Mandag vant Kolab Arkitekter fra Oslo den åpne arkitektkonkurranse Grønt energipunkt Danmarks plass. Bak konkurransen sto Hordaland fylkeskommune. Samme dag fikk de vite at fylkeskommunen ikke hadde penger til å realisere vinnerutkastet.

— Jeg synes det er veldig synd. Vi fikk beskjed under seremonien at de ikke hadde nok penger til å bygge dette. Det er rart at de endrer mening helt i sluttfasen av et slikt viktig symbolprosjekt for Hordaland, sier Anna Andrea Vik Aniksdal fra Kolab Arkitekter.

- Hadde ikke penger

Aniksdal vant konkurransen sammen med kollegaene Marte Skolseg Bruvik og Sindre Wam.

FORSLAGET: «D3: Lufta er for alle» av Kolab Arkitekter AS, Oslo
Kolab Arkitekter AS

— Vi er selvfølgelig veldig glad for at vi har vunnet. Men en av grunnen til at man deltar i en slik konkurranse er at det skal realiseres. Jeg tror heller ikke det er så mange som hadde tatt seg tid til å utarbeide en løsning hvis de visste at det ikke ble noe av, sier Aniksdal.Høsten 2014 inviterte fylkeskommunen til åpen Plan- og designkonkurranse om utforming av et «Grønt energipunkt» på Danmarks plass. Oppgaven gikk blant annet ut på å utforme et overbygg til en ladestasjon for elbiler og fyllestasjon for hydrogenbil.

Planen til fylkeskommunen var at byggingen av overbygget skulle starte når vinnerne var kåret.

— Vi beklager dette. Vi hadde jo en klar ambisjon om å gjøre ladestasjonen til et visuelt arkitektonisk spennende bygg. Det var derfor vi utlyste arkitektkonkurransen. Men når vi kostnadsberegnet utkastene, viste det seg at vi ikke hadde penger til å realisere dem, sier fylkesdirektør Bård Sandal i Hordaland fylkeskommune.

Overbygget skulle bli et viktig landemerke for energistasjonen, og et bidrag til å uttrykke visjonen om Hordaland på vei mot lavutslipps-samfunnet.

— Når det viste seg at vi ikke hadde nødvendig finansiering til anlegget, så vi på muligheten til å bruke andre penger fra klimabudsjettet. Men fylkesrådmannens vurdering var at vi skulle prioritere tiltak som hadde mer klimaeffekt enn et tak over ladestasjonen, sier Sandal.

- Kaldt vann i trynet

Leder i Bergen Arkitektforening, Jørgen Grahl-Madsen, synes likevel det merkelig og spesielt at man går ut med en åpen konkurranse uten å ha muligheten til å finansiere det.

REAGERER: Leder i Bergen Arkitektforening, Jørgen Grahl-Madsen, synes det er trist at Hordaland fylkeskommune arrangere en arkitektkonkurranse uten å kunne finansiere vinnerforslaget.
Rune Nielsen(Arkiv)

— Her får fylkeskommunen mange fine forslag, og så får arkitektene bare en bøtte med kaldt vann i trynet. Man kan jo begynne å lure på hvor man setter arkitektenes verdi i samfunnet, sier Grahl-Madsen.Grahl-Madsen synes også det er trist at dette gjøres mot arkitekter som har lagt ned så mye gratisarbeid for å være med i konkurransen. Innen innleveringsfristen i slutten av november i fjor, var det kommet inn 33 utkast.

— Dette er en seriøs arkitektkonkurranse med en sterk fagjury, med blant andre sivilarkitekt Todd Saunders. Det er svært merkelig av fylkeskommunen, sier han.

— Kommer fylkeskommunen til å realisere overbygget på ladestasjonen på Danmarks plass?

— Ambisjonen står ved lag, og det er mange gode grunner til å etablere et overbygg på grunn av vær og vind. Men per dags dato vet jeg ikke om det blir realisert, sier fylkesdirektør Bård Sandal.

VINNER: Anna Andrea Vik Aniksdal fra Kolab Arkitekter vant konkurransen sammen med Marte Skolseg Bruvik og Sindre Wam. De tre er utdannet arkitekter fra Bergen Arkitekthøgskole i 2013.
Kolab Arkitekter AS