Ibsen fant kjærligheten i Bergen

Henrik Ibsen levde sine unge dager i Bergen. Dette var med på å forme ham. Det vil Den Nationale Scene vise gjennom en utstilling i sommer.

Publisert Publisert

SOMMERÅPENT: Tove Jensen Holmås og Tora Optun er blant dem som arrangerer utstillingen om Henrik Ibsen ved Den Nasjonale Scene i sommer. Foto: Eirik Brekke

  • Hilde Olsen Aalvik
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– Hver dag ser vi turister som tar bilder ved statuen til Ibsen. Vi har lenge hatt en idé om å åpne en utstilling både for bergenserne og turistene, sier teaterarkivar Tove Jensen Holmås.

Dette er første gang Den Nationale Scene holder sommeråpent.

Formative år

Høsten 1851 flyttet han til Bergen. Fiolinvirtuosen og talentspeideren Ole Bull hadde oppdaget ham og hentet ham fra Christiania.

– Han kom til Bergen i en alder av 23 år og ble her til han var 29. Disse årene er svært formative. Det er vel gjerne på denne tiden at man finner seg selv og blir til den man er, noe også Ibsen gir uttrykk for når han ser tilbake på denne tiden, sier kommunikasjonsmedarbeider ved DNS, Tora Optun.

Den unge mannen hadde gått i lære som apoteker, og som 18-åring fått et barn utenfor ekteskap. Da han kom til Bergen var han nedsyltet i gjeld.

– Det hadde nok mye å si for ham at han ble fast ansatt ved Det norske Theater, det var også her han skulle utvikle seg, forteller Holmås.

UNGE IBSEN: Henrik Ibsen flyttet til Bergen da han var 23 år gammel. Han hadde da blitt oppdaget av Ole Bull. Årene i Bergen skulle bli helt avgjørende for ham. Foto: Nasjonalbiblioteket

En hemmelig forlovelse

Den unge Ibsen skulle etter hvert forelske seg i Rikke Holst, som da bare var 16 år. De gikk turer i Nordnesparken, han skrev søte, små dikt til henne og de forlovet seg i all hemmelighet. De knyttet ringene sammen og kastet dem på sjøen. Men etter hvert fant Rikkes far ut av forlovelsen.

– Ut fra brev har vi skjønt at Rikke nok hadde ønsket at Ibsen kjempet litt mer for henne. Men Ibsen skrev selv at: «ansikt til ansikt var jeg aldri en modig mann». Han ble nok litt skremt, forteller teaterarkivaren.

Ibsen beholdt vennskapet med Rikke. Han var en sosial mann som knyttet mange kontakter og fikk mange varige vennskap. På teateret ble han kastet ut i ulike oppgaver og ble etter kort tid sendt til København og Dresden for å studere teater der.

– Dette lærte Ibsen mye. Han tok med seg mye av kunnskapen hjem igjen til Norge. Han ble sceneinstruktør, og på skissene hans kan man se detaljerte illustrasjoner som viser hvordan skuespillerne skulle bevege seg, forklarer Holmås.

KOMEDIEHUSET: Bygget sto ferdig på Engen i år 1800. Det var her Ole Bull startet det første norskspråklige teateret, Det norske Theater. Henrik Ibsen fikk både fast jobb og husly ved teateret. Foto: Teaterarkivet i Bergen

Det store utland

Han ble etter hvert instruktør og fikk flere av sine stykker satt opp i løpet av de seks årene han bodde i Bergen.

– Ibsen beholdt den norske scenekunsten, men tilførte også utenlandske strømninger. Det har nok betydd mye for teateret i dag, sier Holmås.

Da han var 29 år, i 1857, flyttet han fra Bergen fordi han hadde fått jobb ved Christiania norske Theater. Han hadde da møtt kjærligheten i sitt liv, Suzannah Daae Thoresen. De møttes på litterær salong i Kong Oscars gate og giftet seg etter hvert.

– Hun har blitt beskrevet som hans litterære konsulent og var nok den mest betydningsfulle personen i hans liv. Han beskrev henne som det viktigste i hans liv og som sin litterære konsulent. De ønsket nok også å oppleve noe nytt, og valgte å flytte tilbake igjen til Christiania, forklarer kommunikasjonsmedarbeider Optun ved DNS.

Den avgjørende by

I hans brev og dikt om tiden i Bergen kan man se at byen og alt den førte med seg har vært avgjørende i Ibsens liv, og et fundament for hans videre arbeid.

– Han ble oppdaget og fikk prøve seg. Disse årene beskriver han som en gjæringstid. Han utviklet detaljerte sceneanvisninger og beskrivelser av rom og lys, dette ser man igjen i mange av stykkene hans. Han fant også den store kjærligheten i denne byen.

Og nettopp dette er det Den Nationale Scene nå ønsker å belyse. De unge leveårene hans i Bergen. Hvordan de var og hva de har betydd.

– Vi har satt opp bilder som introduserer Ibsen, Ole Bull og selve byen. Vi viser de detaljerte skissene av kostymer og scener. Dette gjenspeiler da hva han tok med seg til Bergen fra Europa. Vi fokuserer også på livet utenom teateret, som hans sosiale liv, turer i fjellene og forelskelsene, forteller Optun.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Her ønsker Kultur-Bergen å flytte inn allerede neste år

  2. Må redusere teaterbygg – fjerner kontoret til sjefen

  1. Bergen
  2. Utstilling
  3. Henrik Ibsen
  4. Ole Bull