Her kan de fleste bli sendt ut av landet

Afghanske menn dominerer på asylmottaket i Ågotnes. De fleste vil bli sendt til Kabul, sier UDI. Syrere er i mindretall blant asylsøkerne til Norge.

USIKKER FREMTID: Unge menn fra Afghanistan er den største gruppen av dem som har ankommet akuttmottaket på Ågotnes. Ved grensen mellom Russland og Norge er det denne gruppen som nå dominerer tilstrømningen. UDI advarer afghanere i Russland om at de risikerer å bli sendt tilbake til Kabul. Asylsøkerne BT snakket med, sa alle at de håpet å få bli i Norge.
  • Pål Andreas Mæland
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Krigen i Syria trekkes frem som hovedårsaken til strømmen av asylsøkere til Norge de siste månedene. Og det har kommet mange syrere, over 6000 bare i de to høstmånedene.

Men seks av ti asylsøkere som kom til Norge i oktober, hadde et annet statsborgerskap enn syrisk, viser ferske tall fra UDI.

— Vil bli returnert til Kabul

Spesielt over grensestasjonen Storskog i Finnmark er situasjonen snudd. Forrige uke kom det nesten 500 afghanere over grensen der, og under 100 syrere, ifølge Politiets utlendingsenhet.

Det kom like mange fra Irak og Egypt som fra Syria. Dette er nasjonaliteter som normalt ikke får oppholdstillatelse i Norge.

UD er bekymret over denne utviklingen, og advarer nå alle afghanske menn om at de trolig ikke vil få opphold i Norge. Ikke nok med det, de vil heller ikke bli returnert til Russland.

— Det vi tror få av dem vet, er at afghanere som kommer fra Russland normalt ikke blir returnert dit. Vi returnerer afghanere til Kabul i tråd med returavtalen med Afghanistan, sa UDI-direktør Frode Forfang til VG.

Statsminister Erna Solberg gjentok poenget da hun deltok i NRKs Debatten på torsdag.

— Vi må sikre at en del av dem som kommer, vet at de vil bli sendt tilbake til sitt opprinnelige hjemland, som de ikke vil bli sendt til. Det er ikke sånn, som mange tror, at alle får opphold i Norge. Faktisk vil mange av de afghanerne som kommer bli sendt ut, og de vil ikke da bli sendt til Russland, men Afghanistan, sa Solberg.

Få syrere på Ågotnes

Denne situasjonen forplanter seg også til Vestlandet, fordi asylsøkerne som kommer til akuttmottakene som er opprettet her, alle kommer fra grenseovergangen ved Storskog.

Da BT besøkte akuttmottaket på Ågotnes tidligere denne uken, fant vi ingen syrere. De aller fleste var afghanske unge menn, men vi møtte også asylsøkere fra Irak, Egypt, Libanon og afrikanske land.

Les også

- Her blir vi behandlet som mennesker, fortalte asylsøkerne. Les vår reportasje og se tv-innslag med dem (kun for abonnenter)

Mottaksleder Pål Augland vil ikke gi BT lister over hvilke nasjonaliteter de 178 asylmottakerne har. Men han bekrefter vårt inntrykk av at det var få syrere.

— Syrerne er en minoritet. Generelt har vi mange fra Afghanistan og ellers fra Midtøsten, sier han.

— Det kan bety at de fleste som bor der vil bli sendt ut av landet. Får det noen konsekvenser for hvordan dere driver mottaket?

— Nei, det gjør det ikke. Vi driver dette mottaket som normalt, inntil vi eventuelt får andre instrukser fra UDI.

Må bli i tre-fire uker

UDI har gitt driftsoperatør Lopex beskjed om at asylsøkerne på Ågotnes må belage seg på å være der i tre-fire uker. Foreløpig har UDI leieavtale med Ågotnes Næringspark i to måneder.

— Det er for tidlig å si om denne blir forlenget, sier Augland.

Han forteller at den første uken har gått bra.— Det er veldig god stemning, og vi har et godt samarbeid med lokalsamfunnet her. Vi skal få biljard og bordtennis inn i oppholdsrommene, og et lekerom for de ti barna som er her. Fjell kommune har sagt seg villig til å organisere klesinnsamling og aktiviteter for beboerne, sier mottakslederen.

Spres på sosiale medier

Mange fortalte BT at de hadde lest om muligheten til å ta seg over grensen ved Storskog på internett. Flere hadde bodd måneder eller år i Russland før de beveget seg mot Norge, og fortalte at de ble dårlig behandlet av russerne.

Men for en god del kan altså ønsket om et bedre liv ende med at de blir sendt helt tilbake til utgangspunktet. UDI har derfor startet en kampanje på sosiale medier for å informere afghanere om at de tar en risiko ved å krysse Schengen-grensen mellom Norge og Russland.

UDI la ut denne meldingen på sin twitterkonto torsdag:

UDI-direktør Forfang opplyser på sin twitter-konto at det også er begynt å komme mange pakistanere over grensen på Storskog.

— Falske forhåpninger. Basert på erfaring vil de fleste av dem få avslag på sine søknader, skriver han.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. UDI har fått innfridd knappe halvparten av ønsket sitt

  2. Militærleir på Voss kan huse 300 asylsøkere

  3. Forsikringsnekt kan stoppe asylmottaket

  4. Frp-politiker reagerer på at asylsøkere får bo på hotell

  5. 80 nye asylsøkere er ventet til Ågotnes

  6. Ordføreren fikk to dagers varsel

BT anbefaler

Da Emilia var blitt fire år, ringte de til datteren med nyheten

Flere besteforeldre flytter etter barna.