Disse omkom i helikopterstyrten

Tolv menn og en kvinne mistet livet i helikopterstyrten fredag. Seks var bosatt i Bergen. To menn omkom like ved stedet de bor.

Publisert:

Det var flere fra Bergen som var med i helikoptetret som styrtet ved Turøy fredag. Foto: FRED IVAR KLEMETSEN

Det viser listen som politiet publiserte lørdag ved 13-tiden. 13 mennesker omkom i helikopterstyrten ved Turøy fredag. Ni var bosatt i Hordaland, tre i Rogaland og en mann i Storbritannia.

– Kjenner flere

Stadig flere kommer nå med blomster til ulykkesstedet. Ved Svelgen bru ved innkjørselen til Turøy, henger nå buketter med roser på gjerdet.

– Jeg føler med dem som er rammet. Dette er en måte å vise sympati på, sier Trond Andreassen.

Han har kjørt fra Bjorøy til Turøy med en bukett røde roser.

– Jeg kjenner flere som er berørt av ulykken. Jeg har jobbet i oljebransjen selv, og vil vise at jeg tenker på dem, sier Andreassen.

PÅ STEDET: Trond Andreassen legger ned blomster ved stedet der 13 mennesker mistet livet i helikopterstyrten fredag. Foto: FRED IVAR KLEMETSEN

Les også

Barndomsvennen styrtet rett ved øyen der han vokste opp

Ordfører: – Jeg kjenner ham godt

Også i Sund kommune er de direkte berørt av tragedien. En 57-årig, Aker-ansatt mann bosatt i kommunen var blant de 13 om bord. Øykommunen har rundt regnet 7000 innbyggere.

For fungerende ordfører i Sund, Nils Kåre Skoge, er det også en privat sorg. Han kjenner nemlig 57-åringen.

– Det har gått inn på meg privat, som det alltid vil gjøre når en du kjenner godt går vekk, sier Skoge.

Helikopterstyrten går inn på alle innbyggerne i Sund, understreker ordføreren, som kaller ulykken en nasjonal tragedie.

«MISTET MANN, FAR OG BESTEFAR»: – Det er tungt for en kommune å miste en innbygger. Men for pårørende som har mistet både mann og far og bestefar, er det selvfølgelig verst, sier Nils Kåre Skoge, fungerende ordfører i Sund. Foto: PRIVAT

– Hele Norge sørger over denne ulykken. Det er tungt for en kommune å miste en innbygger. Men for pårørende som har mistet både mann og far og bestefar, er det selvfølgelig verst, sier Skoge.Han ber om forståelse for at han ikke kan bli mer privat i sin omtale av 57-åringen.

– Nå må politiet få jobbe med saken. Og i all respekt for de pårørende må navn og annen informasjon fremover komme fra politiet.

Sund kommune ble tidlig informert om at 57-åringen fra Sund var på flighten som endte på en holme ved Turøy.

– Min umiddelbare tanke var: «Hvem kjenner jeg der?». Mange i Sund jobber i Nordsjøen. Og Sund er ikke større enn at du kjenner veldig mange om du har bodd her en stund. Vi satte krisestab med en gang for å være forberedt på det verste, forteller den fungerende ordføreren.

Utpå ettermiddagen fredag kom det nærmere beskjed om at Sund kunne være en berørt kommune.

– Da vi fikk vite mer om hvem personen var, tok krisestaben kontakt med familien. Vi var tidlig på banen med krisehjelp, sier Skoge.

Han berømmer Statoil og andre aktører, inkludert de berørte kommunene, for å ha satt i sving et «fantastisk apparat» som har ivaretatt de pårørende.

Dette er listen

Her er listen over de omkomne:

Pilotmiljø i sorg

Det var to piloter fra CHC Helikopter Service ombord på ulykkeshelikopteret.

Leder Torstein Sandven i CHC sin flygerforening sier de ansatte i selskapet er preget etter tapet av kolleger.

– Det er en tragisk ulykke. Alle har mistet gode kolleger, og dette er ikke lett for noen av de ansatte, sier han.

Sigurd Løkholm, generalsekretær i Norsk flygerforbund sier hele miljøet er sterkt preget.

– Våre tanker går til de etterlatte. Det har vært en tung dag for hele flybransjen i Norge, sier han.

Helikopterpilotmiljøet er ganske lite. I de to store aktørene CHC og Bristow jobber det rundt 300 flygere totalt.

– Svært mange kjenner hverandre, forteller Løkholm.

Han kjente selv den ene av de to omkomne pilotene svært godt, og kjenner også til den andre.

– Begge to var anerkjent som svært dyktige piloter, sier han.

Fordi miljøet er lite, blir også flygerne preget.

