Mats nådde toppen av Mount Everest

Natt til søndag sto Mats Steinsland på toppen av Mount Everest. Han kan være den første bergenseren på verdens høyeste fjell.

OPP: Her er Mats Steinsland på vei mot Lobuche East på 6119 meter i slutten av april.
BOLIVIA: Her er Mats Steinsland i Bolivia sammen med ekspedisjonskamerat Håkon Åsvang og en guide. Der var de i mars for å gjøre seg klare til Mount Everest-ekspedisjonen.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

— Dette er en drøm som har gått i oppfyllelse for Mats. Mount Everest har vært et mål for ham i mange år, sier samboeren Elisabeth Kock.

Klokken 02.46 fikk hun en melding på mobilen fra trackeren som følger Mats Steinsland (35) til topps.

«Summit! Klarte det!!! Jeg står på toppen av Mount Everest!»

Gratulasjoner

Da sto han 8.848 meter over havet. En time senere kom ekspedisjonskameraten Håkon Åsvang fra Florø opp til toppen. Han er oppvokst i Fusa.

bilde mount.jpg

Nå strømmer gratulasjonene inn på FB-veggen til Steinsland. De fleste vet hvor mye dette betyr for den fjellvante bergenseren.

PÅ VEI: 11. mai la Tommy Steinsland ut dette bildet på FB-siden til Eventyrturer. Her skriver han: "Mats og Håkon starter for et raskt toppstøt i natt, for å toppe før en vindøkning 16.-17.mai, mens jeg går for mere hvile og topping når vinden roer seg 19.-20.mai"

Han har klatret mye i Jotunheimen, vært på Kilimanjaro, Aconcagua og på flere topper i Bolivia. I 2012 måtte han snu på vei opp til Manaslu i Nepal. Teltleiren hans og fetteren Tommy Steinsland ble delvis begravd i et stort snøskred på 6400 meters høyde. 11 klatrere omkom.

— Plutselig kom det sterke vinder som tippet teltet over på høykant. Så kom den tunge snøen og la seg over oss. Jeg husker jeg rakk å tenke at «nå blir vi begravet», fortalte Tommy den gangen.

Fetteren kommer etter

Men for en stund siden bestemte Mats seg. I 2016 ville han prøve å nå Mount Everest sammen med Tommy Steinsland og Håkon Åsvang.

Fetteren Tommy skal opp på toppen i en annen gruppe og er ventet å gå opp om få dager.

Samboeren gravid

Kameratene er ventet hjem igjen før i begynnelsen av juni. Der venter enda en stor opplevelse. Steinsland skal bli far for første gang, bare dager etter at han er tilbake i Bergen.

Her er hjemmesiden deres – Eventyrturer

— Nå er det bare å vente på ham, sier kjæresten, som har brukt natten på å følge ferden opp på verdens høyeste fjell gjennom en tracker som Steinsland kan sende korte meldinger på.

Mats Steinsland er nå på camp 4, som fortsatt er veldig høyt oppe. De skal så bevege seg ned mot basecamp på 5000 meter over havet.

  • Mer enn 250 mennesker har mistet livet i et forsøk på å bestige Everest.
  • Verdens høyeste fjell, 8848 moh. (målt på snødekket).
  • Ligger i fjellkjeden Mahalangur Himal i Himalaya, på grensen mellom Folkerepublikken Kina og Nepal.
  • Fjellet er oppkalt etter sir George Everest, som var leder av kartleggingen av India og Himalaya i første halvdel av 1800-tallet.
Publisert: