SV og Rødt sikrer Ap ordføreren

Partiene er blitt enige om hvilke politikere som får heltidsverv i bystyret. SV støtter Marte Mjøs Persen (Ap) som ordfører.

Publisert Publisert

FIRE NYE ÅR: Slik så det ut da Marte Mjøs Persen ble valgt til ordfører for fire år siden. Alt tyder nå på at hun også vil bli valgt til fire nye år i onsdagens bystyremøte. Foto: Odd E. Nerbø (arkiv)

  1. Leserne mener

Etter forhandlinger i helgen, har Ap sikret seg støtte for sin ordførerkandidat Marte Mjøs Persen. Dermed ryker Høyres drøm om å kapre ordførerposisjonen ved hjelp av SVs stemmer.

Bakervik varaordfører

Gjennom det såkalte valgtekniske samarbeidet skal SV og Rødt forplikte seg til å stemme på Aps ordfører.

Etter det BT får opplyst, vil Ap også få varaordføreren. Dette blir Rune Bakervik (Ap) som til nå har vært byutviklingsbyråd i Bergen.

– Det er en stor ære å få bli varaordfører i verdens vakreste by, sier Bakervik til BT.

– Kunne du tenkt deg å fortsette som byråd i verdens vakreste by?

– Jeg har vært utrolig privilegert og opplevd bergenspolitikken både fra bystyresiden og byrådssiden. Nå gleder jeg meg til å ta fatt på denne oppgaven og å jobbe tett med Marte igjen.

BLIR VARAORDFØRER: Rune Bakervik (Ap). Foto: Bård Bøe

Får alle posisjonene

Både han og Persen understreker at bystyret først må stemme gjennom dette onsdag før det blir en realitet.

Persen understreker at hun var partiets ordførerkandidat i valget da BT spør om hun kunne tenkt seg en byrådspost.

– Jeg blir veldig glad om jeg får fortsette i denne jobben. Det har vært en utrolig ære å få lov til å være ordfører, og jeg har storkost meg i fire år.

Rødts Sofie Marhaug er fornøyd med avtalen som partiene på venstresiden har fått gjennom med byrådspartiene Ap, MDG, Venstre og KrF.

– Jeg synes det er bra at det blir en Ap-ordfører og ikke en ordfører fra høyresiden. Det er også bra at SV får viktige posisjoner på bystyresiden, sier hun.

FORNØYD: Sofie Marhaug (Rødt). Foto: Jannica Luoto (arkiv)

Mens Ap får begge ordførervervene, sikrer dette samarbeidet flere sentrale posisjoner for SV i bystyret.

– Mer av politikken kommer til å bli avgjort i bystyret den kommende perioden, og da er det spesielt viktig å ha en sterkest mulig venstreside. Det får vi nå, sier Marhaug.

– Reelt at det kunne gå begge veier

SVs Mikkel Grüner sier at partiet er godt fornøyd med utfallet.

– Vi ville ha verv med politisk innhold. Nå får vi to fulltidspolitikere blant våre seks folkevalgte. Da må vi si oss fornøyd med det, sier han.

Grüner sier at det var viktigere for SV å få utvalgsledere og -nestledere enn varaordfører eller ordfører.

– I det parlamentariske landskapet vi har, blir bystyresiden viktig den kommende perioden. Da var det viktig å styrke oss der. Å få en ekstra person som kan jobbe med sakene på heltid, betyr veldig mye for å kunne gjennomføre mer SV-politikk, sier han.

– Du truet før helgen med at SV kunne komme til å inngå valgteknisk samarbeid med Høyre. Var det kun forhandlingsutspill?

– Det var reelt at det kunne gå begge veier. Jeg hadde gode samtaler med både Høyre og Ap. Men jeg vil ikke gå inn detaljer om hva vi snakket om.

Les også

Høyre kan snappe ordføreren fra Ap

BLE ENIGE: Roger Valhammer (Ap) og Mikkel Grüner (SV) har forhandlet seg enige. Foto: Bård Bøe (arkiv)

Sp støtter Onarheim

En av debattene som har preget bergenspolitikken de siste ukene er hvem Senterpartiet skal støtte av Ap og Høyre. I bystyret mandag vil Sp støtte Høyres ordførerkandidat Hilde Onarheim.

– Vi har et fellesforslag med Høyre hvor de har ordfører og vi har varaordfører. Dette skal vi stemme samlet for som gruppe, sier gruppeleder Ove Sverre Bjørdal (Sp).

Han understreker at dette kun dreier seg om ordførervalget.

– Dette handler ikke om støtte til et byråd i noen retning, sier han.

Heltidsstillinger

Alle leder- og nestledervervene tilsier en heltidsstilling som bypolitiker. Det foreløpige forslaget som ble lagt frem mandag morgen er slik:

  • Utvalg for finans: Harald Victor Hove (H) blir leder mens Øystein Bønes (MDG) blir nestleder.
  • Utvalg for helse og sosial: Hilde Onarheim (H) blir leder mens Diane Berbain (SV) blir nestleder.
  • Utvalg for barnehage, skole og idrett: Mikkel Grüner (SV) blir leder mens Cesilie Tveit (FNB) blir nestleder.
  • Utvalg for miljø og byutvikling: Geir Steinar Dale (Ap) blir leder, mens Trym Aafløy (FNB) blir nestleder.

BLIR NESTLEDER: Trym Aafløy (FNB) skal inn i byutviklingsutvalget. Foto: Eirik Brekke

Får flere stillinger

I tillegg til dette har politikerne vedtatt at det skal være et arbeidsutvalg i hvert utvalg. Det består av leder, nestleder og én person til. Den tredje personen får 50 prosent lønn som såkalt «AU-medlem». Disse plassene skal gå til følgende politikere:

  • Charlotte Spurkeland (H) blir AU-medlem i utvalg for byutvikling.
  • Beate Husa (KrF) blir AU-medlem i utvalg for helse og sosial.
  • Julie Andersland (V) blir AU-medlem i utvalg for finans.
  • Marte Leirvåg (H) blir AU-medlem i utvalg for barnehage, skole og idrett.

Nytt av året er at bystyrepolitikerne har bestemt seg for å opprette nye halvtidsstillinger. Disse skal gå til de partiene som ikke får noen fulltidspolitikere, nemlig Rødt, KrF, Venstre, Sp og Frp.

Skal diskutere på nytt

Det er også sendt ut forslag for hvem som skal lede Kontrollutvalget de neste fire årene. Leder er Henning Warloe (H) mens Pål Hafstad Thorsen (Ap) blir nestleder.

Da dette forslaget var oppe på et møte blant politikerne mandag morgen, var det flertall bak innstillingen.

Saken skal imidlertid opp igjen på nytt tirsdag siden det nye byrådet snart skal presenteres.

Dersom noen av disse personene som er utnevnt som ledere eller nestledere rykker opp til byråder, må de erstattes av andre partipolitikere.

LEDER: Henning Warloe (H) skal styre Kontrollutvalget i Bergen kommune. Foto: Bård Bøe

Presenterer plattform

To personer dette fort kan bli aktuelt for er Julie Andersland (V) og Beate Husa (KrF) som begge var byråder i den forrige bystyreperioden, men som nå er satt opp med verv i bystyret.

Går dette gjennom i bystyret onsdag, sitter Ap igjen med både byrådsleder og begge ordførervervene etter det som ikke akkurat var et brakvalg for partiet.

– For Ap er dette fint. Men det handler om mer enn posisjoner. Sakene og politikken er viktig, og jeg ser frem til den politiske plattformen for byrådet blir presentert, sier Bakervik.

Forrige uke sa byrådsleder Roger Valhammer (Ap) at ville presentere byrådsplattformen mandag kveld. Dette er fremdeles planen, får BT opplyst.

Publisert