Canada sikler på bergensk verdensrekord

I øyeblikket konstrueres en 18-etasjes studentblokk i tre på University of British Colombia i Vancouver, som er ventet å stå ferdig neste vår. Samtidig, på andre siden av landet, skjer det ting i Ontario. Vi har spurt prosjektlederen om det er aktuelt å bygge enda høyere i Bergen...

VERDENS HØYESTE: Det spøker for verdensrekorden til Bergen. Canada har en bygning på tegnebordet og én i konstruksjonsfasen. I tillegg har USA flere høye trehus på gang. Foto: EIRIK BREKKE

  • Linn Gjerstad
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Ontario er Canadas mest folkerike provins, og huser blant andre byene Toronto og Ottawa. Her tillates i utgangspunktet trekonstruksjoner opp til seks etasjer. Likevel jobber designere med langt høyere prosjekter.

Både prosjektet i Ontario og studentblokken i Vancouver vil sette Canada på kartet over høye trebygninger, der Bergen i øyeblikket ligger helt på toppen med Treet – en 14 etasjer høy trebygning som strekker 51 meter til værs like ved Puddefjordsbroen.

Verdensrekord i Bergen

Treet er verdens høyeste trehus og er denne uken klar til å få beboerne i hus. Det er Bergen og Omegn Boligbyggelag (BOB) og Sweco som står bak prosjektet i Damsgårdssundet i Vestlandets hovedstad. Høybygget har 62 leiligheter.

Men nå kan altså Artec arkitekter, Kodumaja (modulleverandør), NTNU og norsk treindustri (representert ved Moelven Limtre) bli slått.

— Det vi gjør er egentlige bare å bygge en bro som vi så snur på høykant. Det har vi gjort før, teknikken er kjent, så vi vet hva vi skal gjøre, men det er klart at dette er spennende, sa Rune B. Abrahamsen i Sweco, fagansvarlig for konstruksjonen og bæresystemet, til Bergens Tidende i fjor.

Alle detaljene:

— Jeg har holdt foredrag om bygget i Garmisch-Partenkirchen, Växjö og i Vancouver i Canada. Spesielt canadierne er interessert i dette. De har en voldsom interesse for å bygge i tre, og har flere høye trehus, fortalte han til BT i fjor.

Og nå har canadierne altså gjort alvor av interessen.

Strengere sikkerhetskrav

Mohammad Mohammad, forskningsleder ved FPInnovations og seniorrådgiver ved Natural Resources Canada, fremhevet på Wood Solutions Fair-konferansen i Toronto nylig at høye trebygninger er levedyktige fordi man har fått en ny generasjon treprodukter, skriver Dailycommercialnews.com.

Den canadiske dagsavisen byr på nyheter i nisjer knyttet til konstruksjon og industri.

Hovedutfordringene går på at høyere tretårn møter strengere brann- og strukturelle sikkerhetskrav. Og i Ontario, der begrensningene i utgangspunktet er satt til seks etasjer, kan bygninger godkjennes under såkalte «alternative løsninger», dersom designerne viser at de kan tilfredsstille eller overgå sikkerhetskravene.

Sjekk denne videoen:

Har fått midler til byggeprosjektene

Mohammad sier de har fokus på at tre er et bærekraftig og fornybart materiale, og at de vil samarbeide med privat næringsliv for å finansiere forskning og utvikling.

— Det vil bidra til å gjøre tredesign konkurransedyktig med betong og stål, sier han til Dailycommercialnews.com.

  • Webkamera: Slik er det på treet akkurat nå
    Nå har de to byggeprosjektene fått midler gjennom et finansieringsprogram som kalles Tall Wood Buildings Demonstration Initiative.

Og som om ikke dette var skremmende nok for den bergenske verdensrekorden, sier Mohammad at USA også er med i kappløpet mot himmelen. Det jobbes nemlig med høye trebygninger i Oregon, New York og Minneapolis.

- Klart vi blir slått. Det er som skihopp, det!

Ole H. Kleppe er prosjektleder for Treet. Han frykter ikke Canada.

— Dette ser jeg på som helt naturlig. Noe annet ville vært skuffende. Det er som skihopp. Noen hopper 250 meter. Da er det noen som graver dypere, sånn at de kan hoppe 260 meter, sier han.

— Dere kommer ikke til å bygge på for å fortsatt ha rekorden?

— Haha! Nei. Det går ikke an. Bygget er konstruert sånn at det ikke kan bli høyere. Da må vi bygge et annet bygg, sier Kleppe.

— Er det aktuelt?

— Hvis jeg klarte å spå sånne ting, hadde jeg vært god. Det er en spennende tanke, men det er masse som må klaffe. Det må være rett tomt, politisk vilje og interesse i den bergenske befolkningen.

Innflytting på fredag

Alt er nesten klart i Treet. Innflyttingen begynner fredag.

— Noen flytter inn fredag og andre på mandag. Vi skal få alle i hus til jul. Det er fortsatt noen leiligheter som ikke er solgt, men disse står også klare hvis noen vil kjøpe og feire jul i verdens høyeste trehus.

Kleppe beskriver prosessen med Treet som spennende, men én ting har vært utrolig utfordrende:

— Totalsett har det vært spennende i den forstand at det vi har hatt veldig fokus på forholdet mellom tre, moduler og toleranse. Dette har gått enda bedre enn vi kunne forestilt oss. Men så er det været. Været det siste året har vært aldeles forferdelig. Vi har møtt ekstreme utfordringer knyttet til klima, sier Kleppe.

Nå er de likevel i mål på Damsgård.

— Beboerne gleder seg veldig til å flytte inn, sier han.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Kan stikke av med pris

  2. Denne leiligheten kan bli din

  3. BOB: - Strax-huset bør flyttes eller deles opp

BT anbefaler

Smittede personer var på fest i Nygårdsparken i helgen

– Testene er fra de tre siste dagene, så vi begynner å se effekten av en helg der folk koste seg ekstra mye, sier…

LES SAKEN