Unngikk hjorten med et nødskrik

Ronny Birkeland var en hårsbredd fra å brase inn i en hjort lørdag kveld. I Sogn og Fjordane er det påkjørsler daglig.

Publisert Publisert

Birkeland hadde vært på håndballturnering i Nordfjordeid, og skulle hjem til Askøy med tre gutter i bilen. Da de nærmet seg fergekaien på Lavik, bykset plutselig hjorten ut i veien.

Bråbremset

– Vi så skilt om at det var fare for hjort, og satt og akkurat og snakket om det, så kom den. Jeg bremset alt jeg kunne og klarte å svinge unna. Det var veldig nære på. Hadde den ikke hoppet i siste liten, ville vi truffet den, sier Birkeland.

Han er langtfra alene om å plutselig få en hjort foran frontlyktene. Fra 1. januar til 20. oktober i år var det om lag 360 hjortepåkjørsler i Sogn og Fjordane, ifølge operasjonsleder Inge Værøy i politiet.

– Det skjer daglig, og er et stort problem. Det er sjelden det fører til personskade, men det hender vi må tilkalle bilberging hvis sjåføren har gjort en unnamanøver og kjørt i grøften eller fjellveggen, sier Værøy.

Mandag kveld meldte han om to hjortepåkjørsler med fem minutters mellomrom. Først én mellom Vadheim og Kyrkjebø - like etter mellom Amla og Kaupanger.

TRIVES: Villhjortebestanden blomstrer på Vestlandet, noe som kan skape problemer for bilistene. Disse dyrene tilhører en hjortefarm i Alversund. Foto: Odd Mehus

Høsten er høysesong for påkjørsler. I mørketiden fra september til mars er hjortene spesielt utsatt. Sommerstid holder dyrene seg mer i ro, og forviller seg sjeldnere ut i veien.

Pinefullt

Skadet hjort som stikker av fra stedet kan få en lang og pinefull død. Ofte kontakter politiet de kommunale viltnemndene, som rykker ut for å finne dyret. Om nødvendig avliver de skadede dyr.

Leder Ann-Kristin Gaare i ettersøksringen i Flora, har klare råd til bilister som opplever å kjøre på hjort eller andre dyr:

– Mange får sjokk og kjører fra stedet, og klarer gjerne ikke forklare nøyaktig hvor påkjørselen skjedde. Det gjør det vanskeligere for oss å finne dyret. Rådet er: Sett på nødblink, varsle politiet og hold deg i bilen. Må du absolutt kjøre videre, så sørg for å merke stedet, sier Gaare.

Ikke gå bort til dyret!

Flere viltnemnder har lagt ut gratis merkebånd på bensinstasjoner, som folk kan ta med seg og ha i bilen.

Ifølge Gaare er det også altfor mange som går bort til det skadede dyret etter en påkjørsel.

– Med mindre man har med seg våpen i bilen er det ikke mye man kan gjøre. Går man bort til dyret vil det ofte få panikk og stikke av. Dyr som må avlives bør få ligge i fred til vi kommer og kan gjøre det på en trygg måte. Sitt i bilen og vent, oppfordrer Gaare.

Hun opplyser at oppklaringsprosenten - altså at dyrene blir funnet etter påkjørselen - ligger på i overkant av 50 prosent.

Ronny Birkeland slapp med skrekken lørdag kveld.

– Jeg kjente at jeg fikk litt høyere hjerterytme etterpå. Jeg sendte melding til de andre i følget og advarte dem. Det var enormt med dyr langs veien - en av de andre talte 16–17 dyr på turen, sier han.

Publisert