Legevaktsjefen: – Ikke kom hit om du tror du er koronasmittet
Legevaktsjefen ber bergensere som tror de er koronasmittet, om å holde seg langt unna legevakten.

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt livesenter for siste nytt om korona-utbruddet.
-> Gå til livesenteret
– Hold deg i ro og ring 116117. Ikke kom hit dersom du tror du har koronaviruset. Dette er for å unngå videre smitte, sier legevaktsjef Dagrun Waag Linchausen.
Ved Bergen legevakt merker de økt pågang fra personer som tror de kan være rammet av det nye koronaviruset covid-19.
Derfor har de flere sykepleiere på jobb som kan ta imot telefon fra bekymrede bergensere. De har også kjøpt inn mer utstyr, blant annet munnbind, engangshansker og briller som skal beskytte mot smitte.
Smitten sprer seg
For koronaviruset rykker stadig nærmere. 13 europeiske land har så langt bekreftet smittetilfeller, ifølge NTB. Italia er det landet i Europa som er hardest rammet, hvor en norsk turist også er smittet.
– Vi regner med at smitten kommer også til oss. Da gjelder det å begrense omfanget, sier Linchausen.
Når noen ringer 116117 får de snakke med en sykepleier som kartlegger symptomer og gjør en vurdering. Dersom det er mistanke om smitte blir pasienten kontaktet av en lege på telefon.
– Hvis vi, ut fra vår prosedyre, tenker at personen kan være smittet, så ringer vi Haukeland og legger en plan for testing og videre oppfølging.
Testes på isolat
Så langt er rundt ti personer testet ved Haukeland universitetssjukehus. Her blir pasientene tatt imot ved inngangen og påført munnbind før de blir ført inn i sykehuset.
– Så blir pasienten tatt med inn på et isolat, hvor lege og sykepleier tar på seg beskyttelsesutstyr og utfører testen med en vattpinne i nese og hals. Prøven sendes så til laboratoriet, forteller Trond Bruun, seksjonsoverlege ved infeksjonsseksjonen på Haukeland universitetssjukehus.
Hvis pasienten kun har milde symptomer blir personen sendt hjem med beskjed om å holde seg isolert i eget hjem i påvente av prøvesvaret.
Økt pågang på telefon
Etter at smitten nådde Italia, har Bergen legevakt fått flere telefoner. Derfor har de også økt bemanningen fra tre til fire sykepleiere som svarer pasienter på telefon.
– Det har vært noen drypp før, men det tok seg kraftig opp i går. Da snakket jeg med fem personer som lurte på om de burde teste seg for Koronaviruset, sier sykepleier Eva Ødegaard.
Symptomene på sykdommen er som ved andre luftveisinfeksjoner, som hoste, feber, sår hals.
– Det er bare dersom du har vært i Kina eller andre land med vedvarende spredning at du trenger å kontakte oss, sier Linchausen.
– Klare til å gjøre jobben
Ved legevakten har de satt av et eget «korona-rom» dersom noen trosser anbefalingene og likevel dukker opp på legevakten med mistenkt korona-smitte. Her skal pasienten sluses direkte inn og ha kontakt med færrest mulig. I innskrivingsluken, der sykepleierne registrerer innkomne pasienter, er det fylt på med munnbind. Ved mistenkt korona-smitte skal pasienten raskt få munnbind, og helsepersonellet skal utstyres både med munnbind, hansker, frakk, vernebriller og visir.
– Vi har kjøpt inn ekstra utstyr. Vi har ikke hamstret, men det er viktig å ha ekstra munnbind og smittefrakker i tilfelle noen pasienter likevel dukker opp her, sier Linchausen.
Det finnes ingen behandling mot sykdommen, annet enn symptomlindring. Viruset smitter lett, og god hoste- og håndhygiene er derfor første bud.
– Vask hendene godt og unngå å hoste på noen. Ved å leve sunt, spise godt og ta vare på helsen øker man også motstandskraften, råder legevaktsjefen.
– Hvor bekymret er du for et utbrudd i Bergen?
– Foreløpig har vi lave skuldre, men vi er klare til å gjøre jobben når og hvis det trengs.