Ung kreativitet blir forestilling

Hvordan lage en forestilling fra ingenting?

Publisert Publisert

FRED IVAR U. KLEMETSEN (foto)

TUBEN er navnet på prosjektet som skal utfordre bergenske scenekunstspirer. I løpet av året blir resultatet satt opp på en av byens etablerte scener.

— Nå kan dere gå sammen to og to og stå ansikt til ansikt. En av dere skal føre mens den andre følger etter - som et speilbilde, oppfordrer dramapedagog Margareth Hosøy.

Vi befinner oss i lokalene til Vestlandske Teatersenter i Industrihuset på Møhlenpris. Været må sannsynligvis ta en del av skylden for det beskjedne oppmøtet på prosjektets første dag - fem jenter har stilt. Etter en litt knisete presentasjonsrunde er de fullt konsentrert med å følge makkerens bevegelser.

Erfaring ingen forutsetning

Talentfull Ungdom Bruker Evner Nå! er i regi av Bergenhus og Årstad kulturkontor, og oppfordrer unge mellom 16 og 25 til å ta i bruk sin egen kreativitet. Denne helgen var det klart for de første av mange workshoper utover våren. Prosjektleder Solfrid Kristiansen håper enda flere ungdommer vil melde sin interesse.

— Vi vil at TUBEN skal være et åpent forum for faglig inspirasjon og veiledning, sier hun. Hun ønsker rekruttering på alle tenkelige områder, fra dans og musikk til lys, lyd og annen scenekunst. Ikke minst hadde det vært fint å få med noen gutter.

— Generelt er interessen innen disse områdene mindre hos guttene, selv om vi håper å få lurt med oss noen, sier hun.

Av deltakerne på åpningsdagen har flertallet en eller annen form for sceneerfaring. Ingeborg Stige (19) er med i studentteateret Immaturus. Renaz Nazwad (24) har tidligere drevet med dans.

— Erfaring er likevel ingen forutsetning for å bli med, påpeker Viktorija Rudyte. Hun har fem års utdannelse som dukketeaterinstruktør fra hjemlandet Litauen, og skal fungere som kunstnerisk veileder under prosjektet.

— Lysten til å gjøre noe kreativt er uten tvil det viktigste, legger hun til.

På egne premisser

TUBEN-prosjektet inviterer til initiativ, både når det gjelder planlegging av forestillingen og hvilke lærere de vil ha. I tillegg til instruktører fra Vestlandske Teatersenter og Teatergarasjen vil det være mulig for deltakerne å ønske seg undervisning av instruktører eller regissører de selv liker.

— Dette er noe vi har vi midler til, og vi håper deltakerne vil benytte seg av muligheten, sier Kristiansen.

Organiseringen av TUBEN vi etter planen falle på plass i løpet av noen uker. Videre workshops vil finne sted i ett av Bergenhus og Årstad kulturkontors bydelshus.

— Vi håper å få etablert en styringsgruppe på seks-syv stykker som får litt ekstra ansvar i forhold til planlegging. I tillegg må vi finne dager som passer for flest mulig, sier Kristiansen.

Hun oppfordrer interesserte til å ta kontakt med Ungdomshuset 1880, hvor hun har kontor.

Publisert