- Føler meg rundlurt av legene

Siv Tove Pedersen ble hentet inn til ny undersøkelse fordi Helsetilsynet krevde det. Det endte med avslag på lungetransplantasjon for tredje gang.

Publisert Publisert

SKUFFET: Siv Tove Pedersen (40) satte på lydopptakeren på mobilen da hun ble kalt inn til en overlege ved Rikshospitalet etter en rekke fysiske tester. Der fikk hun igjen høre at hun ikke kan stå i transplantasjonskø på grunn av metadonbruk. Arkivfoto: Håvard Bjelland Foto: Håvard Bjelland

 • Torunn A. Aarøy
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Begrunnelsen er den samme som sist: Siv Tove Pedersen kan ikke få lungetransplantasjon fordi hun går på metadon.

— Jeg føler meg fullstendig rundlurt, skikkelig lekt med. Først gir de meg et håp og så får jeg høre denne beskjeden. Dette har bare vært et skuespill fra begynnelse til slutt, sier Siv Tove Pedersen (40).

4.- 5. november var Pedersen til omfattende undersøkelser ved Rikshospitalet, slik Helsetilsynet krevde. Hun tok blant annet gangtest og pustetest. Før hun dro fra sykehuset fikk hun beskjed av legen om at hun ikke får stå i kø for lungetransplantasjon.

«Trodde du vi hadde ombestemt oss da vi kalte deg inn?», sier overlegen i et opptak som Pedersen gjorde på sin telefon under den avsluttende samtalen før hun ble skrevet ut 5. november. Lydopptaket er nå oversendt Helsetilsynet.

Reagerer kraftig

Pedersens advokater mener legene ved Rikshospitalet bare gjennomførte en «skinnundersøkelse».

— Vi reagerer kraftig på en slik behandling av alvorlig syke mennesker. Helsetilsynet krevde at Rikshospitalet skulle vurdere Pedersen individuelt. Det har de ikke gjort, det er fortsatt metadonbruk og generell risiko for tilbakefall som er grunnen til avslag. Og da har man jo ikke kommet lenger, det er ingen reell vurdering, sier advokatene Josefin Engström og Vidar Strømme i advokatfirmaet Schjødt, som har fulgt saken tett det siste halvåret.

I et brev de har sendt Helsetilsynet skriver de: «Begrunnelsen er generell og nøyaktig den samme som medførte avslag forrige gang. Rett til å stå i transplantasjonskø er fortsatt avslått på generelt grunnlag og avgjørelsen er således fortsatt ugyldig».

Ser til utlandet

Fortsatt har verken de eller Pedersen sett noe skriftlig avslag på å stå i transplantasjonskø. Men de har hørt gjennom det som blir sagt i lydopptaket, og ber om at Helsetilsynet omgjøre Rikshospitalets avgjørelse.

— Vi håper at Helsetilsynet ser like alvorlig på dette som det vi gjør, og at de reagerer kraftig på det som har kommet frem i saken, sier Engström.

Advokatene lufter også muligheten for å henvende seg til ekspertise i utlandet som kan gi Pedersen en individuell og konkret vurdering om hun er i fysisk form til å kunne få transplantasjon.

— Rikshospitalet nekter fortsatt Pedersen en individuell vurdering. Det strider mot Helsetilsynets pålegg. Rikshospitalets praksis er fortsatt er rettsstridig, sier Engström.

Skuffet

Pedersen er skuffet. Hun mener det har gått prestisje i dette for Rikshospitalet, som er de eneste i landet som gjennomfører lungetransplantasjoner.

— Jeg synes det er ganske rått at de gir så syke folk som meg et håp. Jeg begynner å lure på om de gir meg avslag fordi de har gjort det før, sier Pedersen.

Rikshospitalet viser til internasjonale retningslinjer for å velge ut egnede kandidater for lungetransplantasjon. Der står det at «Stoffavhengighet (alkohol, tobakk eller narkotiske stoffer) som er pågående eller i løpet av de siste 6 måneder» er en absolutt kontraindikasjon, altså forhindrer bruken av en behandling fullt og helt.

— Det er viktig å påpeke at det er avhengighet og ikke misbruk det her er snakk om. Vi anser daglig metadonbruk som stoffavhengighet. Dette har vi lagt til grunn for vår praksis i alle år. Helsetilsynet har ikke uttalt seg om medisinske vurderinger, kun om retten til individuell vurdering, sier overlege Øystein Bjørtuft ved Lungeavdelingen på Rikshospitalet.

Han opplyser at 55 pasienter står på venteliste for lungetransplantasjon.

— Disse er nøye utvalgt i tråd med retningslinjene for utvelgelse, og med en slik venteliste er det uaktuelt å liberalisere kriteriene, sier Bjørtuft.

BT har også vært i kontakt med Helsetilsynet, men de har ingen kommentar til utviklingen i saken.

Publisert

Les mer om dette temaet

 1. Nå kan de ikke avvise lungesyke Siv Tove

 2. Knust etter avslaget

 3. Siv Tove får en ny mulighet

 4. Helseministeren må svare om Siv Tove

 5. Transpaltasjon eller død

 6. - Hun er offer for sortering

 7. Nytt håp for lungesyke Siv Tove

 8. - Metadonbruk ikke nok til å avvise henne

 9. - Rusavhengige blir forskjellsbehandlet

 10. - Det står om livet mitt