– Jeg har følt meg alene om å være opptatt av miljø

Over 3000 bergenselever stakk fra skolen for å markere klimakrisen.

Publisert Publisert
  1. Leserne mener
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

De skulle sittet i klasserommet og hatt matte, norsk og samfunnsfag. I stedet roper de av full hals mot temperaturstigninger, plast og klimagasser.

– Jeg har alltid vært opptatt av miljø, men jeg har følt seg alene om det. Det er bra med en dag hvor flere markerer klimaet, sier Guri Aronsen Ystad (13), elev i 8. klasse ved St. Paul skole i Bergen.

Sammen med tusenvis av andre barn og ungdommer, var i streik for å markere sin støtte til et klimaopprør blant unge.

– Vi må få politikerne til å skjønne at de må gjøre noe. Derfor velger vi å skulke skolen og gå i demonstrasjonstoget, sier Guro Heggholmen (12), som går i 7. klasse på samme skole.

STAPPFULLT: Det hadde samlet seg tusenvis av barn og ungdommer nedover Torgallmenningen ved 14-tiden torsdag. Foto: Ørjan Deisz

Flere må skulke

Noen elever får godkjent fravær for å delta i streiken, mens andre må skulke og får fravær, ifølge flere elever BT har snakket med.

– Lærerne synes det er bra at vi streiker. Vi får gyldig fravær og lærerne ønsker vi skal være med på streiken, sier Maja Gjerdvik (14), elev ved Olsvik ungdomsskole.

Byråd for skole, barnehage og idrett, Roger Valhammer (Ap), har ønsket at elevene skal få godkjent fravær.

– For det første blir det markert som fravær. Men hvis foreldrene stiller seg bak og søker fravær, så skal man få det gyldig. Det synes jeg er riktig, sier Valhammer.

Også Natur og Ungdom har etterlyst at elevene bør få fraværet godkjent som såkalt politisk fravær.

– Vi ønsker å lære ungdommen kritisk tenkning gjennom skole, stå opp for sine standpunkter og å ta standpunkter. Det viser de at de har lært. Jeg synes det er rettferdig at dette gir gyldig fravær, sier Valhammer.

VIL HANDLE MINDRE: Signe Hestnes (13) og Guri Aronsen Ystad (13) som går i 8. klasse ved St. Paul skole, vil at folk skal forbruke mindre. Foto: Ørjan Deisz

Krever innsats

Barn og ungdom verden over krever nå sterkere innsats for klimaet fra myndighetenes side.

Torsdagens streik ble arrangert av klimabevegelsen Klimaopprøret. Organisasjonen er en tilslutning av flere miljøvernorganisasjoner og ungdomspartier.

Også Julie Andersland (V), byråd for klima, kultur og næring, var til stede.

– Vi trenger regjeringen til å levere og vise hvordan vi kan få ned klimagassutslippene nasjonalt. Så trenger vi å få med oss mange land for å få ned klimagassutslippene globalt, sier Andersland.

DEMONSTRERTE: Maria Rosamunde Sanyang (12), Guro Heggholmen (12), Anna Nilsen Skodvin (12) og Jenny Latife Lund (12) lagde plakater hjemme kvelden før demonstrasjonen. Foto: Ørjan Deisz

– Kan forplante seg til store velgergrupper

Leder for den uavhengige miljøstiftelsen Zero, Marius Holm, tror dette engasjementet vil ha stor innvirkning på politikere, både lokalt, nasjonalt og internasjonalt.

– Nå sier ungdom endelig fra om at de ikke vil overta en verden som går mot farlige og dramatiske klimaendringer, sier Holm.

Unge har alltid vært engasjert i klimaspørsmål, men det er først nå de følger det opp og går til kamp, sier han.

– Det som starter som et elevopprør kan forplante seg til at store velgergrupper lar klimaet påvirke valgene deres, sier Holm.

REFLEKSJONSTIME: – Klima endrer seg selv, men vi hjelper til fordi vi slipper ut CO₂, svarer Katarina Aafløy (12) på spørsmål fra læreren om klimaendringene er menneskeskapt. Foto: Ørjan Deisz

Startet i Sverige

Greta Thunberg (15) startet det globale ungdomsopprøret. I fjor høst satte hun seg ned med et håndmalt skilt foran Riksdagen i Sverige. Frem mot riksdagsvalget gjennomførte hun en stille protest hver fredag.

I starten var hun alene, men etter hvert sluttet flere og flere skoleelever seg til demonstrasjonen.

– Det er ikke bare de ville klimaaktivistene som er opptatt av strengere klimapolitikk. Nå begynner et helt folk å bry seg, sier Jarand Helle Bøyum, som har møtt opp på Torgallmenningen. Han sitter i styret for Klimaopprøret og i styret for Hordaland Natur og Ungdom.

Denne uken og neste er det planlagt skolestreiker i Norge og på flere enn tusen steder rundt om i verden. I januar demonstrerte 30.000 skoleelever i Belgia.

I Norge vil det bli arrangert demonstrasjoner på til sammen 40 steder, ifølge Natur og Ungdom.

Thunberg har i etterkant talt til både EU og FN, og onsdag ble hun nominert til Nobels fredspris.

ENGASJERTE: Denne gjengen har laget en plakat med teksten «redd biene». Foto: Ørjan Deisz

Les også

«Vi bør være stolte over kvar einaste elev som skulker skolen i dag»

– Feil vei å gå

Kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) mener at streiken er en «dårlig løsning», og feil vei å gå.

– Vi ønsker å møte ungdommene til klimapolitiske toppmøter, sier Sanner til NTB.

Skolen burde heller satt på timeplanen hvordan klimagassutslipp skal ned – og hvordan elevene skal få påvirket landets politikere, mener han.

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) vil invitere alle ungdommene til eget klimatoppmøte.

– Når vi ser dette engasjementet fra unge, ønsker vi å møte dem ved å invitere til et eget klimatoppmøte. Det er ingen tvil om at hovedansvaret er vårt, og vi vil lytte til dem for å høre på innspillene deres på hva vi bør gjøre, sier Elvestuen til NTB.

Publisert