Etter noe utsettelse ble de grønne, permanente bysyklene i Bergen lansert fredag. Ved Tårnplass sto et tjuetall sykler, og i enden av stativet var det festet ballonger.

Planen er at 1000 sykler skal plasseres i sentrum i løpet av de neste tre årene. BT har tidligere skrevet om forsinkelser i prosessen og leveringssvikt fra bysykkelselskapet UIP.

Jasmin Ighoubah og Ina var de to første som prøvde de nye bysyklene.

– Vi har ventet på syklene siden forrige sesong, nå er jeg glad de er tilbake, sier Ighoubah.

Hun bor og jobber i sentrum, men har ikke kjøpt abonnement ennå. Likevel antar hun at syklene kommer til å bli mye brukt i familien.

Utforsk sykkelkartet

BT har laget en oversikt over de 16 sykkelstasjonene du kan finne i Bergen:

– En milepæl

– Bergen har ikke vært en god sykkelby, men dette tiltaket kan løfte byen. Dette er en milepæl for Bergen, sier byrådsleder Harald Schjelderup (Ap).

Det er sosialbyråd Erlend Horn (V) og sjef for sykkelselskapet UIP, Axel Bentsen, enige i. Sammen tester de ut syklene foran noen titalls mennesker ved Tårnplass i Bergen.

– Dette har vært en viktig sak for oss i Venstre i mange år, dette er en gledens dag, sier Horn.

FORNØYDE: Sjef for sykkelselskapet UIP, Axel Bentsen (til v.), byrådsleder Harald Schjelderup (Ap) og sosialbyråd Erlend Horn lanserte bysyklene på Tårnplass fredag. – På vegne av Bergen kommune klipper jeg dette usynlige båndet og erklærer at syklene nå er tilgjengelige, sier Schjelderup og imiterer en saks med høyre hånd.
Ørjan Deisz

Utsettelse

En del av sommeren har gått uten at syklene er kommet på plass, men Schjelderup velger å se fremover.

– Nå er vi i gang, og de kommer til å være kjempepopulære på sommeren, sier han.

Bentsen sier til BT at man gjerne skulle kommet i gang tidligere, men velger å fokusere på Bergen som potent sykkelby.

– Bergen evner å bruke et slikt sykkelsystem. Trondheim fikk sykler 15. mai, men Bergen kommer nok til å passere byen i antall brukere snart, sier han.