— Dette er faktisk ikke så lett. Jeg tror guttene har skjønt hvor kleint det er å ikke kunne åpne kondomet, sier helsesøster Tone Løvaas.

Og så flirer guttene i 9E på Slåtthaug skole en gang til. For det er blitt mye knising denne uken. Det er nemlig Uke sex. Over hele landet har mange skoler pratet og lært om sex. Ved Slåtthaug skole har niende trinn bruk hele uken på temaet.

Lærer å sette grenser

Og de har snakket om langt mer enn å åpne kondompakken. Både kroppsidealer, sexpress, å sette grenser, homofili og kjønnssykdommer. I klasse 9B er alle elevene med på rollespill.

Hvordan reagerer kompisgjengen når en av dem forteller at han er homofil?

Og hva skal en 16-år gammel jente gjøre når hun vil ha sex med kjæresten sin for første gang? Skal hun høre på moren, som sier kjæresten på 18 er for gammel? Eller skal hun høre på helsesøster, som deler ut p-piller og ønsker henne lykke til?

— Jeg synes ikke det har vært flaut, i alle fall ikke i vår klasse, sier Helena Fredriksen (14) i 9B.

- Hva har dere lært da?

— Mye forskjellig. Om beskyttelse, grenser, å si stopp hvis en ikke vil, sier klassevenninne Rebekka Dyngeland.

Ikke flaut, nei

Lærerne er heller ikke som før. De synes ikke sexprat er flaut.

LÆRER MYE: - Dette er ikke flaut. Vi har lært mye, sier Rebekka Dyngeland (til v.) og Helena Fredriksen, som var på rollespill.
Odd E Nerbø

— Det finnes kanskje noen eldre lærere som tar ut ferie den uken de skal ha sexundervisning med klassen, men sånn er det ikke hos oss. Det gjelder å få bort knisefaktoren. Og elevene trenger å reflektere rundt disse spørsmålene og få faktakunnskaper. Det er forbløffende hvordan fakta kan få bort mytene, sier Guttorm Vik, seksjonsleder ved Slåtthaug skole.

Bergen kommune sendte i høst 120 lærere og ansatte i skolehelsetjenesten på kurs. Det kom etter en undersøkelsen som viste at det ble gitt svært ulik seksualundervisning i skolen og at lærerne trengte både mer kompetanse og bedre undervisningsverktøy.

Med midler fra Helsedirektoratet og fylkesmannen ble lærerne kurset. Dette er en del av en handlingsplan som skal forebygge uønskede svangerskap og abort i 2010- 2015.

Rekordpåmelding

— Etter seminarene har det vært rekordstor påmelding til undervisningsprogrammet fra skolene i Bergen kommune. Vi vurderer å arrangere nye seminar i 2014, sier helsesøster Agnes Giertsen ved Helsestasjon for Ungdom og Studenter i Bergen kommune.

De røde gummipenisene spretter ned på gulvet før de pakkes før neste prevensjonsøkt på Slåtthaug skole. Alle 9.-klassingene skal være bedre forberedt på sitt seksuelle før uken er omme.

— Vi har snakket om at guttene kan selv bestemme om de skal bli tidlig. Kondom kan de ikke overlate til andre, forteller helsesøster Tone Løvaas.

Men kondomene er ikke det pinligste denne uken.

— Det flaueste var da vi skulle spørre om sex. Det var skikkelig pinlig, sier Mats Fjelltveit.