Edvard Vogt er død

Jussprofessor og voldsforsker Edvard Vogt døde mandag kveld, 93 år gammel.

Publisert Publisert

1998: Jussprofessor og advokat Vogt på sitt kontor da BT intervjuet ham i forbindelse med at han fylte 75 år. ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE

iconDenne artikkelen er over tre år gammel

«Min kjære far døde i går kveld. Han levde et langt og eksepsjonelt liv og vil alltid være mitt største forbilde», skriver sønnen, musiker Ivar Chelsom Vogt, på Facebook tirsdag formiddag, melder BA.

Edvard Vogt ble sammen med Gunnar Nordhus kjent for sin voldsforskning på 70- og 80-tallet, der de avslørte omfattende politivold i Bergen. Påstandene utløste harde motangrep, men etter lang strid fikk de to oppreisning fra Staten i 2002.

Professor og prest

Vogt var professor emeritus ved Det juridiske fakultet på Universitetet i Bergen, og utdannet jurist, filosof, sosiolog og teolog. Han ble født i Kristiansand og utdannet seg i Oslo og Roma, før han flyttet til Bergen i 1960.

2015: Edvard Vogt fotografert i forbindelse med BTs intervju i fjor vår. Foto: Vegar Valde

Under annen verdenskrig var han motstandsmann, blant annet holdt han britene informert om tyske skipsforflytninger og forsvarsanlegg. Høsten 1944 måtte han flykte til Sverige, og de siste krigsmånedene var han korporal i den norske styrken der.

Selv var Vogt overbevist liberaler og ble i 1946 den første ansatte landssekretær i Unge Venstre. Parallelt med jusstudier i Oslo, var han redaktør av Von og Vilje og medarbeider i Dagbladet, der han skrev artikler mot kald krig, israelsk sionisme og den nye økonomiske verdensorden.

Med juridisk embetseksamen unnagjort, ble neste stopp Roma og studier i filosofi, sosiologi – og teologi. Sørlendingen tilbrakte hele 50-tallet i Italia og ble den siste nordmann til å avlegge sin doktordisputas på latin.

På 60-tallet var Vogt katolsk prest i Bergen, men sluttet for å stifte familie.

Les også

BTMagasinet møtte Edvard Vogt i fjor. Les intervjuet med ham her.

Urett mot svake

I nyere tid har Vogt stiftet Varslerunionen, startet Rettssikkerhetsforbundet og anmeldt daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre for krigsforbrytelser etter Norges bombing av Libya. I Bergen får rundt 5000 klienter årlig hjelp gjennom Jussformidlingen, som Vogt startet i 1972. I sin tid tok han også initiativ til den norske sivilombudsmannsordningen.

– Det er de rareste ting jeg har vært borti. Jeg har blandet meg inn der jeg mener det har vært urett mot noen svake. Det har liksom bare vært en naturlig refleks, fortalte han i et stort intervju i BT i fjor.

Publisert