Fylkesordføreren får endelig gratis kreftmedisin

Etter åtte pristilbud fra produsenten sa Beslutningsforum ja til kreftmedisinen Kadcyla. – Jeg er fryktelig glad, sier fylkesordfører Anne Gine Hestetun.

GLAD: – Jeg må klype meg i armen, sier fylkesordføreren, som nå slipper å betale for kreftbehandlingen hun får. Paul S. Amundsen / Bergens Tidende

Siden februar har Hestetun brukt flere hundre tusen kroner på å kjøpe behandling med Kadcyla på en privatklinikk. Medisinen er så kostbar at Beslutningsforum til nå har sagt nei til å bruke den på offentlige sykehus.

Tirsdag morgen holdt Beslutningsforum telefonmøte med bare en sak på dagsorden. Produsenten Roche hadde levert sitt åttende pristilbud på brystkreftmedisinen Kadcyla og de fire sykehusdirektørene skulle si ja eller nei. Dette var fjerde gang saken kom opp i Beslutningsforum.

– Denne gangen ble det ja. Prisen er gått såpass mye ned at nå er legemiddelet kostnadseffektivt, sier leder av Beslutningsforum, Lars Vorland, til Dagens Medisin.

Har spredning

Fylkesordføreren har brystkreft med spredning. I vinter startet hun med Kadcyla-behandling. Da hadde hun nettopp vært gjennom en operasjon, der kirurgene fjernet en svulst i lillehjernen. Da Kadcyla-behandlingen startet i februar var hun så dårlig, at hun ikke kunne fly til Oslo for første infusjon.

Les også

Les også: Den tøffeste kampen

Syv ganger har Hestetun vært hos Aleris og fått Kadcyla dryppet inn i årene. Effekten har vært så god at hun fortsetter. Om ikke lenge håper hun å være tilbake i arbeid.

Flere hundre tusen

I utgangspunktet koster Kadcyla 900.000 kroner for ett års behandling. De offentlige sykehusene forhandler seg til rabatt. Prisen de betaler er hemmelig.

– Hvor mye har du brukt på Kadcyla-behandling?

– Det går fort hundretusenvis av kroner, for å si det sånn, sier Hestetun og legger til:

– Jeg er heldig som har familien i ryggen. De har tatt dette løftet sammen med meg.

I Storbritannia har det også vært diskusjoner om Kadcyla. Der besluttet NHS i juni å ta i bruk Kadcyla etter forhandlinger med Roche.

I Norge er det antatt at medisinen er aktuell for rundt 100 kvinner årlig.

Til NTB sier lederen av Beslutningsforum at han er kritisk til hvordan legemiddelfirmaet har opptrådt i denne saken.

– Dette legemiddelet har en svært høy pris i likhet med stadig flere legemidler. Vi opplever i dette tilfellet at produsenten har ønsket få en så høy pris som mulig, og at de har i våre øyne testet grensene for hvor mye sykehusene er villige til å betale, sier Vorland.

Han peker på en utvikling hvor sykehusene blir tilbud legemidler til en pris som ikke står i forhold til de faktiske kostnadene legemiddelindustrien har.

– Når hele legemiddelindustrien krever hemmelige priser, får ikke offentligheten vite hvor mye vi faktisk betaler. Da får vi heller ikke en god offentlig debatt om hva sykehusene skal prioritere å bruke pengene sine til, sier Vorland til NTB.