To pågrepet og løslatt etter dødsulykken i Stordalen

Politiet gikk til retten for å varetektsfengsle to menn etter at en syklist ble funnet død i Stordalen natt til 16. mai. Så løslot politiet mennene.

Publisert:

OMKOM: En mann omkom i Stordalen natt til 16. mai. Bjørn Erik Larsen

Det er svært sjelden politiet ber retten fengsle folk, for så å løslate dem, men det skjedde altså i Bergen tingrett fredag.

– Da jeg var i retten, fikk jeg beskjed om at undersøkelser knyttet til mobildata viste at de siktede ikke hadde vært på ulykkesstedet i det aktuelle tidsrommet som vi først antok. Mistanken ble derfor svekket og mennene løslatt, sier politiadvokat Kjetil Linge Tomren ved Vest politidistrikt.

Pågrepet 16. mai

Det var ved 01-tiden natt til 16. mai at de to kom kjørende og oppdaget en sykkel i veibanen i Stordalen i Masfjorden kommune.

– Da de gikk ut, fant de en mann i grøften, sa lensmann Kjell-Idar Vangberg i Nordhordland lensmannsdistrikt til BT onsdag.

Mennene varslet nødetatene og startet livredding. Senerepå dagen ble de pågrepet og fremstilt for varetektsfengsling i Bergen tingrett fredag.

De var mistenkt for å ha kjørt på avdøde, forlatt ham for så ha kommet tilbake og varslet nødetatene.

I RETTEN: Politiadvokat Kjetil Linge Tomren før fengslingsmøtet i Bergen tingrett. Per Lindberg

Fredag morgen opplyste politiet at siktelsen ble tatt ut på grunnlag av mennenes forklaringer, vitneforklaringer og tekniske funn.

– De er siktet for å ha hensatt eller å ha forlatt noen i hjelpeløs tilstand, sa politiadvokat Kjetil Linge Tomren ved Vest politidistrikt fredag morgen.

Ett fengslingsmøte ble gjennomført, et annet påbegynt. I det siste møtet fikk altså Tomren telefonen fra en etterforsker som snudde opp-ned på saken.

Beholder status

Teledata viste at de siktedes mobiltelefoner ikke hadde vært på stedet som først antatt. Da syklisten kjørte nedover Stordalen, slo de siktedes telefoner inn på en basestasjon langt unna.

«Politiet fortsetter å etterforske saken for å avklare hendelsesforløpet for ulykken, både med hensyn til at noen kan klandres for ulykken og at ulykken har naturlige årsaker. Det er på det nåværende tidspunkt ikke andre mistenkte i saken.

De som er siktet vil beholde denne statusen, til tross for den svekkede mistanken, til saken er ferdig etterforsket for å sikre dem rettigheter etter straffeprosessloven», skriver politiadvokat Tomren i en melding til BT.

FORSVARER: Steinar Moritz Andersen. Per Lindberg

Var på sykkeltur

– Min klient ble svært lettet da han fikk forlate retten, sier forsvarer Steinar Moritz Andersen til BT.

– Jeg mente det ikke var grunnlag for å fengsle dem, men synes det er ryddig at politiet løslot ham når mistanken var så svekket. Han var selvfølgelig fornøyd med å bli løslatt fra arresten, sier Fredrik Verling, forsvarer for den andre mannen.

FORSVARER: FRedrik Verling forsvarer den ene mannen. Paul S. Amundsen (arkiv)

BT er kjent med at avdøde hadde vært på sykkeltur med en arbeidskollega, men dro nedover Stordalen alene. Politiet opplyser at de har oversikt over hans bevegelser før ulykken.

Skal obduseres

De to siktede er hjemmehørende i Hordaland, og hadde oppholdt seg i området.

Politiet undersøker fortsatt om de på noen måte var involvert i et sammenstøt med avdøde.

– Er det skader på bil eller sykkel som tyder på sammenstøt?

– De tekniske undersøkelsene utelukker ikke at det har vært et sammenstøt, sa Tomren til BT før han løslot mennene.

STORDALEN: Mannen mistet livet i svingene ned fra Stordalen i Matre. Bjørn Erik Larsen

Avdøde skal obduseres. Ifølge politiet blir saken etterforsket bredt, og det er fremdeles vitner politiet ønsker å snakke med.

I en tidligere versjon av denne saken skrev BT at mennene hadde kjørt opp Stordalen og deretter ned igjen og funnet avdøde. Dette er feil. De kjørte ned Stordalen og kom tilbake ved 01-tiden på vei oppover. Da fant de avdøde.

Publisert: