- Skaper unødig usikkerhet

  • Legene gir for lite Tamiflu, mener Helsedirektoratet. Legetopp reagerer sterkt.
  • Aftenposten
  • Ingeborg Moe
  • Tone Tveøy Strøm-gundersen
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

Legene gir for lite Tamiflu til pasientene sine, sa helsedirektør Bjørn-Inge Larsen på en pressekonferanse torsdag.

— Dette er en uheldig måte å gå ut på. Helsedirektoratet skaper unødig usikkerhet ved å gå ut slik, sier Torunn Janbu, president i Den norske legeforeningen, ifølge Aftenposten.no.

- Følger retningslinjene

Hun sier legene følger retningslinjene for Tamiflu, gitt av nettopp Helsedirektoratet.

— Vi er i dialog nå, med tanke på mulige endringer av retningslinjene. Derfor er jeg forbauset over at myndighetene går ut slik nå, sier hun.

Janbu viser til at mange leger er i en vanskelig situasjon, fordi det kommer mange pasienter som er forkjølet og som kanskje også har feber.

— Det er svært vanskelig å stille sikker diagnose fordi det ikke er mulig å få analysert prøvene. Tamiflu skal gis i henhold til retningslinjene og ikke foreskrives uten grunn, sier Janbu.

Legeforeningen understreker at det viktigste nå er å ta vare på dem som er syke, behandle dem og andre pasientgrupper best mulig og bidra i vaksinasjonsarbeidet og at leger og ansatte på legekontorene nå jobber svært hardt.

— Å skape usikkerhet nå kan jeg ikke forstå at direktoratet ønsker, sier hun.

Legemiddelet kan gis til personer som allerede har fått symptomer på svineinfluensa, og skal gis spesielt til personer i risikogrupper som får symptomer. Best effekt har det vist det tas innen 48 timer etter at symptomene har kommet.

Da svineinfluensaalarmen gikk i april, kom det frem at mange hamstret legemiddelet. Men etter august stupte tallet som har fått foreskrevet medisinen.

- Underforbruk

— Vi ser av forskrivningene at det gis for lite Tamiflu. For øyeblikket er det et underforbruk av Tamiflu. Vi har blant annet fått meldinger fra personer i risikogruppene som er blitt nektet legemiddelet, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen.

Tall Aftenposten.no har innhentet hos de store apotekkjeden viser at omsetningen av det reseptbelagte legemiddelet har økt kraftig den siste uken.

Ifølge Apotekforeningen ble det solgt beskjedne 1073 pakker med Tamiflu i uke 42, altså for to uker siden. Forrige uke steg antallet til over 5383, en firedobling på én uke. Men antallet er fortsatt for beskjedent i forhold til bølgen av smittede, ifølge helsemyndighetene.

- Hva er årsaken?

— Det ser ut til å være en for restriktiv holdning til Tamiflu. Dessuten kan det tenkes at det i perioder har vært vanskelig å komme frem til legen, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen.

Beredskap

Medisinen skal først og fremst gis til personer i risikogruppene eller til smittede i familiene deres.

Helsemyndighetene har et beredskapslager av medisinen, i tillegg til det som selges i apotekene. Ifølge helsedirektøren regner de med å ha nok til alle som vil få behov for det.

Tamiflu er et antiviralt legemiddel som kan brukes for å forebygge influensa og forkorte varigheten av sykeleiet. Ifølge Folkehelseinstituttet kan behandling som starter innen 12 timer etter feberstart forkorte sykdommen med om lag tre dager. Det fins ingen studier som kan si om medisinen har betydning for dødeligheten av sykdommen.

— Kan liten bruk av Tamiflu forklarer hvorfor Norge har flere dødsfall enn de andre nordiske landene?

— Det er umulig å si, sier overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet.

Publisert: