Stor makrellstørje ble funnet i Nærøyfjorden

– Jeg vil anslå at denne er på rundt 200 kilo. Dette er veldig spesielt, sier forsker Leif Nøttestad.

Publisert Publisert

UVANLIG: – Det er ikke godt å si hvordan denne har havnet her, det er svært uvanlig at en så stor makrellstørje blir funnet så langt inn i fjorden, sier forsker Leif Nøttestad. Foto: 2211-tipser

Makrellstørjen pleier å svømme i stim og befinner seg som regel i Middelhavet på denne tiden av året.

– Denne fisken, som ble funnet strandet i Nærøyfjorden, ser ut til å ha ligget død i cirka en uke. Dette ser ut til å være et streifdyr, altså en som vandrer alene, sier Leif Nøttestad, seniorforsker ved Havforskningsinstituttet.

Les også

Kjøkkensjefene i kø for kjempefisken

– Uventet beskjed å få

Tidligere har tre store makrellstørjer gått inn i oppdrettsanlegg i Sognefjorden.

– Det kan ha vært på denne måten at fisken har kommet seg så langt inn i fjorden, men det blir bare spekulasjoner. Det er ikke godt å si hvordan denne har havnet her. Det er svært uvanlig at en så stor makrellstørje blir funnet så langt inn i fjorden. Enda mer uvanlig er det at den ble funnet nå i romjulen. Jeg tror ikke vi har registrert slike observasjoner så seint på året før. Dette var en helt uventet beskjed å få, sier Nøttestad.

Les også

Dobler kvotene for kjempefisk

Vanligvis kan man finne makrellstørje på 50 til 70 kilo i fjordene i juli måned. Fiskene på rundt 200 kilo er mer vanlig å finne ute på kysten og i storhavet.

– Den drar som regel tilbake til Middelhavet seinest i november. Men det er blitt observert makrellstørje i Lofoten tidlig i januar, så kanskje må historien endres, sier Nøttestad.

En dyr fisk

Makrellstørjen er verdens største tunfisk.

– Dette er blant verdens dyreste fisker. Den har veldig flott, både på kjøttet, konsistensen og fargen. Den brukes mye til sushi og sashimi og den kan selges for flere tusen kroner per kilo. Den er også blitt svært populær i Norge, sier Nøttestad.

Torstein Halstensen er tidligere fisker og var på Hjortejakt i Tufto, like utenfor Bakka, en grend i Nærøyfjorden, hvor den store fisken ble funnet.

– Det var grunneieren som fant fisken. Vi tror nok den har kommet over en terskel, altså en grunn sone ved munningen av fjorden. Da har den nok truffet ferskvann og kaldt overflatevann. Dette er jo en fisk som tilhører mer sørlige strøk, så vannet har nok blitt for kaldt for den, sier Halstensen.

Ble hentet opp av traktor

Den strandede makrellstørjen måtte hentes opp av traktor og endte til slutt opp som revemat.

– Det er jo litt synd med tanke på at det er en så fin fisk. Det ble god julemat på den reven i år, sier Halstensen.

Også han forteller at dette er en sensasjon.

– Makrellstørjen har vært observert i Sognefjorden tidligere, de svømmer helst etter varme og mat. Normalt snur de og svømmer tilbake tidligere på året, men det er nok vanskelig å navigere seg ut av en sidefjord når den først har kommet seg inn der, sier Halstensen.

REVEMAT: Den store makrellstørjen som ble funnet i Nærøyfjorden måtte hentes opp av en traktor. Til slutt endte den opp som revemat. Foto: 2211-tipser

Publisert