- Jeg så plutselig en stor flamme komme flygende

Trond Rognebakke Bjørstad trodde først det var en rakett han så på himmelen.

Publisert:

Dette er sånt du kun får se én gang i livet, tenkte Trond Rognebakke Bjørstad da han var på vei fra Knarvik til Bergen tidlig tirsdag morgen.

På vei over Hagelsundbrua så han det som ved første øyekast minnet om en rakett.

– Jeg så plutselig en stor flamme komme flygende. Den lyste opp hele landskapet. Det du ser på filmen er ikke representativt for hele opplevelsen, sier Bjørstad.

Filmet fra bilen

Han foreviget øyeblikket med dashbord-kamera da meteoren gikk fra å være en glødende ildkule til å eksplodere i et inferno av lys, cirka klokken 05.15 tirsdag morgen.

– Jeg har sett slike fenomener på video tidligere, men det var en veldig spesiell opplevelse å se dette med egne øyne, sier Bjørstad, som var på vei til jobb på Sandsli i Bergen.

Meteoren kom først til syne rett nord for Shetland, før den altså eksploderte og traff havet cirka 100 kilometer vest for Sogn og Fjordane.

Største i år

Steinar Midtskogen i Norsk meteornettverk anslår at meteoren veide rundt ett tonn før den eksploderte flere ganger og ble fragmentert i flere mindre biter på anslagsvis noen kilo hver.

– Den var ingenting sammenlignet med meteoren i Tsjeljabinsk i Russland for noen år siden, men jeg tror dette var den største vi har sett i Norge i år, sier Midtskogen, som er kameraansvarlig i Norsk Meteornettverk.

BANE: Den hvite pilen viser meteorens synlige bane før den eksploderte cirka 100 kilometer vest for Sogn og Fjordane tirsdag morgen. Foto: Norsk meteornettverk

Ifølge nettverket går de aller fleste meteorer i oppløsning langt oppe i atmosfæren. Bare i noen få tilfeller treffer disse bakken, da i biter fra noen gram til noen kilo.

Norsk meteornettverk regner med at dette skjer mellom fem og ti ganger i året i Norge.

Potensielt livsfarlige

Tirsdagens meteor entret vår atmosfære med en hastighet på 20 kilometer i sekundet, som tilsvarer 72.000 kilometer i timen.

Da den løste seg opp og traff havet, var hastigheten cirka 300 kilometer i timen.

– Hadde disse steinene falt over land, kunne det ha knust et hustak og sannsynligvis endt fatalt dersom det hadde truffet noen, sier Midtskogen.

Også Norsk meteornettverk fanget opp tirsdagens visitt fra verdensrommet via sine kameraer på Østlandet.

De har regnet seg frem til at meteoren eksploderte vel 36 kilometer over havoverflaten. Dermed ble det heller ingen trofeer å hente for meteorittjegerne.

For en meteor er ikke lenger en meteor når den treffer bakken. Da blir den til meteoritter.

Rester fra solsystemet

Og meteoritter er det ikke mange som har funnet i Norge

– I Norge har vi kanskje funnet 16–17 stykker de siste 150 årene. Dagens teknologi gjør det mulig å beregne hvor disse faller ned, og dermed mer realistisk å finne en, men det er likevel ikke lett i steinrike Norge.

For meteoren som trengte seg inn i vår atmosfære tidlig i morges, var trolig av stein. Andre er av jern eller is.

Les også

Gå på meteorittjakt - kanskje blir du rik

– Dette er rester av solsystemets byggesteiner, det solsystemet er laget av, stort sett, sier Midtskogen når han blir bedt om å forklare hva meteorer er.

– Hva er det som er så fascinerende med dette?

– For meg handler det om at du her – på en billig måte – kan få tak i materiale fra verdensrommet, i stedet for å sende opp en sonde til flere milliarder kroner for å hente ned noe fra verdensrommet, sier Midtskogen.

Interessert i astronomi? Da bør du sjekke ut disse sakene:

Publisert: