—  Hvordan opplevde du medie­trykket etter uttalelsen din?

—  Da jeg våknet kvart over seks lå det allerede tre sms- er på tele­fonen, fra NRK Dagsnytt, NRK Rogaland og P4. Pågangen fortsatte hele dagen. Til slutt måtte jeg bare skru av telefonen for å få jobbet. Jeg endte opp med å gi seks- syv intervjuer, og sa nei til omtrent like mange. Det kom meldinger utover hele kvelden fra kjente og ukjente.

-  Angrer du på at du sa at noen ungdommer ville hatt det bedre hvis de drakk alkohol?

—  Enten måtte jeg la være å uttale meg, eller så måtte det stå på den måten. Av og til må det en spissformulering til for å løfte en viktig debatt. Dette handler jo egentlig ikke om alkohol, men om hva som er det gode livet. Overdrevne prestasjonskrav og kontrollert askese gir et trist liv, og fører ofte til psykiske lidelser og rusproblemer senere i livet. Det var poenget mitt.

-  Hvilke type reaksjoner har du fått på utspillet ditt?

—  Reaksjonene har vært veldig ulike. Det er interessant i seg selv at den enkle setningen som var på trykk kan tolkes i så mange retninger. Fagfolk som jobber med ungdom med psykiske lidelser har vært veldig positive, fordi de tolket uttalelsen min som et uttrykk for at denne gruppen må gi litt slipp på kontrollen. Den samme tilbakemeldingen fikk jeg fra veldig mange andre. Ellers fikk jeg negative reaksjoner blant annet fra dem som jobber med forebyggende rusarbeid. De var opptatt av at uttalelsen kom i forbindelse med en rapport som omtaler unge helt ned til 12- 13 år.

-  Mener du at så unge menn­esker bør drikke alkohol?

—  Nei, her må jeg gi kritikerne litt rett. Det var uansvarlig å uttrykke meg slik at det kunne forstås på den måten. Jeg vil absolutt ikke at 13- åringer skal drikke alkohol. Jeg vil heller ikke at folk skal bruke alkohol for å takle stress og depresjon. Selvsagt ikke. Det ville vært ren og skjær galskap.

-  Hva er det egentlig du mener da?

—  Det finnes både en vrangside og en smørside av alkoholbruk. For en stor del av befolkningen er det å drikke litt en del av det å leve et godt liv, og for de fleste ungdommer har alkoholbruk til alle tider vært en del av det å utfordre og utforske voksentilværelsen. Det handler om hvordan vi kan skape arenaer for avslapning og fellesskap i et samfunn som er ekstremt fokusert på individuelle prestasjoner. Å lese bøker, gå tur og være sammen med barn er fine måter å koble av på. Å drikke litt alkohol kan bidra til det samme. Samtidig ser vi vrangsiden når alkoholbruken fører til ulykker, vold og avhengighet.

-  Du har også fått reaksjoner fra ungdommene selv?

—  Ja. NRK Rogaland hadde blant annet et innslag der de intervjuet elever på Kongsgård videre­gående skole om det jeg hadde sagt. Da jeg hørte hva de svarte, tenkte jeg at verden virkelig var snudd på hodet. Her var det ansvar­lige og prektige ungdommer som irettesatte meg som en uansvarlig voksen. Men jeg hørte også en evne til refleksjon om egen skikkelighet.

-  Hvor mye drikker du selv?

—  Hehe. Jeg er nok veldig gjennom­snittlig. I ukedagene drikker jeg veldig lite. I helgene deler jeg gjerne en flaske vin med hun jeg er gift med. Av og til tar jeg meg en fuktig fest. Så altså - alkohol til både avslapning og fellesskap.

ANGRER IKKE: - Av og til må det en spissformulering til for å få i gang viktige debatter, sier rusforsker Sverre Nesvåg. Han fikk massive reaksjoner på utspillet om ungdom og alkohol i BT denne uken.
Håvard Bjelland