Flere ingeniører og økonomer, færre barnehagelærere

Universitet i Bergen er det universitetet som opplever størst økning i antall søkere til høyere utdanning. På Høyskolen i Bergen er rektor Ole-Gunnar Søgnen bekymret for få søkere til barnehagelærerutdanningen.

Publisert Publisert

GIR SEG: UiB har størst søkerøkning hos Samordna opptak. Onsdag denne uken blir det klart hvem som tar over når rektor Sigmund Grønmo gir seg etter to perioder. Foto: EIRIK BREKKE (ARKIV)

  • Yngvild Gotaas Torvik
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Rekordmange søker høyere utdanning i år. Totalt har 117.159 søkere registrert seg hos Samordna opptak i år, mot 115.800 søkere i fjor. Totalt er økningen på 1,2 prosent, fortalte kunnskapsminister Kristin Halvorsen da hun presenterte årets søkertall til høyere utdanning på en pressekonferanse i dag klokken 10.

Teknologiske og økonomiske og administrative fag er utdanningsområdene som øker mest. Totalt øker søkertallene til realfag og teknologiske fag med 7,4 prosent.

— Regjeringen har satset systematisk på realfag over flere år. Det er stort behov for ingeniører og andre med realfagskompetanse i samfunnet, og derfor veldig bra at så mange unge søker seg til det, sier kunnskapsminister Halvorsen.

Færre barnehagelærere

Av utdanningsområder og utdanningstyper med omkring 1000 studieplasser eller mer, er økningen størst for femårig integrert lærerutdanning og pedagogiske fag.

Les også

- For mye fyll i fadderuken

Les også

Flere kvinner enn menn tar doktorgrad

Søkere til lærerutdanninger totalt økte med 3,2 prosent. Men barnehagelærer-utdanningen, tidligere kalt førskolelærerutdanning, opplever en kraftig tilbakegang. I fjor økte søkertallene med 22 prosent, men i år går de tilbake med 18 prosent.

— Vi må øke innsatsen for å få flere til å velge barnehagelærerutdanning og lærerutdanning rettet mot de første klassetrinnene. Å jobbe med de minste barna er en av de viktigste jobbene vi har i samfunnet. Sammen med partene i Skole-Norge vil jeg se på hva som kan gjøres for å øke interessen for disse yrkene, sier Halvorsen i en pressemelding.

HiB-rektor: - Litt dramatisk

På Høgskolen i Bergen (HiB) har antall søknader til barnehagelærerutdanningen gått ned med 4,3 prosent totalt, og 25,8 prosent færre velger studiet som førsteprioritet.

FORNØYD: HiB-rektor Ole-Gunnar Søgnen er fornøyd med at HiBs søkertall til grunnskolelærer-utdanning øker til tross for nedgang på nasjonal basis. Foto: RUNE MEYER BERENTSEN

— Det er nesten litt dramatisk, sier rektor på HiB, Ole-Gunnar Søgnen, om tilbakegangen.

Han tror studieprogrammets nye navn og innhold kan ha skapt usikkerhet hos søkerne.

— Mange vurderer barnehagelærer-utdanningen som interessant, men få velger å sette den opp på første plass, sier Søgnen, som understreker at nedgangen er en nasjonal trend, og mener HiB ikke kommer spesielt dårlig ut.

— Med oppgangen fra i fjor på 22 prosent er vi tilbake på nivået vi var på for to år siden.

Søgnen er fornøyd med at HiBs søkertall til grunnskolelærerutdanning 1.-7. trinn øker med 6,8 prosent, til tross for nedgang på nasjonal basis. For grunnskolelærerutdanning 5.-10. trinn på HiB er økningen 18,7 prosent.

UiB øker mest

Ved Universitetet i Bergen (UiB) viser årets tall en økning på 7,4 prosent flere søkere. Dette gjør UiB til det universitetet i Norge dersøkertallet øker mest. Psykologistudiet øker mest, og ellers er teknologi-, språk- og mediefag er populære.

Teknologi og realfag øker også som tidligere år. Språkfag har totalt en økning på 18 prosent, og det nyopprettede studieprogrammet kinesisk er svært populært.

NHHs bachelorprogram i økonomi og administrasjon er i år som før landets mest søkte studium. 2265 søkere kjemper om rundt 450 studieplasser, noe som betyr at det er fem førsteprioritetssøkere pr. studieplass.

— NHH er igjen studentenes førstevalg. Det er vi svært glade for. Hos oss skal de få den beste utdanningen Norge kan tilby innen økonomi og administrasjon. Vi ser frem til å ta imot høstens nye studenter, sier rektor ved NHH Jan I. Haaland i en pressemelding.

Publisert
BT anbefaler

Denne familiens feriehus er blitt en attraksjon i Øygarden

De begynte med et pill råttent hus. Da familien Knarvik skulle lage ny feriebolig, laget de vegg av bestefars tak.

Sakene flest leser nå

  1. En privatperson fikk stanset vogntoget som skadet flere E16-tunneler. Politiet skal «ta en alvorsprat med sjåføren».

  2. Døde på sykehuset etter trafikkulykke

  3. – Mann falt fem-seks meter ned, var bevisstløs

  4. Apoteka førebur seg på ekstremsal av munnbind: – Vi følgjer situasjonen nøye

  5. Her er Branns krav til ny trener

  6. Mange døde og hundrevis av skadde i Beirut-eksplosjoner