- Trykket er blitt mye større

I mange år har givergleden dryppet på flyktningene i Sund. Nå fosser det inn.

TIL DE MINSTE: Barneklær og leker blir sortert etter alder og størrelse og flyttes ut på den nedlagte gamleheimen i Klokkarvik. Den er nå full av asylsøkere, forteller sosialkonsulent Silje Fjelberg Opsvik ved Sund mottakstasjon. Odd Nerbø

Slik kan du hjelpe flyktningene:

— Det har vært et tydelig stemningsskifte de siste dagene, og det er veldig kjekt, sier sosialkonsulent Silje Fjelberg Opsvik og ser seg om i et av kontorene på Sund mottakssenter. Kontoret er omgjort til midlertidig lager for barneklær og leker.

Vinterdresser, kosedyr, lekebiler og babytøy. Plastpose på plastpose.

Ute i gangen ligger et bord med stabler av voksentøy. Alt sammen brakt hit av mennesker som øser av sin overflod til de nyankomne.

Nå mer enn før.

— Vi har alltid fått en del klær og gaver fra befolkningen i Sund. Nå kommer henvendelsene fra mer enn lokalområdet.

Hjelpemiddelsentralen på Meland, for eksempel, ringte og sa de kunne hjelpe med utstyr, forteller Opsvik.

svp://101418

Skal utvide

Mottaket på Sund har 150 asylsøkere boende. En stor del av dem i den nedlagte gamlehjemmet i Klokkarvik, mens resten bor rundt om i 11 ulike hus.

Nå skal mottaket utvide med 30 nye beboere og jakter på boliger til disse. Disse boligene skal møbleres og utstyres, og de nye beboerne kles opp og få til å trives.

Les også: Lidelse satt i system

Tirsdag skrev Opsvik et innlegg på Facebook-gruppen "Refugees welcome to Hordaland" der hun lister opp hva beboerne på mottaket har bruk for. Det har ytterligere skrudd opp giverstrømmen.

Opsvik er opptatt av å besvare alle henvendelser på en skikkelig måte.

— Verdifull tid

— Gavene må tas imot og brukes med verdighet, sier hun og legger til:

BUNKEVIS: I gangen på mottaket står to bord fulle av stabler med pent brettet voksentøy. Kurderen Azad Ahmadzadel kikker gjennom bunkene. Odd Nerbø

— Dessuten oppfordrer jeg folk til å gi av sin tid. Det er minst like verdifullt som å donere klær og leker.I Sund er Røde Kors i ferd med å bygge opp en gruppe for flerkulturell kontakt. I samarbeid med asylmottaket arrangerer Røde Kors-gruppen aktiviteter for beboerne. Ungene blir tatt med på svømming og turer på Akvariet. En ukentlig løpegruppe er på plass. Og en mekkegruppe.

— Der kom det bare menn – foreløpig, sier Opsvik og ler.

Nå er hun spent på oppslutningen om Høstfesten, der lokalsamfunnet og asylsøkerne skal feire i lag.

- Vanvittig pågang

Røde Kors i Bergen merker også at trykket øker.

— Det er en vanvittig pågang, sier kommunikasjons- og rekrutteringsansvarlig Annette Fischer.

— Bare i løpet av natten fikk vi syv nye flyktningguider, legger hun til.

Les også: Flere til Bergen

I Bergen kjører de nå ukentlige informasjonsmøter for nye frivillige. Forrige uke stilte 40 mennesker som vil bruke av sin tid på å hjelpe nye bergensere på plass. Noen som flyktningguider, andre som norsklærere. Denne uken ble det ny rekord med 60 deltakere.

Flyktningguider kobles med nye landsmenn etter intervju og siling. Guidene er ment for sosial kontakt, språktrening og til veiledning gjennom den jungelen som et nytt samfunn og et nytt hjemland kan være.

- Positivt

Organisasjonen KIA Bjørgvin (Kristent Interkulturelt Arbeid) gleder seg over det økte engasjementet, selv om ikke så mye har dryppet på dem.

KIA Bjørgvin arrangerer en ukentlig språkkafé på Arna mottakssenter. Forrige uke oppfordret de via Facebook folk om å slutte opp om arrangementet.

Foreløpig har de fått én e-post med ønske om å bli frivillig. Regionleder Malin Kleppe er likevel positiv:

— For oss som har jobbet i feltet i mange år er det godt å se at det er et ønske om å hjelpe som preger debatten. Jeg håper også flere vil bli kjent med de flotte folkene som bor i Arna. Vårt mål er å skape en møteplass der folk møter folk. For ofte blir mennesker på flukt redusert til et aspekt ved sin situasjon, vi vil sette det fellesmenneskelige i fokus.

Har vi glemt noe? Tips oss her.