Dale Oen inneforstått med handikap

Alexander Dale Oen (24) svømmer ikke med den nye drakten i VM, og vet han har handikap. – Jeg har prøvd den, og det er betydelig forskjell. Men dette er politikk, sier han.

Foto: Håvard Bjelland

  • Jørn-arne Tomasgard
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Bergens Tidende snakket med en av gullfavorittene på 100 m bryst, sørafrikaneren Cameron van der Burgh, i Roma i går. Han beskriver det å stille med den gamle drakten som «å kutte av seg begge beina».

Han bekrefter at han selv stiller i en av de nye draktene med mer gummistoff, selv om han har vært en av Dale Oens våpendragere i draktstriden. Da han hørte at Dale Oen skulle stille i tilsvarende drakt som i OL, en Arena Revolution, istedenfor nyutviklede X-Glide, uttalte han følgende om kompisens sjanser:

– Vel, man skal ikke avskrive ham, han er regjerende sølvmedaljevinner i OL. Regner med verdensrekord Dale Oen selv regner med verdensrekorden på 100 m bryst blir knust i VM.

– Jeg regner med at vinnertiden blir 58 blank. Kanskje må man helt ned på 57-tallet for å vinne. For en finaleplass må man svømme på 59,5, tror han. Til orientering kan nevnes at Dale Oens personlige rekord satt i semifinalen i Beijing-OL, er på 59,16. Kosuke Kitajimas verdensrekord fra OL-finalen i Beijing er på 58,91. Kitajima er ikke med i VM.

– Det er absolutt en ulempe for meg å stille i den gamle drakten. Men dette er et personlig og politisk standpunkt for meg. Jeg har prøvd den nye drakten i fem minutter hjemme i Bergen. Det var betydelig forskjell. Den er mye tjukkere og gir mer oppdrift. Den ligner mer på den drakten jeg pleier å surfe i.

Refser kulturen

– Hver gang noen setter en personlig rekord nå, vil de bli spurt hvilken drakt de brukte. Denne kulturen vil ikke jeg være en delav. I alle fall ikke før fremtiden erendelig avklart. Det hadde vært greit hvis dette var slutten på karrieren. Men jeg skal holde påfrem mot OL 2012, og da vil jegslite med motivasjonen hvis jegnå svømmer på tider jeg aldri kanslå, tror øygardingen.

På kongressen i det internasjonalesvømmeforbundet (FINA) i Roma fredag ble det fattet et vedtak om å forby svømmedrakter med gummistoffer fra 2010. Vedtaket er bare et i rekken av vedtak siste halvår. Det har vekslet mellom forbud og oppheving av forbud. Men i årets VM er det fritt frem.

– Farse

– Det har vært en farse, ingen tvil om det. Det har vært så mye frem og tilbake at det er vanskelig å stole på noen som helst. Jeg er glad for at de har endret syn. Det har gått fra å være en mann-motmann— sport, til å bli en sport der den med best drakt vinner, mener vestkantsvømmeren, som tok Norges første OL-medalje i svømming noensinne i Beijing.

Dale Oen har likevel ikke planer om å gi seg uten kamp i dag. Han forteller at formen er stigende, og han mener en lyskeskade han har kjent litt til siste uken, ikke skal hemme ham. Henriette Brekke (20) som også deltar i VM, er ikke enig i klubb- kameratens draktstandpunkt.

– Jeg synes det er helt OK så lenge det er likt for alle. Jeg tror det blir veldig vanskelig å stoppedette. Det er for mye økonomi i det. De sier de vil stoppe draktene nå, så får vi se om de sier det om et halvt år også, sier Brekke. Hun er likevel ikke i tvil om at Dale Oen kan kjempe om medaljen i VM.

– Alexander klarer det han vil, han har en veldig sterk psyke. Det skal jo være komfortabelt også, den nye drakten er veldig stiv, sier Brekke. Hun prøvde den for første gang i går, og var full av lovord.

– Den ga en sinnssyk effekt.

Publisert
  1. Arna
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Derfor valgte de å gifte seg unge

Derfor valgte de å gifte seg unge.

Mest lest akkurat nå

  1. «Eg forstår ikkje kvifor Bjarte ikkje kan vera i arbeid, når han kan stå slalåm»

  2. Da foreldremøtet startet, lurte Andrine på om hun var på «skjult kamera»

  3. 353 nye koronasmittede registrert siste døgn

  4. Derfor valgte de å gifte seg unge

  5. – Shit, hvem har jeg smittet, tenkte Kristiane da hun fikk påvist korona

  6. Brann-treneren etter Bamba-showet: – Vi må ha en som scorer 15–20 mål