Slik spriker høyresiden

Kjøkkenreformen, sosialhjelp og kulturpolitikk er tre minefelt som kan true et byrådssamarbeid mellom Høyre og Fremskrittspartiet.

Publisert Publisert
 • Atle Pedersen
 • Kari Pedersen
 • Gunnar Wiederstrøm
iconDenne artikkelen er over 16 år gammel

Høyre og Fremskrittspartiet spriker på en lang rekke områder i Bergenspolitikken. Mens Høyres Monica Mæland ikke vil kommentere enkeltsaker, er Fremskrittspartiets byrådslederkandidat Liv Røssland klinkende klar:

— Vi logrer ikke for Herman Friele eller Monica Mæland. Det kommer ikke på tale for oss å administrere Høyres politikk i et byråd, fastslår Røssland.

Hun trekker frem flere saker Fremskrittspartiet står steilt på, og som partiet ikke engang vil forhandle om.

 • Kjøkkenreformen må reverseres. Alle pleietrengende skal ha rett på nylaget mat.
 • Sosialhjelpssatsene skal ikke reduseres, men økes de neste årene.
 • Bemanningen i eldreomsorgen skal økes, ikke reduseres.

— Det er ikke de fattige eller omsorgstrengende som skal betale regningen for økonomisk vanstyre i Bergen kommune, er Røsslands klare budskap til Mæland og Friele.

«Kynisk av Friele»

Høyre-toppene lover at partiet skal bringe Bergen i økonomisk balanse i løpet av tre år.

Røssland mener målsettingen er urealistisk, hvis den innebærer at Høyre i løpet av tre år også skal kvitte seg med oppsamlet underskudd.

— Friele snakker om kommunen som en hvilken som helst annen privat bedrift. Det er kynisk. Kommunen er ikke et aksjeselskap, men en organisasjon med lovpålagte oppgaver overfor innbyggerne, sier Røssland.

— For Frp kommer det overhodet ikke på tale å godta noen kutt som rammer de svakeste, slår hun fast.

— I bystyret er det Frp, SV og RV som har stått for den sosiale profilen, sier Fremskrittspartiets toppkandidat.

Den utskjelte kjøkkenreformen som Høyre stemte for, er en sak Frp ikke viker på. Selv om det vil koste flere titall millioner å reversere den.

Taburettene ikke viktig

— Nylaget mat er en grunnleggende del av god eldreomsorg. Dette er en sak Frp har flagget i valgkampen, og vi løper aldri fra vårt løfte til velgerne. For oss er innholdet i politikken viktigere enn å skaffe oss noen fine titler og taburetter, sier Røssland.

Helse- og sosialpolitikeren Røssland sier også at Høyre kan skyte en hvit pil etter ethvert forsøk på å stramme inn stønaden til sosialhjelpsmottakere.

— Vi går for å trappe opp stønaden til 80 prosent av minstepensjonen. Det vil neppe skje over natten, men etappevis, sier Røssland.

Høyrepartiene er samstemt på en rekke områder, noe oversikten annet sted på siden viser. Skolepolitikk med større valgfrihet for elever og foreldre, mer liberal skjenkepolitikk og konkurranseutsetting er tre eksempler. Men i kulturpolitikken går de hver sin vei.

«Prestisjekulturen»

Mens Høyre vil ha kommunal støtte til et bredt spekter av kulturtiltak, sier Fremskrittspartiet at de vil selge kommunal kunst for en milliard og kutte kulturbevilgningene kraftig:

— Det er her vi finner en del av pengene som skal styrke satsingen på våre kjerneområder. I motsetning til Høyre er vi ikke så opptatt av «prestisjekulturen». Den vil nok overleve selv om kommunen reduserer støtten. Vi ønsker å kanalisere en større del av kulturbevilgningene til frivillige lag og organisasjoner, sier Røssland.

Selv om Høyre i valgkampen har sådd tvil om støtten til bybanen, er partiet klar på at det er uaktuelt å forhandle med Frp om Bergensprogrammet. Frp er like klar på at de vil stoppe baneprosjektet.

Store forskjeller

Høyres Monica Mæland vegrer seg mot å bli slått i hartkorn med Frp:

— Det er først og fremst i Aps valgkampannonser at Høyre blir klistret til Frp. Vi er opptatt av å få til et bredt borgerlig flertall og vil eventuelt invitere både Frp, Pensjonistpartiet KrF og Venstre til byrådsforhandlinger. Derfra har vi en lang vei å gå, og det vil være helt feil å kommentere enkeltsaker i Frps politikk, sier Monica Mæland og legger til:

— Også i forhold til KrF er det store forskjeller.

— Hva er det i Frps politikk som blir mest vanskelig å sette ut i livet i et eventuelt byrådssamarbeid?

— Vi kan nok ganske fort bli enige med Frp i mye som gjelder eldrepolitikk og skole. Kulturpolitikk ser jeg kan være et minefelt. På den annen side har jeg notert meg at Os har større kulturbevilgninger enn gjennomsnittskommunen.

Uklar om kjøkkenreformen

— Hva med Frps krav om å reversere kjøkkenreformen?

— Maten må være god og skikkelig. Det er en skandale at dette ikke er ryddet opp i. Reversering av selve kjøkkenreformen vil jeg ikke komme inn på nå.

— Blir det vanskelig å enes med Frp om en økonomisk politikk?

— Budsjettet blir uansett tøft å håndtere, særlig hvis vi ikke får til et flertallsbyråd.

— Er Høyre villig til å gå inn i et mindretallsbyråd?

— Byen fortjener et styringsdyktig flertallsbyråd. Dersom det ikke er mulig å få til, må noen gå i mindretallsbyråd. Høyre skulle være like egnet til å gjøre det som Ap, sier Monica Mæland.

IKKE «BESTISER»: - Vi logrer ikke for Høyres Herman Friele eller Monica Mæland (foran), sier Frps førstedame i Bergen Liv Røssland (bak).<p/> ARKIVFOTO: KRISTIAN JACOBSEN

Publisert
BT anbefaler

Dette meiner Forsvaret gjekk gale då KNM «Helge Ingstad» havarerte

Det svikta i ei rekke ledd då milliardfregatten gjekk ned, mellom anna var mannskapet for uerfarne, konkluderer…

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

 1. – Eg trur vi er heldige om vi får halde fram til helga

 2. BT beklager – trekker matanmeldelse

 3. – De som får korona, mister ofte luktesansen. Det jeg opplevde, var noe annet.

 4. – Me heldt avstand når andre kunne sjå oss

 5. – Hvis smitten øker mye, må vi stenge landet

 6. Truer med å avlyse fadderuken hvis ikke studentene skjerper seg