andre jenter og trives godt.

PA_17122013_BT__1185.jpg
KJEMPESOSIALT: På folkehøgskole er man aldri alene. Man er sammen på skolen, sammen i kantinen og sammen på rommet. - Det er kjempesosialt, sier June Elise Gulli.
Paul Sigve Amundsen
HJEM: Selv om de har det fint på Nordhordland folkehøyskole, gleder både Nora Bratli og June Elise Gulli seg til å reise hjem til jul. Bratli må ut på langtur til Aurskog-Høland i Akershus, mens Gulli bare har 40 minutters kjøring til Fleslandsvika.
Paul Sigve Amundsen
GODT Å HA GJORT: Uken før jul holdt June Elise Gulli foredrag for 200 elever på Knarvik ungdomsskule. - Det var veldig skummelt, men det var godt å ha gjort det, sier hun.
Paul Sigve Amundsen

— Jeg opplever mye og er mye ute av komfortsonen min. Samholdet i klassen er også veldig bra, sier Gulli, som nå har flere venninner.

— Det er veldig nytt, dette her. Jeg har aldri før hatt en gjeng der folk vil at jeg skal være med, sier Gulli.

Hun holdt nylig foredrag for 200 elever på Knarvik ungdomsskule om sine erfaringer.

— Det var veldig skummelt, men godt å ha gjort det. Jeg vet også at jeg hjalp i alle fall en som kom bort etterpå, sier hun.

Gulli opplever det som viktig å dele sine erfaringer med andre.

— Alle har kjent følelsen av å ikke bli inkludert i en eller annen sammenheng, både voksne og barn. Jeg vil gjerne motivere dem som sliter og vise at de ikke er alene, sier hun.

Ny jobb

Steffen Ekren, som fortalte om vedvarende mobbing gjennom hele skolegangen, har også delt av sine erfaringer i etterkant. Han har snakket både til skoler og for Funksjonshemmedes fellesorganisasjon.

Siden sist har Ekren også flyttet til Ski, fått kjæreste og sin første jobb på to år.

— Jeg ser mye mer positivt på fremtiden enn jeg gjorde. Neste år skal jeg forhåpentlig ta utdannelse, og jeg har en fantastisk kjæreste som støtter meg i hverdagen, sier han.

Jobben han har nå, er på lageret til en sportsbutikk. Der tar han imot, registrerer og sender varer.

— Det å ha en jobb gjør at jeg får litt struktur på dagene, og struktur er veldig viktig for at jeg ikke skal få tilbakefall. Det er alltid like hyggelig å komme på jobb og bli møtt av hyggelige mennesker, sier Ekren.

Charles Whiteley opplevde mobbing gjennom store deler av grunnskolen, men havnet i en god klasse på videregående og fikk en ny start. Han har fått mange tilbakemeldinger og har snakket til to skoleklasser.

— Jeg har fått veldig god respons på at jeg gikk ut med mine opplevelser, og kanskje også større respekt fra folk i miljøene rundt meg. De har fått en helt annen forståelse for hvilken livserfaring jeg sitter med som en del andre ikke gjør, sier Whiteley.

På rett vei

Selv om alt går bedre, er hverdagen til June Elise Gulli fortsatt preget av at hun har vanskelig for å ta kontakt med andre og stole på dem.

— Det er vanskelig å tenke at folk er med meg fordi de faktisk vil. Det å være med i en gjeng, er ikke helt naturlig for meg. Jeg har lettere for å stille meg selv utenfor, sier Gulli.

— Men jeg ser at nå handler det mer om meg og hvordan jeg tenker, enn om andre. Og jeg er på rett vei. Det tar bare litt tid, sier hun.