– Noen blir kanskje skremt, andre blir ikke. Men alle blir preget av ulykken på sitt vis. Det som er viktig nå er at Havarikommisjonen får undersøkt hva som var årsaken, sier Løkholm.

Norsk flygerforbund har selv stilt helikoptereksperter og havarieksperter til disposisjon for Havarikommisjonen.

– Vi skal bidra så godt vi kan til å forhindre at noe slikt kan skje igjen, sier han.

I sorg i dag

Begge pilotene på ulykkeshelikopteret var bosatt i Bergen. En av dem var en italiensk statsborger på 44 år og en norsk mann på 57.

– Bergen og nabokommunene er i sorg i dag. Det er en forferdelig tragedie, og vi er veldig sterkt preget av det som har skjedd, sier Harald Schjelderup, byrådsleder i Bergen.

Han sier at kommunen stiller alle nødvendige ressurser til disposisjon.

– Vi har mobilisert, bekrefter Ivar Lunde, beredskapssjef i Bergen kommune.

Også Os er en av kommunene som er rammet. Lørdag er det Vårslepp i Os kommune. Det er et arrangement i regi av handelsstanden.

– Det blir gjennomført ett minutt stillhet. Vi vil markere den tragiske hendelsen som skjedde på Lysekloster søndag. Samtidig blir det en markering av helikopterulykken som rammer hele vestlandsregionen, sier Søviknes.

– Uro i kroppen

Både Schjelderup og Søviknes forteller at ulykken preger innbyggerne i deres kommuner.

– De aller fleste på Vestlandet kjenner noen som arbeider i Nordsjøen. Jeg tror nesten samtlige fikk en uro i kroppen da de hørte om ulykken, om det var noen de kjente som var i helikopteret. Det er flere familier på Vestlandet som er hardt rammet. Mange barn har gledet seg til at pappa skulle komme hjem fra arbeid i Nordsjøen. Det fikk de ikke oppleve, sier Schjelderup.

Børge Haugetun, ordfører i Øygarden, sier det er med tungt hjerte han har tatt imot meldingen om at en av hans innbyggere har gått bort i den tragiske ulykken.

BT vet at styrten skjedde bare noen kilometer fra den 54 år gamle Øygarden-mannens hjem. Ordføreren sier det er en ekstra tragisk tilleggsdimensjon.

«TUNGT HJERTE»: – Det er med tungt hjerte jeg har tatt imot meldingen om at en av våre innbyggere har gått bort i den tragiske ulykken, sier Børge Haugetun, ordfører i Øygarden. ARKIVFOTO: RUNE SÆVIG

– Når det skjer så tett på, så forsterker det tragedien lokalt. Det er helt forferdelig. For hver og en som går bort er det en ufattelig tragedie, og våre innbyggere er samtidig opptatt av tragedien rundt alle de 13 som var med.

– Tankene mine går nå først og fremst til de nærmeste pårørende som sitter igjen med sorgen.

Haugetun vil ikke si når han fikk kjennskap til at en Øygarden-mann var blant de 13 i helikopteret, men oppgir at han har vært «godt informert». Nå er et omfattende støtteapparat i sving fra kommunens side.

– Vårt psykososiale team følger tett opp den familien som dette gjelder. Det er opp til den enkelte hva de har behov for, men det skal ikke stå på oss når det kommer til ressurser, sier Haugetun.

Tre fra Rogaland

Ordføreren i Strand kommune i Rogaland har fått den triste beskjeden om at to av de omkomne etter helikopterstyrten var fra hennes kommune. En tredje rogalending var fra Sandnes, melder NRK.

Politiet venter på at identifikasjonsarbeidet er ferdig før de går ut med identiteten til de omkomne.

– Vi er en liten kommune der alle kjenner alle, så dette er en veldig trist dag for oss, sier ordfører i Strand kommune, Irene Heng Lauvsnes (H), til kanalen.

Kriseteamet var samlet allerede før de fikk beskjeden om at to av innbyggerne var om bord i helikopteret.

– Vi har mange offshore-arbeidere her, så jeg kjente det i magen med en gang jeg hørte nyheten. Frykten var at det skulle være noen herfra, derfor satte vi kriseteamet i beredskap, sier ordføreren.

Avlyser bransjefest

Arrangementet «Uljarock» på Sardinen på Verftet i kveld er avlyst etter helikopterulykken. Det skulle være et bransjetreff og konsert for personer som jobber i oljebransjen.

De fleste som var påmeldt, jobber i Aker, Reinertsen og Statoil.

– Vi har valgt å avlyse i respekt for de etterlatte. Dette er en fryktelig og tragisk hendelse som går inn på oss alle, sier Kenneth Horgen, initiativtager til arrangementet. Det var solgt om lag 250 billetter til arrangementet, opplyser Horgen.

Publisert: