Frp-program møter liten entusiasme

Frps 100-dagersprogram vekker liten entusiasme ut over egne rekker. De borgerlige partiene ser ingen tegn til imøtekommenhet, mens regjeringspartiene får bekreftet sine verste mistanker.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Et gjennomgående trekk i reaksjonene er at de partier som Frp har invitert til samarbeid, ikke finner noe som tyder på at partileder Siv Jensen er innstilt på å komme dem i møte. Frp står på sitt og valser over det som er hjertesaker for potensielle samarbeidspartnere.

Les også

Kjent Frp-politikk i ny innpakning

Høyre-leder Erna Solberg finner lite nytt og synes ikke programmet er spesielt rettet inn mot Høyre og borgerlig samarbeid.

– Man kan trygt fastslå at 100-dagersrevolusjonen er avblåst og erstattet med komiteer og utredninger. En plan i seg selv gjør ingen forskjell når det gjelder utsiktene til å få på plass et borgerlig samarbeid, sier Solberg.

Garantier

Hun oppfordrer Frp-leder Siv Jensen og Venstres Lars Sponheim til å moderere sine skriftlige garantier som de hele tiden får seg forelagt av journalister, og som de villig undertegner.

– Det å utelukke hverandre bidrar ikke til arbeidet med å samle de borgerlige partiene om en regjering som skal avløse den rødgrønne. Enten må de myke opp disse garantiene, eller så må velgerne gjøre Høyre så stort at slike garantier ikke får noen betydning, sier Solberg.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier at Frps 100-dagersprogram vil gi økte renter og større ledighet.

– Dette er kjent Frp-politikk og knapt noe som helst nytt. Og det er definitivt ikke en politikk som kan styre Norge trygt gjennom den økonomiske krisen, sier statsministeren til NTB.

Stor avstand

Kristelig Folkeparti synes Frps 100-dagersprogram bekrefter at det er stor avstand på områder som miljø, bistand og distriktspolitikk.

– Det er lite nytt her, få punkter vi ikke kjenner fra før. Vi savner skole, familie og fattigdomsbekjempelse. Det handler like mye om hva som er utelatt, som hva som er med i dette programmet, sier KrFs nestleder Dagrun Eriksen.

Hun betegner programmet som gjenkjennelig Frp-politikk, der ledelsen legger fram hva som er viktigst for dem og partiet. KrF finner lite som kan tolkes som noe ønske om samarbeid.

– Det er fullt trykk i oljeutvinningen og kutt i jordbruksstøtten. De vil til og med fjerne budsjettstøtte til konkrete mor/barn-prosjekter i Tanzania. Det viser mangel på solidaritet og er stikk i strid med KrFs politikk, sier Eriksen.

Hun er dessuten overrasket over at familiepolitikken, felt der hun trodde Frp og KrF deler synspunkter, ikke er nevnt i det hele tatt.

Katastrofe

SV-leder Kristin Halvorsen mener Frps 100-dagersprogram er en katastrofe for skole og miljø.

– Det mest oppsiktsvekkende er at skolen ikke får én ny krone. Det er bare snakk om storstilt privatisering og karakterer for åtteåringer. Frp får stryk på skole, utbryter Halvorsen.

Miljøpolitikken betegner hun som skandale nummer to.

**Les også:

–100 dager i helvete**

Sp-leder Liv Signe Navarsete betegner Frps 100-dagersprogram som gammelt oppkok og lite troverdig. Hun mener Frp forenkler og fordummer politikken når de later som om mye av det kan settes i verk uten å gå veien om Stortinget.

– Det er ytterst lite av det de foreslår, som vil få flertall på Stortinget. Det å late som om det bare er å gå i gang, er å undervurdere velgerne. Så dumme er ikke folk. Selv Frp kan ikke endre veiloven uten videre, sier Navarsete til NTB.

Publisert
  1. Kommunevalg 2015

Les mer om dette temaet

  1. Solberg: – Lite nytt og lite konkret

  2. Stoltenberg: – En politikk for økt ledighet

  3. Kjent Frp-politikk i ny innpakning

BT anbefaler

Slik feiret Bergen

Folkehav, musikk og strålende vær. Slik var ble nasjonaldagen feiret i Bergen.

LES SAKEN